GASM 13.01.2015 İSTANBUL DENİZ HUKUKU SINAVI

zeynelarslan

Küpeşteci
Denizci
13.01.2015 Gasm İstanbul Merkez Deniz Hukuku Sınav Soruları:

1-)Solas sözleşmesinin ana gayelerinden biri aşağıdakilerden hangisidir?
(Gemi teçhizatı için minimum standartı belirlemek)

60-)Gemi adamlarının ücretlerini alamamaları ve talep etmeleri durumunda gemi üzerinde imtiyazlı olarak alabilmeleri hakkına ne denir?
(Gemi alacaklısı hakkı)

79-)Aşağıdakilerden hangisi yağ kirliliği temizleme metodlarından olup tekrar toplanamayacak yağ döküntüleri için belirli izinlerle yapılabilecek bir yoldur?
(Yağ ıslah ediciler kullanılarak temizleme metodu)

92-)Müşterek avaryanın doğrudan doğruya sonucu olan zarar ve masraflar, kurtarılan gemi yük ve navlun arasında değerleri oranında ayrıştırılır. Bu paylaşmayı ve hesaplaşmayı gösteren belge veya rapor aşağıdakilerden hangisidir?
(Dispeç)

96-)Aşağıdakilerden hangisi genel olarak SOLAS 74 Konvansiyonunun uygulanamayacağı gemidir?
(Savaş Gemileri)

101-) 50-500 Rusum tonilato arasındaki gemilerin denize elverişlilik denetini yapmaya aşağıdaki kuruluşların hangisi yetkilidir?
(Bölge Müdürlükleri Sörvey Kurulları)

124-)Serbest Pratika aşağıdaki kuruluşların hangisinin ilgili biriminden alınır?
(Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü)

157-) Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)'in EK-V inde belirtilen gemilerden atılan çöpler ............
(Cevap 25 mm. )

185-)TTK uyarınca aşağıdaki hükümlerden hangisi emredici hükümdür?
(Konşimentonun karine teşkil etmesi... Cevap bu kadar arkadaşları cümlenin devamını silmişler bilginize)

197-)Hizmet sözleşmesinden alacağın temini için açılacak davalarda zamanaşımı hususunda aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
(Türk Borçlar kanunu md 126 gereği açılan davalarda zaman aşımı 5 yıldır)

268-)Aşağıdakilerden hangisi kaptanın yolculuk sırasındaki işlemlerinden değildir?
(Kitaptaki doğru olan a şıkkının yerine BORDA EVRAKLARINI HAZIRLAMAK yazılmış bende onu işaretledim bilginize)

*** Bunlar Akademinin kitabındaki soru numaralarına göre gelen sorulardı***

----------------------------------------------------------------------------------------------

***Bunlarda Hüseyin Gündüz Pdf den ve Yeni olduğunu düşündüğüm gelen sorular***

1-)Sigorta sözleşme süresi ... saat başlar ve devamında ... saat biter.
(Ben cevabı 24.00 ile 24.00 yaptım diğerlerini hatırlamıyorum)

2-)Gemilerden kaynaklanan deniz kirliliklerine cezai yaptırım yönetmeliği hangisidir?
(Çevre Kanunu ve ilgili yönetmelik yaptım)

3-)Solas bölüm 2/2 teçhizatlarını belirleme için hangisi kullanır tarzı bir soruydu
(Yangın malzemeleri ile ilgili cevabı işaretledim)

4-)Marpol 73/78 kaç ekten oluşmaktadır?
(6)

5-)Aşağıdakilerden hangisi gemi Load Line hattıyla yaz yükleme hattı arasındaki yerin kısaltmasıdır tarzı bir soruydu?
(S yani Summer yaptım)

6-)Gemide mevcut, şişirilebilir Can Sallarının (Life Raft) ilgili bakım şirketi tarafından, minimum ne kadar zamanda bir Test’e tabi tutulmalıdır?
(Oniki ayda bir)

7-)Fazla çalışma süresi günde kaç saati geçemez?
(3 saat)

8-)Bir gemide, can güvenliğine ilişkin bulundurulması zorunlu olan teçhizatın belirlenmesinde, aşağıdaki uluslararası sözleşmelerden hangisi en çok etkilidir?
(SOLAS)
----------------------------------------------------------------------------------------------

Hatırlayabildiklerim bunlar ben sınavdan geçtim ve herkesin duyarlı olarak sınavdan çıktıktan sonra paylaşımlarda bulunmasını tavsiye ediyorum. Her bir soru sınavı geçmemize yardımcı olabilir. Herkese başarılar diliyorum...

