Driftteki Gemi

Tüzükte geçmez ama uygulamada Tüm seyir, demir fenerlerine ilaveten güverte ışıklarını yakar.
Çünkü halen üzerinde yol bulunan bir teknedir.

2 Kırmızı yakar not under comment gunduzde 2 sıyah kure ceker ;)

O zaman yanlıs yönlendırmyelım arkadası bence 2 kırmızı yakar gunduzde 2 sıyah kure ceker drıfteyse uzerınde yol varsa seyır fenerlerını yakar buna ılawetende civardaki gemiler görsün diye 100 metreden büyük gemilerde en az güverteyi aydınlatacak 1 projektör yakacak
demirdeymiş gibi olarak dusunuyorm Sakin türk yanlıssam düzeltebılırsın

Ben mantığı değil uygulamada yapılanı söylüyorum,
tüzükte belirtilmediğinden ikileme düşmek doğal.

NUC olarak da kendinizi gösterebilirsiniz ama makineniz çalışır durumdadır, istendiğinde istediğiniz manevrayı yaparsınız. Bazı liman yaklaşımlarında drift halindeyken NUC olarak çekerseniz size arızanız nedir diye sorarlar.(Tabi türkiye değil).

Drifti, demir + seyir kombinasyonu olarak düşünebiliriz evet.

Tüzükte geçmez ama uygulamada Tüm seyir fenerlerine ilaveten güverte ışıklarını yakar.
Çünkü halen üzerinde yol bulunan bir teknedir.

öncelikle cewap için teşekkürler..

driftteki gemi suya göre yol yapmamaktadır ( suya göre yol yapmamak üzerinde yol olmadığı anlamına gelmezmi? ) bu sebepten seyir fenerlerini yakması yanlıs olmazmı ? amacım hepimizin doğruyu öğrenmesi..

Bir demir ile bağlı olmayan veya limanda halat ile bağlı olmayan her tekne üzerinde yol bulunan tekne kabul edilir. uygulamada yapılan anlattığım gibidir.

NUC GÖSTERECEK (NOT UNDER COMMAND) SEYİR FENERLERİNİ VE GÜVERTE IŞIKLARINI FAKAT İSTANBULDA DRİFT BÖLGESİNDE UYGULAMADAN SIKINTILAR OLMAKTA KİMİ GEMİ 2 KIRMIZI YAKMIYOR YADA GÜNDÜZ ALAMETLERİNİ GÖSTERMİYOR ZATEN AİS CİHAZINDAN KONTROLÜ MÜMKÜN BU KADAR DA SORUN YAPMAYA GEREK YOK :)AMA REGÜLASYON YUKARIDA SAYDIKLARIMIN UYGULANMASI YÖNÜNDE..

Pardon hangı regulasyondan bu kanıya vardınız?
Istanbul dahıl olmak uzere dunyanın bırcok noktasında drıfttekı gemı soyledıgım sekıllde hareket etmektedır.Uygulamada bu sıstem on gorulmus. Tüzükte belirtilseydi zaten bu ayrıma düşmezdik. korkuyorum birazdan biri gelip pratika feneri yakılır diyecek :) Ciddi prosedür takip eden limanlarda sakın yapmayın bordanıza romorkor gelebılır :)

nuc feneri ile ilgili regülasyon kanısına vardım 1
ayrıma düşecek bi durum yok kumanda altında olmayan gemi ne çektiği belli bu da 2
romorkör öle kafasına göre kimsenin bordasına gelemez bu da 3
dünya denizlerinde bu tip sorunlar daima olur fakat drifteki (bi çok )gemi kendini kumanda altında olmayan gemi olarak (GEMİ KAPTANI TALİMATI) tanımlar ais de bunu belirtir.buda 4
ama sen gemide yok süvaribey yanlış manlış dersen cevabıda belli sen gemi kaptanı olunca öle yaparsan 2nd off. umarım yeterince açıklayıcı olmuştur

selametle....

Öncelikle şunu söyleyeyim burası öyle sayı sayarak üslupsuz konuşacağın biryer değil. Sözlerini dikkatli seçmeye önem göster.

Geleyim konumuza:
- Hangi regulasyondan bahsediyorsun çözmedim, regulasyondan kastın tüzük ise DÇÖT'te öyle bir madde yok baştan okumanı tavsiye ederim.

NUC çekilcek demişsin, Hayır öyle birşey yok kardeşim benim, kimden duyduysan git söyle ona da yanlış öğretmişler.Römorkör Mesajımda Ciddiye alınacak son cümleyi çok ciddiye almışsın konumuz bu değil.

Burada fenerlerle nasıl durum belirtilir onu anlatmaya çalışıyorum ancak kosterci zihniyeti vuruldu buraya. O olmazsa bunu koy yerine şeylerle olmaz bu iş. Kumanda altında olmayan gemi farklı bir olaydır bunu iyi şekilde benimseyin. Kaç sene önceye kadar AIS cihazı kullanılıyordu ki?
Daha önceden de AIS olmadığı zamanda da belirttiğim şekilde drift halindeki gemi kendini belli ediyordu.

