GOC Yenileme İçin 1 Sene Hizmet Şartı Hakkında

panopticonx

Küpeşteci
Denizci
Merhaba, GOC belgesi yenileme şartı olan 5 senede 1 sene hizmet süresini tamamlayamadım. Goc aldığım 2011 yılından 2014 yılına kadar öğrenci olma durumum mevcut.

TELSİZ OPERATÖR YETERLİKLERİ VE SINAV YÖNETMELİĞİ MADDE 29 g bendi) Kısa Mesafe Telsiz Operatör yeterliği dışındaki yeterlik belgesi ile son beş yıl içerisinde bir yıl süre ile konusunda deniz hizmeti yapmış olmak veya İdarede, denizcilik eğitim kurumlarında, denizcilik kamu ya da özel kurum ve kuruluşları ile deniz elektroniği ile ilgili donanım, satış, montaj ve servis veya yalnızca bakım-onarım hizmeti veren iş yerlerinde veya idarece uygun görülüp onaylanan denizcilik ile ilgili kuruluşlarda son beş yıl içinde en az iki yıl süre ile konusu ile ilgili bir işte çalışmış olduğunu gösterir belge, h) Bu maddenin (g) bendinde yer alan hizmet sürelerini tamamlayamayan telsiz operatörleri için GASM tarafından yapılacak uygulama sınavında başarılı olduğunu gösterir belge.

Bu durumda sadece tekrar uygulama sınavına mı girmem gerekmekte? Şimdi sınavsız goc uygulaması bile çıktığı halde bu 5 senede 1 sene hizmet konusu uygulamasında bir değişiklik olmadı mı? Bilgisi olanların yorumlarını bekliyorum. Saygılar.

Evet 5 yıl içerisinde 1 yıl hizmet tamamlayamazsanız sadece uygulamaya gireceksiniz. GMDSS Sınavı başvuru tarihleri arasında GASM Sınav Merkezi - İstanbul'a önce telefonla ulaşır, gerekli evraklarınızı gönderir/götürürseniz Uygulama sınavı için başvurunuzu alacaklardır. Uygulamadan başarılı olduğunuzda da GMDSS ehliyetnameniz yenilenir.

Merhaba, Roc içinde aynı sey gecerli mi? Roc aldim 2012 haziran ayinda 2017 haziraninda bitiyor. Gemi adami degilim 7 yildan beri roc belgemle karada calisiyorum telsizci olarak. Bu hizmet suremi gosterir belgemle roc u sinavsiz yenileyebilirmiyim yardimci olursaniz sevinirim tesekkurler

Teknik olarak Çalıştığınız telsiz istasyonu GMDSS gerekliliklerini karşılıyorsa hizmetiniz kabul görecektir.
Çalıştığınız kurum/kuruluştan GMDSS HİZMET BELGESİ alarak ve Telsiz Jurnalinin Operatörler kısmının kopyası ile yenileme için başvurabilirsiniz.

Yeni konu açmak istemedim. Acaba geçerlilik süresi biten yeterliliği hala yeterlilik süresinden sonra 1yıl içinde yeniliyebiliyormuyuz?

örneğin benim goc belgem 31.10.2017 de bitiyor bir kaç ay sonra limana başvursam sorun olurmu ?

Yeni konu açmak istemedim. Acaba geçerlilik süresi biten yeterliliği hala yeterlilik süresinden sonra 1yıl içinde yeniliyebiliyormuyuz?

örneğin benim goc belgem 31.10.2017 de bitiyor bir kaç ay sonra limana başvursam sorun olurmu ?

Merhaba halı hazırda yaptığınız hizmetlerin üzerine 5 yıl zaman aşımı yaşanmadığı sürece kullanabilme hakkınız var dolayısıyla 2016 senesinde yaptığınız hizmet 2021 senesine kadar geçerli olacagindan birkaç ay değil 1-2 yıl sonra bile ehliyet geçerlilik suresinin içinde olan hizmetinizi kullanarak bu ehliyeti yenileme hakkınız mevcut detaylı acikladim ki mesleğe ara verip tekrar başlamak isteyen arkadaşlar da bunları göz önünde bulundurarak hareket etsin selamlar

Gmdss çevrimiçi sınava girerek hizmet olmadan sadece sınavla yeterliliğinizi yenileyebilirsiniz. Eskiden sadece uygulama sınavı ile yenileniyordu, uygulama sınavı kaldırıldı ve hizmetsiz yenileme çevrimiçi sınavla sağlandı.

Merhaba, GOC sertifika sürem benimde doldu ve hizmet gösteremiyorum, konu hakkında zamaninda kazanmış olduğumuz bu haklar için koruyucu bir değişiklik var mı acaba?

Merhaba, GOC sertifika sürem benimde doldu ve hizmet gösteremiyorum, konu hakkında zamaninda kazanmış olduğumuz bu haklar için koruyucu bir değişiklik var mı acaba?

