GOSS 30.04.2013 Ana Makine

HüseyinMahmut

Küpeşteci
Denizci
Pervane ile makine krankşaftı arasında bulunan ve pervane tepkisinin gemi bünyesine aktarılmasını sağlayan yataklar aşağıdakilerden
hangisi ile ifade edilir?
A) Palamar yatağı
B) Gacın pin yatağı
C) Kroshep pin yatağı
D) Srast yatağı
E)++ Kemşaft yatağı++

Bir buhar türbininde erozyona sebep olan buhar hangisidir?
A) Kızgın buhar
B) Doymuş buhar
C)++ Yaş buhar++
D) Kuru buhar
E) Kuru doymuş buhar

Dizel makinelerinin ilk hareket ve manevralarında kullanılan hava tüplerinin kapasiteleri ne kadardır?
A) En fazla 10 tamyol manevrası yapacak yeterliktedir
B) En fazla 8 tamyol manevrası yapacak yeterliktedir
C) ++En az 12 tamyol manevrası yapacak yeterliktedir
D) En fazla 4 tamyol manevrası yapacak yeterliktedir
E) En fazla 6 tamyol manevrası yapacak yeterliktedir

-reaksiyon türbinlerinde radyal klerensin çok küçük olma sebebi nedir? (yeni soru)
direk cevap: basınç azalmasını önlemek ve buhar kaybını engellemek

-deniz suyunun oluşturduğu elektrolit etki nasıl giderilir? (yeni soru)
direk cevap: kondenser kapaklarının deniz suyu tarafına çinko çubuklar yerleştirilmesi

modern dizel çevrimlerinde hangi kuramsal çevrim kullanılmaktadır?
a) sabit basınçta yanma (ben bunu işaretledim)
b) sabit hacimde yanma
c) ikili yanma çevrimi (büyük olasılıkla doğru cevap bu olsa gerek)
d) brayton çevrimi
e)karnot çevrimi

kullanılmata olan dizel yakıtlarında kül içeriği %0.1 üzerinde olursa ne olur? (eski soru)
direk cevap: layner yüzeyi camlaşır.

çalışmakta olan makinanın bir silindirinden vuruntu sesi geliyor. o silindire verilen yakıt kesilmesine rağmen vuruntu sesi gelmeye devam ediyor. sebebi ne olabilir. (bu soruyu ilk defa gördüm)
a) silindirin hafif yükünden
b) piston aşırı soğutulmakta
c) segmanların yuvasında tutması
d)mekanik aksamlarda problem (ben bunu işaretledim)
e) gaz vuruntusu

Dizel motorlarında krankşaftı taşıyan ve onun laynında çalışmasını sağlayan yataklara ne ad verilir?
A) Gacın pin yatağı
B) Kroshet pin yatağı
C) Krankpin yatağı
D)++ Palamar yatağı
E) Kemşaft yatağı

- Krankşaftların palamar yatakları içinde dönen kısımlarının adı nedir?
A) Krank pin
B) Krank
C) Krank kolu
D) Veb
E) ++Krank jurnal

- İleri yol gücü ile tornistan gücü arasındaki farklılık en fazla hangi tip makinelerde olur?
A) Dizel motoru
B) ++Buhar türbini
C) Benzin motoru
D) Elektrik motoru
E) Gaz türbini

- Pervanenin enine (kemeresel) kuvvetinden en az hangi tip pervanelerde yararlanılır?
A) Sabit kanatlı pervanelerde
B) Değişken kanat pervanelerde
C) ++Sabit kanatlı çift pervanelerde
D) Değişken kanatlı çift pervanelerde
E) İstenilen yöne (tarafa) çevrilen pervanelerde

Pervane ile makine krankşaftı arasında bulunan ve pervane tepkisinin gemi bünyesine aktarılmasını sağlayan yataklar aşağıdakilerden
hangisi ile ifade edilir?
A) Palamar yatağı
B) Gacın pin yatağı
C) Kroshep pin yatağı
D) Srast yatağı
E)++ Kemşaft yatağı++

bu sorunun cevabı srast yatağı olmuyacakmı?

Dört zamanlı ve devir sayısı 300 rpm olan bir makinede 2 dakikada kaç iş çevrimi oluşur?
a) 600
b) 300
c) 1200
d) 2400
e) 150

Ana makine sınaından bir soruyla geçememiştim o sınavda aynen şöyle bir soru çıkmıştı. şimdi çalışırken gördüm soruyu. sınavda baya bi kafamı karıştırmıştı hatta hatalı soru diye şikayet edicektim keşke etseydim. soru eksik sorulmuş diyecektim. iş çevrimi deerken neyi kastediyor. yanmayı mı yoksa dört zamandaki her bir işimi mi kastediyor anlamış değilim. AMA sorunun CEVABI B)300 müş :)

kanka o sırast yataga değil cevap doğru, senin dediğin soruda geminin suda hareketini saglayan yatak srast yatagı. Event o sorunu cevabı 300. :) Benimde 13.45 sınavım var şans dile bana ana makinadan :)

Buhar separatörü kazanın neresinde bulunur?
a) Su dramında
b) Buhar dramında
c) Ekonomayzerde
d) Cehennemlikte
e) Buhar çıkışında

Şu sorunun cevabı nedir bilen varmı? cevaplarda A veya B demiş de biz sınavda hangisini işaretlicez :)

Hadi bakalım İnşallah Paylaşırsın çıkan soruları Allah Kolaylık versin sınavından inşallah geçersin Kardeş.

