GOC Yenileme İçin 1 Sene Hizmet Şartı Hakkında

Yukarıdaki maddeler GMDSS yeterlilikleri için değil, ana yeterliliiğin yenilenmesi hususunu düzenliyor. GMDSS Telsiz Operatörleri yenilenmesi hususu TELSİZ OPERATÖR YETERLİKLERİ VE SINAV YÖNETMELİĞİ’nde düzenlenmiştir.

İlgili madde:
Yeterliklerin Yenilenmesi
MADDE 29 —Telsiz operatörü yeterlik belgeleri verildiği tarihten itibaren beş yıl süre ile geçerlidir. Telsiz operatör yeterlik belgelerinin
yenilenmesi için aşağıda belirtilen belgelerle birlikte sicil limanına müracaat edilmesi gerekmektedir. Yeterliklerin Yenilenmesi
MADDE 29 —Telsiz operatörü yeterlik belgeleri verildiği tarihten itibaren beş yıl süre ile geçerlidir. Telsiz operatör yeterlik belgelerinin
yenilenmesi için aşağıda belirtilen belgelerle birlikte sicil limanına müracaat edilmesi gerekmektedir. a) Başvuru dilekçesi,
b) İki adet vesikalık fotoğraf,

c) Yeterlik belgesinin aslı veya süresi bitmeyen belge için fotokopisi,
d)(Değişik:RG-21/9/2016-29834) Kısa mesafe telsiz operatörü yeterliği haricindeki diğer yeterlikler için gemiadamları sağlık yoklama belgesinin yeni tarihli onaylanmış sureti,
e) Sabıka kaydı (devlet memuru olanlarda aranmaz),
f) Yeterlik belgesi ücretinin ödendiğine dair makbuz,
g) (Değişik: RG-26/09/2006-26301)Kısa Mesafe Telsiz Operatör yeterliği dışındaki yeterlik belgesi ile son beş yıl içerisinde bir yıl süre ile
konusunda deniz hizmeti yapmış olmak veya İdarede, denizcilik eğitim kurumlarında, denizcilik kamu ya da özel kurum ve kuruluşları ile deniz elektroniği ile ilgili donanım, satış, montaj ve servis veya yalnızca bakım-onarım hizmeti veren işyerlerinde veya idarece uygun görülüp onaylanan denizcilik ile ilgili kuruluşlarda son beş yıl içinde en az iki yıl süre ile konusu ile ilgili bir işte çalışmış olduğunu gösterir belge,
h)(Değişik:RG-19/6/2018-30453) Bu maddenin (g) bendinde yer alan hizmet sürelerini tamamlayamayan telsiz operatörleri için bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen sınavda başarılı olduğunu gösterir belge.
a) Başvuru dilekçesi,
b) İki adet vesikalık fotoğraf,
c) Yeterlik belgesinin aslı veya süresi bitmeyen belge için fotokopisi,
d)(Değişik:RG-21/9/2016-29834) Kısa mesafe telsiz operatörü yeterliği haricindeki diğer yeterlikler için gemiadamları sağlık yoklama belgesinin yeni tarihli onaylanmış sureti,
e) Sabıka kaydı (devlet memuru olanlarda aranmaz),
f) Yeterlik belgesi ücretinin ödendiğine dair makbuz,
g) (Değişik: RG-26/09/2006-26301)Kısa Mesafe Telsiz Operatör yeterliği dışındaki yeterlik belgesi ile son beş yıl içerisinde bir yıl süre ile
konusunda deniz hizmeti yapmış olmak veya İdarede, denizcilik eğitim kurumlarında, denizcilik kamu ya da özel kurum ve kuruluşları ile deniz elektroniği ile ilgili donanım, satış, montaj ve servis veya yalnızca bakım-onarım hizmeti veren işyerlerinde veya idarece uygun görülüp onaylanan denizcilik ile ilgili kuruluşlarda son beş yıl içinde en az iki yıl süre ile konusu ile ilgili bir işte çalışmış olduğunu gösterir belge,
h)(Değişik:RG-19/6/2018-30453) Bu maddenin (g) bendinde yer alan hizmet sürelerini tamamlayamayan telsiz operatörleri için bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen sınavda başarılı olduğunu gösterir belge.

Bu sabah iki ayrı özel denizcilik eğitimi veren kurumlar ile görüştüm.Bunlardan edindiğim bilgiye göre :
1- STCW lerinizi yetkili bir kurstan sonra yenilediğiniz takdirde Yat kaptanı ehliyetiniz bir beş yıl için daha onaylanıyor.Eğer son 5 yıl içerisinde kabul edilir bir deniz hizmeti olmayanlar için bu yenileme yapılıyor.İzmir Liman Başkanlığı da bunu doğruladı.Kendim görüştüm.
2- Gemi adamı Kaptan yeterliliği olan denizciler,son 5 yıl için hizmet gösteremiyorlar ise:
'' GÜVERTE YÖNETİM DÜZEYİ YETERLİLİK YENİLEME EĞİTİMİ '' Almak zorundalar.
Bu eğitim neticesinde Yeterlilikleriniz 5 yıl daha uzatılıyor.