Merhaba eskiden bildiğiniz üzere GMDSS GOC sertifikasını yenilerken hizmet ibrazı yapılamıyorsa uygulama sınavına girilip yenilenebiliyordu. Artık uygulama sınavı kalktığından dolayı yenileme şartları da değiştirildi. Şuanda yürürlükte bulunan online GMDSS sınavına girerek yenileme yapabilirsiniz.

Şartlar şu şekilde ve sadece GMDSS ROC için yenileme sınav şartı bulunmuyor.
GMDSS GOC / REO yeterliliği için ise tekrardan yazılı sınava girilmesi gerekiyor.

Kod:
Yeterliklerin Yenilenmesi

MADDE 29 — Telsiz operatörü yeterlik belgeleri verildiği tarihten itibaren beş yıl süre ile geçerlidir. Telsiz operatör yeterlik belgelerinin yenilenmesi için aşağıda belirtilen belgelerle birlikte sicil limanına müracaat edilmesi gerekmektedir.

a) Başvuru dilekçesi,

b) İki adet vesikalık fotoğraf,

c) Yeterlik belgesinin aslı veya süresi bitmeyen belge için fotokopisi,

d) (Değişik:RG-21/9/2016-29834) Kısa mesafe telsiz operatörü yeterliği haricindeki diğer yeterlikler için gemiadamları sağlık yoklama belgesinin yeni tarihli onaylanmış sureti,

e) Sabıka kaydı (devlet memuru olanlarda aranmaz),

f) Yeterlik belgesi ücretinin ödendiğine dair makbuz,

g) (Değişik: RG-26/09/2006-26301) Kısa Mesafe Telsiz Operatör yeterliği dışındaki yeterlik belgesi ile son beş yıl içerisinde bir yıl süre ile konusunda deniz hizmeti yapmış olmak veya İdarede, denizcilik eğitim kurumlarında, denizcilik kamu ya da özel kurum ve kuruluşları ile deniz elektroniği ile ilgili donanım, satış, montaj ve servis veya yalnızca bakım-onarım hizmeti veren işyerlerinde veya idarece uygun görülüp onaylanan denizcilik ile ilgili kuruluşlarda son beş yıl içinde en az iki yıl süre ile konusu ile ilgili bir işte çalışmış olduğunu gösterir belge,

h) (Değişik:RG-19/6/2018-30453) Bu maddenin (g) bendinde yer alan hizmet sürelerini tamamlayamayan telsiz operatörleri için bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen sınavda başarılı olduğunu gösterir belge.

Merhabalar, konu hakkında güncelleme yapmak isterim. Öncelikle son 5 senede, 1 sene deniz hizmeti gösteremediğim için GOC belgemi yenileyemiyordum. Stcw eğitimi veren bir kurumdan güverte sınıfı zabitan yeterlilik yenileme kursuna katıldım ve 5 günlük kurs sonucunda GOC belgem yenilendi. Reklama girmesini istemediğim için kurum ismi paylaşmayacağım. Bilgilerinize.

Kaptanım iyi günler . Roc belgesi almıştım fakat hizmet süresi gösteremediğimden 5 yıl süresi doldu . Şimdi ne yapmam gerekiyor . Yardımcı olursanız sevinirim

solgar78, Merhaba,yukarıda belirttiğim gibi, stcw eğitimi veren kurslara gidip güverte sınıfı yeterlilik yenileme eğitimi görmelisiniz 1 hafta kadar. Hepsi bu, GOC, ROC, REO farketmez, bu şekilde ROC yenilenir.

Şu an aynı seyi 3. Defa yazıyorum, gayet açık yazmıştım.
Cevap : evet. Daha önce başarılı olup liman cüzdanına işlettiğiniz belgeyi, güverte sınıfı yeterlilik yenileme kursuyla geri alabilirsiniz.
Daha önce liman cüzdanına işletmediyseniz geçmiş olsun, bir daha sınava girmeniz gerek.

Merhaba, Telsiz operatörleri sınav yönetmeliği gereği 5 yıl içerisinde hizmet gösteremeyen kişiler kursa girmez - sadece online sınava girerek yenilerler.

Burada tekrar kursa girmenize gerek yok, lütfen yanlış yönlendirme yapmayalım.

Limana sınava girmek için başvuru yapın, online sınavda başarılı olduğunuzda gerekli belgelerle işletilmesi için gemiadamı cüzdanınızı da verin.

Sakin Kaptan, Merhaba.
Beni de aylar önce bu şekilde yönlendirmiştiniz, neredeyse sınava giriyordum. Daha sonra yeterlilik yenileme kursu ile buna gerek olmadığını öğrenip yeniledim yeterliliğimi. Lütfen yanlış yönlendirme yapmayınız. Size bunu kanıtlayabilirim. Siz burada kurs filan yok diyerek insanları yanlış yönlendirirseniz, insanların hakkına girmiş olursunuz.

