Genel Olarak Yemler..

VolkanUZ

Denizci
Denizci
BALIKLAR (Bütün yada canlı olarak)

“BÜYÜK BALIK KÜÇÜK BALIĞI YUTAR” denir; böylece pek çok balık türü kendilerinden daha iri balıkların avına yem olarak kullanılabilirler. Örneğin, orkinoz avında palamut, yada kefal: torik yada palamut avında sardalya, hamsi, istavrit. Vb.; mercan avında sardalya, yada gümüş gibi balıklar iğneye bütün takılıp yem olarak işlev görürler.
Levrek avında ise, kaya balığının iğneye canlı olarak takılması usta balıkçıların en geçerli yöntemidir. Özellikle, sonbaharda sığ sulardaki levrek avcılığında canlı kaya balığı tercih edilir.
Tatlı sularda da, çaylardan kepçeyle toplanarak livarda yaşatılan küçük Sazangilller sudak,turna gibi dişli balıkların oltalarında canlı olarak kullanılırlar. Bunların iğneye, çeşitli
Usullerde canlı takılmaları avın verimini birkaç misli arttırır.

BALIKLAR( Yaprak yem olarak)
Beyaz eti olan her türlü balık kesilmek suretiyle olta yemi işlevi görebilir. Bu yemlerin hazırlanışında çeşitli usulller vardır. Bu usullerle çıkartılan yemler, çatalkuyruk, şakşak, tekgöz , yaprak, vb. Gibi adlar alırlar ;çoğu kez parça halinde kullanılırlar.

Yaprak yem : Beyez etli balıkların fletolarıdır. Bunlardan,pullu olan izmarit ve istrongilosun pulları kazınmalıdır. Baş kesilip organları boşaltıldıktan sonra, keskin bıçakla kuyruktan, göğüs yüzgecine kadar, omurga hizasından kesilerek elde edilir. Küçük balıklardan çıkan iki fleto, avın büyüklüğüne göre iğneye tek, yada çift olarak takılır. Uskumru yada kolyozdan birçok yem çıkarmak olasıdır.



Çatalkuyruk ( şakşak) yem : Bu yem şekli yem yapılan balığın omurgasının bir kısmının, etinin iki yandan fileto gibi kesilerek çıkarılmasıyla elde edilir. Tek taraflı kesilip, kuyruk ve omurga çıkarılmadan kullanılabilir. İğne balığın ağzından sokulur, solungaç kapağı aralığından çıkartılarak, gövdeye batırılır. İğnenin ucu sırt yüzgeci hizasından hafifçe dışarıya çıkmalıdır. Kesik olan kuyruk bölümü suda dalgalanacağından, yeme canlı görüntüsü kazandırır. Çatalkuyruk gündüzleri torik ve palamut avcılığı yapılır.



Tekgöz yem: Yem olarak seçilen balığın başının da ikiye bölünecek şekilde omurga boyunca ikiye kesilmesi ve kuyruk yüzgecinin giderilmesiyle elde edilir. Tekgöz yem kesiminde izmarit, istavrit gibi sert etli balıklar seçilir. Bu yem iğneye palamut ve torik için baş tarafında, lüfer için kuyruktan takılır.

Garos yem: Torik, palamut yada ayni büyüklüktrki balıkların iç organlarının çevreleyen zar parçalanmadan çıkartılarak elde edilen bütün yeme garos adı verilir. İğnede dağılmadan durması için bölünmeden kullanılacağından, çok iri yapılı balıkların avında kullanılır.

Kuyrukaltı yem : Yem balığın karın bölgesinde ve kuyrukla göğüs arasında bulunan beyaz parlak görünümlü kısım kesilerek tek bir kuyrukaltı yem elde edilir. Bu yem, eti sert ve derisi sağlam olduğundan iğnede kısa sürede parçalanmaksızın birçok kez kullanılabilir. İğne diğer yemlerde olduğu gibi yeme deri tarafından değil, etli tarafından sokularak batırılır. İğnenin yeme batırılış sayısı az, yemin kendisi de dolgun olduğu için ikinci bir yeme gereksinim duyulmaz.

Engin SUNAR ' ın Amatör Balıkçılık Adlı kitabından alıntıdır..
 
Geri
Üst