İstisnai bilmeyen kişiler NUC yakabilir, ama doğruya gelelim öyle değildir.

Sen NUC yanan bir gemiden drifttedir diye gominosundan geçersin, ben arızalıdır sağı solu belli olmaz diyerek neta geçerim.
Aradaki farkı öğretebilmişimdir umarım.

1-önem göster??
2-2004 den bu yane ais cihazı İMO gereği zorunlu
3-burada her yazılan cümleyi ciddiye alırım
4-nuc ayrı bi konu değil dirfteki gemilerde(KAPTAN TALİMATI)genel olarak çektrilir.(kosterciler pek umursamaz ki bu koster koster milletin ağzında nedir bu koster gemi gemidir)
5-madem burası bi forum herkes istediğini yazar kimsenin oyun bahçesi değil...ben ne dersem o değil doğruyu bulmaktır önemli olan...

Son uyarımdır.
Denizcilik eğitimine 2004'den sonra başlayanlar için milat gibi olmuş AIS.
Ciddiye alacağın cümle bu mesajın ilk satırındadır.
Kosterin farkı şudur, ilkokul mezunu miçodan çıkma bir kaptan senin tabirinle regulasyon bilmeden ehliyet satın almış ve bazı okulların gelenek bilmeyen öğrencilerine şu şekilde şahit oldugumuz dersler vermiştir.
Burası bir forum doğrudur, ama kamyon şöforleri odasının forumu değildir.

Drifte olan 50m. den büyük bir gemi;

Gece,borda fenerleri + pupa feneri + 2 kırmızı + güverte de ki başa bakan aydinlatmalar

Gündüz, 2 adet küre

kaynak : US Coast Guard Navigation Rules.

Bahsettiğin Amerikan'ın navigasyon düzenlemeleri sayfası (aşağıdadır)
Navigation Rules Online bu sayfada nerdedir bir gösterir misin?

Böyle bir bilgi yok yanıltıcı mesajlar göndermeyelim.

Ayrıca Yeni Zellanda'da NUC yakarak driftte bırakılmış bir geminin başına gelen kazayı alttaki makaleden okuyabilirsiniz.
Yeni Zellanda Denizcilik idaresi de böyle birşeyin olmadığını belirtmiş.
İsteyen aşağıdaki Güvenlik Bülteninden okuyabilir.

Safety bulletin - issue 24, December 2010 - Maritime New Zealand

İdarenin yaptığı ilgili bildiri:

Navigation lights

A ship which intentionally stops its main propulsion engine and drifts has not broken down, it has not been exposed to “exceptional circumstance” or been disabled. If there is no exceptional circumstance involved in the decision to drift, the skipper must appreciate that they are breaching maritime law if they indicate that the vessel is ‘not under command’ through the use of two vertical round red lights.
The correct lights for a drifting vessel, which has not been exposed to exceptional circumstance, are the normal masthead, side and stern lights. The anchor light must not be shown for this circumstance. Deck lights may be switched on and can also be effective at increasing the range at which the vessel may be detected.

driftteki gemi borda pruva pupa fenerlerini yakar. 50 metreden uzunsa 2. bir silyon yakar.

dirftteki geminin makinası her an manevraya hazırdır.

kırmızı tehlike, üstüste 2 kırmızı arıza belirtir. böyle bir işaret gösteren tekneye olabildiğince neta olunması gerekir.

sakin kaptanın''Tüzükte geçmez ama uygulamada Tüm seyir, demir fenerlerine ilaveten güverte ışıklarını yakar.Çünkü halen üzerinde yol bulunan bir teknedir.''şeklinde cümlesine katılıyorum.ek olarak uygulamada driftteki gemilere yakın geçeceğimiz tespit edildiğinde ''driftte olduğunu ve yeterli emniyet mesafesi bırakıp geçılmesini talep ederler.gene uygulamada bu talep yerine getirilir.
''Kosterin farkı şudur, ilkokul mezunu miçodan çıkma bir kaptan senin tabirinle regulasyon bilmeden ehliyet satın almış ve bazı okulların gelenek bilmeyen öğrencilerine şu şekilde şahit oldugumuz dersler vermiştir.'' cümlesi hem ehliyeti alan hemde verenler için onur kırıcıdır.eğer anlatılmak istenen para ile diğer ülke yeterliliklerini alanlara ise katılırım.saygılarımla

Arıza dışında driftteki gemi nuc fenerlerini yakamaz. driftteki gemi demir fenerlerini yakamaz! seyirde kabul edilir.
Normal seyir fenerlerini yakar. Ek olarak güverte aydınlatmalarını yakmakta adettendir.

Geri