Umaım hepimiz geçeriz seninde yorumlarından okuduğum kadarıyla 1 soru mahvediyo seni aynı kaderi paylaşıyorum 65 den kalıyorum bende 3 tür kendimce geçmem gerekiyo lakin 65 yapıştı yakama ne aşağıya ne yukarıya :) Problem sorusu gelmişti bana kopya çektim çekmeme rağmen yanlış nerden biliyosun dersen rica ettim cevabını öğrenmek için biliyosun görebiliyolar elimizdeki çalışma sorularının cevabları yanlış ben soruyu paylaşıyım en azından belki çözebilirsek ne ala.

Doğal emişli bir dizel makinesinde kompresyon oranı 13,5, sıkıştırma politrop üssü 1,378 ve sıkıştırma başlangıcındaki basınç 0,92’dir. Bu makinede kompresyon basıncı hangi sayısal değeri alır?
a) 35,219 bar
b) 34,219 bar
c) 33,219 bar
d) 36,219 bar
e) 38,219 bar

Bu sorunun Cevabı c şıkkı diye gözüküyo fakat yanlışmış B ymiş ??? ayrıca
Yüksek güçlü gemi dizel makinelerinde palamar yataklarının klerenslerinin ölçülmesinde hangi ölçü cihazı kullanılır ?
a) Briç geyç
b) Plasti geyç
c) Filer geyç
d) Komparatör
e) B ve C

Yüksek devirli küçük güçlü dizel makinelerinde yatak klerensleri ne ile ölçülür ?
a) Geyiç blokla.
b) Plâstigeyiç ile.
c) Filer geyiç ile.
d) Yuvarlak kurşun tel ile.

Bunların cevabını bilen varmı yada aralarındaki fark ne ??? Birinin cevabı A diğerinin B ?????

FAHRETTİN HOCANIN KİTABINDAN YAZIYORUM DİREK..

Krankpin yataklarının ve daha sonra palamar yataklarının kontrolü "Briç geyiç" veya "Kurşun tel çekme yöntemi" ya da "Plastigeyiç" ile yapılır.

Kaynak: Gemi Dizel Motorları & Operasyon 1 Kitabı, 132. sayfa.

FAHRETTİN HOCANIN KİTABINDAN YAZIYORUM DİREK..

Krankpin yataklarının ve daha sonra palamar yataklarının kontrolü "Briç geyiç" veya "Kurşun tel çekme yöntemi" ya da "Plastigeyiç" ile yapılır.

Kaynak: Gemi Dizel Motorları & Operasyon 1 Kitabı, 132. sayfa.

Kardeşim ben bırakacam bu işide sınavıda bana bu soru çıktı ikisinden hangisi briç mi plastikmi ikiside şıklarda bu nasıl bi sınav bitsede kurtulsak bimere şikayet bile ettim bakan ımo kriterlerine uygun bir sınav yöntemi diyo şu ulaştırma bakanı bir denk gelse varya :)

Doğal emişli bir dizel makinesinde kompresyon oranı 13,5, sıkıştırma politrop üssü 1,378 ve sıkıştırma başlangıcındaki basınç 0,92’dir. Bu makinede kompresyon basıncı hangi sayısal değeri alır?
a) 35,219 bar
b) 34,219 bar
c) 33,219 bar
d) 36,219 bar
e) 38,219 bar

Bu sorunun Cevabı c şıkkı diye gözüküyo fakat yanlışmış B ymiş ??? ayrıca
Yüksek güçlü gemi dizel makinelerinde palamar yataklarının klerenslerinin ölçülmesinde hangi ölçü cihazı kullanılır ?
a) Briç geyç
b) Plasti geyç
c) Filer geyç
d) Komparatör
e) B ve C

Yüksek devirli küçük güçlü dizel makinelerinde yatak klerensleri ne ile ölçülür ?
a) Geyiç blokla.
b) Plâstigeyiç ile.
c) Filer geyiç ile.
d) Yuvarlak kurşun tel ile.

Bunların cevabını bilen varmı yada aralarındaki fark ne ??? Birinin cevabı A diğerinin B ?????

plastigeyçle küçük yataklarda ölçüm yapıılır

bu ve benzeri bir sürü ikilimde soru var. soruyu hazırlayan kişiler bu işi bilmeyen, açıp ktabı her cümleden soru çıkartan kişiler. IMO nun hangi kriterine uyuyormuşki. yapıcakların işin ben ......

iyi günler arkadaşlar, sizlere 2 soru sormak isterim ama lütfen sadece cevabı kesin bilen cevaplasın.!
1- Seyre hazırlanan dizel makinesi minimum kaç dereceye kadar ısıtılmalıdır?
a) 30
b) 40
c) 50
d) 60
e) 70

2- Hangisi çift akımlı türbündür?
a) Hero
b) Parsonos
c) de Laval
d) Körtis
e) Rato

şmdiden teşekkürler.