Gemilerde Pitch Kontrol Sistemi

paulkellerman

Küpeşteci
Denizci
3 gündür piç kontrol sistemi diyorum bir kişi cevap yazmadı. Pitch kontrol sistemiyle ilgili ayrıntılı bilgiye ihtiyacım var paylaşırsanız çek memnun olurum

arkadsım bu sistem olan gemilerde pervane çalışır fakat etkisizdir.fix olan dümen motorları ise stop dediğin anda durur..gemilerde sorar pilot geldğidinde fix mi pitch mi diye ona göre halat manevralarına dikkat edilir..detay için sorabilirsin..yada google yazarsan sana daha detaylı bilgiyi werecektir.

Normal şartlarda geminin Right-Handed Propeller, Left Handed Propeller (Sancağa veya İskeleye devirli pervane) oluşumu mevcuttur. Tornistan manevralarda sadece sancağa veya sadece iskeleye yönelir.

Pitch kontrol sistemi ile Pervane kanatları hareket ettirilir, hem tornistan manevralarda sancağa veya iskeleye çekmesi sağlanır (her iki yöne de kabiliyetli olarak) hem de pervane açılarının verimi en yüksek hale getirilmesi ile maximum sürat elde edilir.

bilgilendirdiğiniz için tesekkür ederim biraz daha ayrıntılı bilgiye ihtiyacım var, googldan tatmin edici bilgi bulamadım, paylaşırsanız memnun olurum

Modern gemilerde daha çok bu sistem kullanılır. Bu sistemde tek bir türbin kullanılır ve pervane tek yönde döner. Pervane kanatları hareketlidir ve ekseni etrafında dönebilir. Uzaktan kumanda ile kanat açıları değiştirilerek suyun akışı, buna bağlı olarak ta ileri ve geri hareket sağlanır.

pith kontrol sistemi değişken adımlı pervanlerdemi mevcut, ya da pitch kontrollü pervane ile değişken adımlı pervane aynı mı, açıklamalarını okudum sanki aynı gibi

arkadaşlar yukarıdaki yazdıklarınızın hepisini bende biliyorum bana bu bilgilerden fazlası lazım yok mu cevap yazacak olan yada dosya powerpoint sunusu şeklinde paylaşabilecek olan

piç kontrollü pervane hidrolik ve pnömatik sisteme dahil midir

pitch kontrol : gemilerde şanzuman gereğini tamamen ortadan kaldıran , tornayt , tornistan ve neutral isteklerimizi yerine getiren sistemdir.
pervanenin kanat açılarıyla -45 -44 -43....0...43 44 45 dereceler arasında oynayarak geminin sevkini ve manevrasını sağlar.
pervanenin kanat açıları hidrolik pompalarla değiştirildikleri için hidrolik sistemine dahildir.

benim bildiğim kadarıyla 2 çeşit sistem var bu pitch kontrolde
1.makine ilk harekette pervane 0 derecedir. makine çalıştığı anda pervane döner ancak gemi gitmez çünkü pervane suyu itmez. makinenin gaz kolu ile pitch kontrol orantılıdır.
örn: makine%50, pitch 22.5 derecede kalır. bunu bir gavernör sağlar.
2.makine ilk harekette pitch 0 dır . makinenin sabit devre geldikten sonra pitchle istediğin gibi oynayabilirsin .makinenin devri sabit kalır.bunu bir gavernör sağlar.

pitch demek, pervaneyi bir vida olarak düşünürsek vidanın bir tur dönmesi ile düşey düzlemde dik olarak alacağı yol demektir. Vidanın düşeyde aldığı yol dişler arasındaki adım mesafesiyle orantılıdır. Adım mesafesi artıkça vidanın aldığı yol artar fakat dönmesi için uygulanması gereken kuvvet te artar. Bu açıklamadan yola çıkarak mekinenin hep aynı yönde döndüğünü düşünürsek, pervanenin kanatlarının suya göre açısı pervanenin bir turunda geminin denizde alacağı yolun yönünü ve miktarını belirler. Pervane kanadının denize göre açısı pozitif yönde artarsa makineye yol vermiş oluruz. Açı azaldıkça yol kesilir ve negatif yönde yol verirsek gemi bu sefer tornistan yapmış olur. Pervane kanadına vereceğin açıyı CPP (Controlable Pitch Propeler) sistemi ile gerçekleştirirsin. Bu sistem hidrolik bir sistemdir. Selenoid ve pompalarla servo yağa verilecek kuvvet doğrultusunda pervane pitchi ayarlanır ve kanatlar üzerinde oluşan itmeye karşı koyarak açıyı sabit tutar.

Bu arada bu konu 22 Nisan da açılmış ben de yeni fark ettim. Cevap için epey geç olmuş anlaşılan. Ama yine de umarım ki birilerinin işine yarar.. :DD Selamlar..

Geri