Arkadaşım paylaşımınız için teşekkür ederim. Hüseyin Gündüz pdf'ini göndermeniz mümkün mü? İyi çalışmalar.

Ayrıca merak ettiğim, gemilerin denize elverişlilik denetimini yapmaya ve bu belgeyi vermeye yetkili kuruluş ve kriterler değişmedi mi? Bakınız Gemilerin Teknik Yönetmeliği md 5 fıkra (10) '' Denize Elverişlilik Belgesi sörvey ve düzenlenme yetkisi ile ilgili esaslar aşağıda belirtilmiştir.

a) Tam boyu 24 metre ve üzerinde olan gemilerin Denize Elverişlilik Belgesi sörveyi bölge müdürlükleri tarafından yapılmak zorundadır. Düzenlenen Denize Elverişlilik Belgesi bölge müdürü tarafından imzalanır.

b) Bölge müdürlüğü ile aynı yerde bulunan Liman Başkanlığında Denize Elverişlilik Belgesi işlemleri bölge müdürlüğü tarafından yapılır.

c) Liman başkanlıklarının kendi yetki alanında bulunan ve tam boyu 24 metreye kadar olan gemilerin Denize Elverişlilik Belgesi denetimi, denetim konusunda eğitim alarak yetkilendirilmiş liman başkanı tarafından ve tam boyu 15 metreye kadar olan gemilerin Denize Elverişlilik Belgesi denetimi denetim konusunda eğitim alarak yetkilendirilmiş personel tarafından da yapılabilir. Düzenlenen Denize Elverişlilik Belgesi liman başkanı tarafından imzalanır.''
Açıkçası insan neye çalışacağını şaşırıyor.İyi akşamlar.

1) Sigortanın Başlangıcı ve Sonu
Tekne Poliçesi Genel Şartları
A.6. Sigortanın Başlangıcı ve Sonu

Bu sigorta, aksi kararlaştırılmadıkça, poliçede belirtilen tarihte öğleyin saat 12:00'de başlar ve yine poliçede belirtilen tarihte öğleyin saat 12:00'de sona erer. Her iki halde de gemi veya diğer deniz ve göl araçlarının bulunduğu yerin saati esas alınır.

101-) 50-500 Rusum tonilato arasındaki gemilerin denize elverişlilik denetini yapmaya aşağıdaki kuruluşların hangisi yetkilidir? (Bölge Müdürlükleri Sörvey Kurulları)
Bu sorunun çıkması çok garip. Çünkü "Gemilerin Teknik Yönetmeliği" ne göre tonilato değiş boy esas alınmakta;
Denize elverişlilik belgesi ve su aracı uygunluk belgesi
MADDE 5
(10) Denize Elverişlilik Belgesi sörvey ve düzenlenme yetkisi ile ilgili esaslar aşağıda belirtilmiştir.
a) Tam boyu 24 metre ve üzerinde olan gemilerin Denize Elverişlilik Belgesi sörveyi bölge müdürlükleri tarafından yapılmak zorundadır. Düzenlenen Denize Elverişlilik Belgesi bölge müdürü tarafından imzalanır.
b) Bölge müdürlüğü ile aynı yerde bulunan Liman Başkanlığında Denize Elverişlilik Belgesi işlemleri bölge müdürlüğü tarafından yapılır.
c) Liman başkanlıklarının kendi yetki alanında bulunan ve tam boyu 24 metreye kadar olan gemilerin Denize Elverişlilik Belgesi denetimi, denetim konusunda eğitim alarak yetkilendirilmiş liman başkanı tarafından ve tam boyu 15 metreye kadar olan gemilerin Denize Elverişlilik Belgesi denetimi denetim konusunda eğitim alarak yetkilendirilmiş personel tarafından da yapılabilir. Düzenlenen Denize Elverişlilik Belgesi liman başkanı tarafından imzalanır. Bünyesinde denetim uzmanı bulunan liman başkanlıklarında ise bu denetimler öncelikle denetim uzmanı tarafından yapılır.

Geri