GOSS 12.09.2013 Ana Makine Sınav Soruları

yeYILDIZ

Küpeşteci
Denizci
dün girmiş olup 75 ile geçtiğim sınav. sizlerinde bu sınavı vermeniz dileğiyle...
-tornistan doğrudan bağlı olan makinelerde nasıl ilk hareket sağlanır? (marş motoru ile, hidrotor ile,...hepsi vardı ben hepsini işaretledim)
-Alçak basınç türbini ne tür türbindir? ( Körtis,reaksiyon,radyal,basınç kadameli...)
-Süperşarjı 100 C artan bir makinenin verimi ne şekilde etkiler? (yüzde 3 azalır,3 artar,12 azalır,12 artar)
-Skotch tipi kazanda ne bulunmaz?
Indirect püskürtme direkt püskürtmeye nazaran yakıt sarfiyatı daha yüksektir.Bunun nedeni nedir?(çünkü indirect püskürtme olduğu için,indirect püskürtmede yakıt tanelerinin çapları daha büyük,direct püskürtmenin makine güçleri düşüktür)
-Segman ve layner aşınmış ise bacadan çıkan duman rengi nasıldır? (açık kahverengi,mavimsi,gri siyah arası,beyaz)
-yağ emülsiyonu nedir( yağa su karışması)
-fren endike gücünün ....2ye oranı nedir (yüzde 15)
-kompresyon oranı nedir? (piston üst ölü noktadayken ... hacmin ölü hacime oranı)
-2 zamanlı makinede krankşaftın kemşafta oranı nedir? (ikisinin çapları eşittir)
-Silindir içi basınç normal sıcaklık yüksek nedeni nedir? (yüksek yükte çalışıyor)
-kazanların yüzeyindeki köpükleri ve partikülleri alan valf nedir? (brayn,blöf,...)

Yukarida yazan sorularin en acik hali asagidaki gibidir.dogru cevaplar xxx seklinde isaretlenmistir.Herkese kolay gelsin.

Doğrudan tornistanlı,ana makinelerde,genel olarak hangi ilk hareket sistemi kullanılır ?
a) Hidrolik ilk hareket motoru (hidrator).
b) Elektrikli ilk hareket sistemi (marş motoru).
c) Doğrudan basınçlı hava sistemi.
d) Basınçlı havalı marş motoru.
e) Yukardakilerin tümü.xxxxx

Normal değerlerine göre süperşarj havası sıcaklığındaki her 10°C lik bir düşüm makineye nasıl yansır ?
a) Makinenin fren beygirgücü % 20 azalır
b) Makinenin fren beygirgücü % 12 azalır
c) Makinenin fren beygirgücü % 4-%6 azalır
d) Makinenin fren beygirgücü % 2-%3 azalır xxxxxx
e) Makinenin fren beygirgücü % 3-%4 kadar azalır

Piston alt ölü noktadayken silindir içindeki hacmi,piston üst ölü noktada bulunduğu sırada silindirdeki hacime oranı nedir?
a) Ön genişleme oranı.
b) Katof oranı.
c) Kompresyon oranı.xxxxx
d) Genişleme oranı.
e) Basınç artması oranı.

Aşağıdakilerden hangisi skoç tipi bir kazanın bölümlerinden değildir?
a) Cehennemlik
b) Külhan
c) Duman sandığı
d) Buhar su dramı.xxxx
e) Alev ve duman boruları

Dizel motorunda endike güç ile fren gücü arasındaki oran nedir?
a) % 15xxxx
b) % 5
c) % 20
d) % 10
e) % 25

Yanma basıncının normal ve egzoz sıcaklığının normal değerine göre yüksek olması neyi ifade eder?
a) Makine hafif yükte çalışmaktadır
b) Makine aşırı yükte çalışmaktadır xxxxx
c) Karşı basınç normale göre düşüktür
d) Enjektör işemektedir
e) Püskürtme basıncı normale göre yüksektir

Bir kazanın blöf edilmesinden önce kazan suyu yüzeyinde yüzmekte olan yağlama yağı, köpük vb. maddeleri kazan dışına atmak için kullanılan valfın adı nedir?
a) Hava valfı
b) Stop valf
c) Blöf valf
d) Brayn valfı xxxxx
e) Gardiyan valf

Layneri ve segmanları aşırı aşınmış bir dizel makinesinin egzozu hangi renkte gözükür?
a) Beyazımsı
b) Koyu gri veya siyah xxx
c) Mavimsi
d) Uçuk kahverengi
e) Uçuk gri

İlk hareketi basınçlı hava ile yapılan bakımlı bir dizel makinesinde krankşaftın hangi hangi devirleri arasında yanma oluşur ?
a) 8-10 rpm.
b) 6-8 rpm
c) 4-6 rpm
d) 2-4 rpm xxxx
e) 10-12 rpm

İki zamanlı makinelerde kemşaft dişlisi ile krankşaft dişlisinin devir sayıları nasıldır ?
a) İkisinin devir satıları aynıdır xxx
b) Kemşaftın devir sayısı, krank şaft devir sayısının yarısı kadardır
c) Kemşaftın devir sayısı, krank şaft devir sayısının iki mislidir
d) Kemşaftın devir sayısı, krank şaft devir sayısının 3/4'ne eşittir
e) Kemşaftın devir sayısı, krank şaft devir sayısının 1/4'ne eşittir

Layneri ve segmanları aşırı aşınmış bir dizel makinesinin egzozu hangi renkte gözükür?
a) Beyazımsı
b) Koyu gri veya siyah xxx
c) Mavimsi
d) Uçuk kahverengi
e) Uçuk gri

Şuan kitaptan o soruya bakıyordumda cevap mavimsi olarak verilmiş.

zaten her kaynakta soruların cevabı cok farklı bende anlamdm bu ısten bsy banada ınglzce ve yrdımcı makına kaynak lazm sonerorhan kardesm bnmde msn adresm bymatadoree@hotmail.com banda atarsn cok sevnrm allh herkezn yolunu acık etsn cumleten kolay glsn snava calısan arkadaslara basarılar dılerm

zaten her kaynakta soruların cevabı cok farklı bende anlamdm bu ısten bsy banada ınglzce ve yrdımcı makına kaynak lazm sonerorhan kardesm bnmde msn adresm bymatadoree@hotmail.com banda atarsn cok sevnrm allh herkezn yolunu acık etsn cumleten kolay glsn snava calısan arkadaslara basarılar dılerm

ben ingilizce ve yardimciya gemiadamlarindan calismistim.elimdeki kaynaklari en kisa surede ulastiririm kardesim.Vallahi ana makineden cok sanssizlik yasadim.insallah bu sefer gecicem bende :)

ana makineye girdim de kaldim :) 60 aldim.itiraz ettim bekliyorum cevabini.85 bekliyordum sinavdan.bayramdan sonra bidaha giricem iste eger bi sonuc cikmazsa.sen ne yaptin ? :)

yarın giricem bende allahın izniyle çalıştım çok inş. verirde geçerim makine zabitine giriyorum ben 60 alırım inş. da geçerim :)

Geri