Gha Dec Sorusu

mysterious23

Küpeşteci
Denizci
02 MAYIS 1999 günü 17:25:26 ZT’da 30° 09'N - 078° 45'W mevkiinde Alphard yıldızının GHA ve Dec değerleri ne olur?

gha dec sorularında enlem boylam verilmeyen tipteki soruları cozebiliyorum fakat isin icine mevki girince cozumu bulamıyorum.bu sorunun nasıl cozuldugunu bilen varsa anlatabilir mi acaba

mevkiyi hesaba katmadıgımız zaman cevap 339 39,2 - S08 39,5 cıkıyor fakat dogru cevap 24 46,6 - S08 39,5 bilmedigimiz ufak bir hesap var sanırım

cok kolay mevki önemli olmaz olurmu ya o mevkisiz olan sorular hazır olan direk gmt ile verilmiş sorulardır nese bu soruyu cozmenın en basit yolu boylam 78 45 derece w bunu 15 e bölersin cıkan sonuc 7,5tan büyükse + 1 eklersın ekledıgımız değeride bulunan zone time a eklerız west oldugundan dolayı gmtyi buluruz buldugumuz o gmtyi ariesten gireriz hangi günse o günkünün buldugumuz saatle gireriz ariese sonra bulunan diğer dakika saniye ise artmalar ve düzeltmeler sayfasından bulundugumuz dakikayı buluruz buldugumuz dakikanın bölümündende buldugumuz saniyeyi bulur ve karşılıgını alırız bu buldugumuz rakamı günlük sayfadan bulundugumuz saatin değerine eklerız atıyorum 19 h--- 184,5 buna eklerız neyse sonra o günlük sayfanın yanında yıldızlar var bizim yıldız alphard yıldızı onu buluruz buldugumuz değeri ariese eklerız yani gha(aries)+ sha = ghayı verir eğer buldugumuz rakam 360 dan büyük ise 360 tan cıkarır ghayı bulmuş oluruz declenationa gelince onu zaten buldugumuz yıldızın yanında oldugu için ona düzeltme uygulamıyoruz oldugu gibi kalıyor sadece gezengenlerde ay ve güneşte dec düzeltmesi yapılır gezengenlerde ise hem v hem d düzeltmesi yapılır ve venüs gezegeninde daima -dir yapılan düzeltme

tam olarak anlamadım kardesim sen sadece bu soruda gmt yi nasıl bulacagımı islemi yaparak gosterirsen cok sevinirim diger kısımlar kolay zaten gmt yi bulamadım yine

tam olarak anlamadım kardesim sen sadece bu soruda gmt yi nasıl bulacagımı islemi yaparak gosterirsen cok sevinirim diger kısımlar kolay zaten gmt yi bulamadım yine
yıldızlar gezegenler saatleri gmtye göre verildiği için soruda verilen saati direk günlük sayfadan girerirz ama saati zone time olarak vermişse bulunan boylamı 15 e böleriz cıkan sonuc 7,5tan büyükse +1 ekleriz o cıkan sonucu ise bulunan zamana ekler yada çıkarırız ve gmt i zamanı bulmuş oluruz lmti olarak isteseydi bu sefer boylamı en pratik yoldan derecenin dakikaya çevrilmesi bölümünde dakika saate çevirirdik o cıkan sonucuda yene bulunan zamana ekler yada cıkardık boylamımızın konumuna göre

öncelikle dediğin gibi boylamı 15'e bölüyoruz ki Zone Discription ı bulalım ve Zone Time a ekleyelim yada çıkartalım boylam W olduğu için + olmuyomu dolayısı ile Zone Time 22:25:26 olmuyomu ? tabiki boylamın dakikasını nasıl yapıyoruz bilmiyorum bulduğum bu. daha sonra formül şu değilmi GHAy=GHAaries + SHAy çıkan sonuç saat 22 için olan GHA değeri değilmi ? sonra dakika fayfasından saniye değerini bulup eklemiyomuyuz ? Çıkan sonuç bambaşka bişey oluyo

öncelikle dediğin gibi boylamı 15'e bölüyoruz ki Zone Discription ı bulalım ve Zone Time a ekleyelim yada çıkartalım boylam W olduğu için + olmuyomu dolayısı ile Zone Time 22:25:26 olmuyomu ? tabiki boylamın dakikasını nasıl yapıyoruz bilmiyorum bulduğum bu. daha sonra formül şu değilmi GHAy=GHAaries + SHAy çıkan sonuç saat 22 için olan GHA değeri değilmi ? sonra dakika fayfasından saniye değerini bulup eklemiyomuyuz ? Çıkan sonuç bambaşka bişey oluyo

soruda ZT 17 25 26 DENİYOR "LMT" 17 25 26 DENMİYOR yani dakikayla işiniz yok. sadece hangi saat diliminde olduğuna bakacaksınız ve batıda olduğu için o mevki GMT den geride olacak 5 saat kadar. 12 25 26 yapar GMT.
GMT aries gha
12h >>> 39 57,6

25' 26'' >>6 22,5
şeklinde olucak...

soruda zone time olarak sorulmuş boylamı 15 e bölersin çıkan sonucuda 15le çarp boylamı bul eğer buldugun boylam bulundugun boylamdan daha ilerideyse eklersin yok gerideyse bu sefer o boylama varmak için buldugun zdyi verilen zamandan cıkarırsın

müstesarlığın yaptıgı sınavlarda, sonuca su sekilde ulaşılıyor. ilk bilmemiz gereken, almanakta güneş doğuşu batışı vs nin haricinde zamanların hep gmt oldugu. soruda zt veriliyorsa, onu önce gmtye cevirmemiz gerek. ardından sınavların çözülmüş sorularında sunu görüyorum, eğer bir yıldızın gha sından bahsediyorsak, o saat için gha ariesi alıp öyle shayı buluyoruz, yani gha ariesin tam dakika ve saniye karşılığı olmaksızın sadece tam saatinden bahsediyorum. ardından v d düzeltmeleri varsa yapılır ve saat dakika saniye olarak sonuc bulunur. dec zaten basit, yıldızlar icin 3 gün sabit olarak düşünüyoruz.

78 45 boylami 15 bol=5.2 5.5 dan kucuk oldugundan 5 saat dilimi cikar. W boylami oldugundan Gmt=zt+zd
17+5=22:25:25 bu saat icin gha ariesi bul
22h 190 22.2
25:26 6 22.5
----------------------------------------
Gha aries 196 44.7
Sha 218 06.8
-----------------------------------------
Gha* 414 51.5
-360
-------------------------------------------
54 51.5 cikiyor

Geri