Lütfen öncelikle mevzuata bakın, yönetmelik ve yönerge ne diyorsa onu direkt söylüyorum eksiltip arttırmadan.

Buyrun kendiniz okuyun, kurs var mı yok mu öğrenin;
Telsiz Operatörleri Sınav Yönetmeliği

Madde 29 - Yeterliliklerin Yenilenmesi
h) (Değişik:RG-19/6/2018-30453) Bu maddenin (g) bendinde yer alan hizmet sürelerini tamamlayamayan telsiz operatörleri için bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen sınavda başarılı olduğunu gösterir belge.

Ayrıca atıf yapılan Madde 7:
MADDE 7 — (Değişik:RG-19/6/2018-30453)
GMDSS Telsiz Operatör sınavları ile ilgili tüm işlemler, İdare tarafından oluşturulan Gemiadamları Komisyonu tarafından ve İdarenin sınav salonlarında, İdare tarafından kurulan soru seçme ve sınav yönetimi otomasyonu yazılımı ile elektronik sınav sistemi üzerinden yapılır. İdare, sınavların yerini ve/veya yapılış şeklini ve usulünü değiştirebilir.

Eskiden hizmeti tamamlayamayan sadece uygulama sınavına girerek yeniliyordu, Yeni sistemde yenileme için online sınav istenmektedir.

Merhaba Sakin Kaptan ;

2013 tarihinde Gmdss Goc kursu gördüm . 1 kere sınava girdim , geçemedim . Şu anda
Goc sınav başvurusunu o zaman kurstan aldığım başarı belgesi ile sınava girmeye hak kazanabilir miyim ? veya yeniden kurs mu görmem gerekiyor . Kısa zamanda dönüşlerinizi bekliyorum...

10 Şubat 2018 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 30328

YÖNETMELİK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından:

GEMİADAMLARI VE KILAVUZ KAPTANLAR YÖNETMELİĞİ
..................
Belgelerinin geri alınması ve yeniden verilmesi :

MADDE 48 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında yeterlik belgesi iptal edilen gemiadamının, gemiadamı cüzdanı ile gemiadamı yeterlik belgesi geri alınır ve bu durum Gemiadamları Bilgi Sistemine işlenir. Meslekten men edilenler hariç, gemiadamının bu Yönetmelikte belirtilen gerekli koşulları tekrar sağlaması durumunda gemiadamı cüzdanı ve gemiadamı yeterlik belgesi yeniden verilir.
Yeterliklerin geçerliklerinin yenilenmesi

MADDE 49 – (1) Kaptan, başmühendis/başmakinist, zabit ve telsiz operatörleri yeterliklerinin geçerlik süreleri beş yıldır.
(2) Birinci fıkrada yer alan yeterliklere sahip gemiadamlarından,

a) Bulundukları gemiadamı yeterlik derecesinde;
1) Son altmış ay içinde en az on iki ay süre ile veya,
2) Yeterlik belgelerinin süresinin bittiği tarihten önceki son altı ay içerisinde üç ay süre ile,
deniz hizmeti yaptıklarını kanıtlamak ve,

b) Aşağıdaki;

1) Yönerge ile belirlenen yenileme sınavında başarılı olmak veya,

2) Yönerge ile belirlenen yenileme eğitimi görmek veya,

3) Geçerlilik süresi uzatılmayan yeterlik derecesinin bir altındaki yeterlik derecesinde, en az üç ay deniz hizmeti yapmak, bu deniz hizmetinde daha önce sahip olduğu yeterliğe uygun görevleri yerine getirmek ve deniz hizmetinden hemen sonra belgesini yenilemek,

4) Geçerlilik süresi uzatılmayan yeterlik derecesinde, bulunduğu geminin Donatım Yönergesine uygun personel listesine ilave olarak en az üç ay deniz hizmeti yaptığını belgelendirmek ve bu deniz hizmeti süresince asıl yeterlik derecesine uygun görevleri yerine getirmek,

c) İdarede, eğitim kurumlarında, denizcilik kamu ya da özel sektör kurum ve kuruluşları ile işyerlerinde veya İdare tarafından uygun görülüp onaylanan denizcilik ile ilgili kuruluşlarda son beş yıl içinde en az iki yıl süre çalıştığını belgelendirmek,

şartlarını sağlayan gemiadamlarının yeterlik belgelerinin geçerlilik süresi beş yıl uzatılır.
......................

Yönerge ile belirlenen yenileme eğitimi görmek yeterliliklerin yeniden kazanılmasına imkan sağlıyor olması lazım. Bunlardan bir tanesi de :
''Güverte Yönetim Düzeyi Yeterlilik Yenileme Eğitimi '' Bununla GOC sınavsız olarak geri veriliyor deniyor.

Geri