Eğitim İçerisindeki Dersler:

Kişisel emniyet ve sosyal sorumluluklar kursunda 2010 STCW değişiklikleri
STCW 1995 ve 2010 (Manila Düzeltimleri) değişiklikleri arasındaki genel farklılıklar.
MARPOL’e en son düzeltimler, deniz çevresini korumak için
SOLAS Düzeltimleri (Amendments)
Korsanlık ve Silahlı Soygunculuk
MLC 2006 gerekleri uyarınca Tıbbi İlk Yardım için tazeleme eğitimi
SOLAS Kısım IX ve ISM Code Egzersizler ve Riziko değerlendirmesi ile ilgili vaka incelenmesi konularında yapılan düzeltimler
International Maritime Solid Bulk Cargoes (IMSBC) Code
Tehlikeli yükler (IMDG Code)
Cargo Securing Manual, Container code, stability ve trim diyagramlarının kullanımı, stress hesaplama
Acil yedekleme düzenlemesi (Emergency Towing Arrangement).
Intact Stability Code 2008,
Enkaz kaldırma Sözleşmesi (Wreck removal convention)
Geri dönüşüm Sözleşmesi (Recycling Convention)
Carriage of Goods by Sea – Rotterdam
Ek VI, Düşük sülfürlü yakıty, Uçucu organik bileşikler, Green House Gazları, Klorofluorkarbon (CFC), Carbon Credits, and Climate Change
Köprü üstü Kaynak Yönetimi (BRM)
Kişisel canlı kalma teknikleri ve Can kurtarma vasıtalarını ve Kurtarma botlarını kifayetli kullanma konusunda uygulamalı tazeleme eğitimi
Yangın önleme ve yangınla mücadele ve ileri yangın konusunda uygulamalı tazeleme eğitimi.

Bu eğitim sonucu GOC yeterliliği de 5 yıl daha uzatılıyor.İstanbuldaki iki denizcilik kursu bunları söyledi.
İstanbuldaki iki farklı denizcilik kursu da aynı bilgileri verdi.Bu yeterlilik yenileme eğitimi 5 gün sürüyor ve iki kurum da bu eğitim için 2000 lira ücret belirlemiş.

Benim daha önce gönderdiğim yazıda aynen şunlar var :
---------------------------------------------------------------------------
MADDE 49 – (1) Kaptan, başmühendis/başmakinist, zabit ve telsiz operatörleri yeterliklerinin geçerlik süreleri beş yıldır.
(2) Birinci fıkrada yer alan yeterliklere sahip gemiadamlarından,

a) Bulundukları gemiadamı yeterlik derecesinde;
1) Son altmış ay içinde en az on iki ay süre ile veya,
2) Yeterlik belgelerinin süresinin bittiği tarihten önceki son altı ay içerisinde üç ay süre ile,
deniz hizmeti yaptıklarını kanıtlamak ve,

b) Aşağıdaki;

1) Yönerge ile belirlenen yenileme sınavında başarılı olmak veya,

2) Yönerge ile belirlenen yenileme eğitimi görmek veya,
----------------------------------------------------------------------
Bu MADDE 49 – (1). Fıkrada adı geçen yeterlilikler arasında ''telsiz operatörleri yeterlikleri'' de vardır.Bu demektir ki : Telsiz operatörleri de ilgi yazıda belirtilen yenileme eğitimini almak kaydı ile ,yenileme şartlarını sağlayan gemiadamlarının yeterlik belgelerinin geçerlilik süresi beş yıl uzatılır.

SONUÇ OLARAK : Yukarıda GOC yeterliliğini aldığı yenileme eğitimi ile yenilemiş bulunan Kaptan arkadaşımızın yazdıkları ile iki özel kursun ifadeleri örtüşüyor.
Resmî Gazete - Sayı : 30328-YÖNETMELİK - MADDE 49 – dan benim çıkardığım sonuçlar da aynı.
Sakin kaptanın yazdıklarına yanlış demiyorum.Okudum. O da farklı bir yol bana göre.Fakat:
'' GÜVERTE YÖNETİM DÜZEYİ YETERLİLİK YENİLEME EĞİTİMİ '' ile Kaptan, başmühendis/başmakinist, zabit ve telsiz operatörleri yeterliliklerimizin yenilenmesinin daha kolay bir yol olduğu açıktır.Çünkü sınav yokmuş.
Benim öğrenebildiklerim bunlar.Herkese sağlıklı günler dilerim.

Tamamını kursa gitmeden ve hizmet de olmadan sadece sınavla yenileyebilirsiniz.
Ana yeterlilik için de hizmet yoksa alt yeterlilikte 3 ay çalışıp sınavla yenileyebiliyorsunuz. Kurslarda zaman kaybı yaşamak istemeyenler için avantajlıdır.

Geri