ben 2008 karamürsel deniz ve liman işletme mezunuyum, eğer denizde güvenlik seyir ve ilk yardım derslerinden geçdiysen bu derslerinden geçtiğini kanıtlayan bir kağıt alacaksın (öğrenci işlerinden) birde liman başkanlığına verilmek üzere bir öğrenci belgesi, bu belgeler ve liman başkanlığının istediği bazı ewraklar ile (sabıka kaydı resim ikametgah vs) liman başkanlığına güverte stajyeri kağıdı çıkartmak istiyorum diye başvuruda bulunacaksın, güverte stajyeri kağıdını aldıktan sonra açık deniz stajın var (12 ay) bu 12 ayı ister öğrenci iken ara ara gemilere gidip tamamlarsın istersen okulun bitince gidip tamamını yapıp stajını bitirirsin, stajını tamamladıktan sonra, liman başkanlığına hizmet belgelerini (Türk bayraklı gemide çalıştıysa hizmet belgesinde şirket kaşesi olması gerekiyor, gemi yabancı bayrak ise kontratın örneğini istiyorlar) staj dosyanı, liman cüzdanını, polisten alınmış yurt içi-dışı giriş çıkış tarihlerini gösteren bir belge vs vs. ile birlikte evraklarını liman başkanlığına teslim ediyorsun ve sınırlı vardiya zabiti sınavı için başvuruda bulunmak istiyorum diyorsun, daha sonrada toplam 5 dersten sınava girip başarılı olursan eğer sınırlı vardiya zabiti oluyorsun dersler; seyir, gemicilik, denizde güvenlik, yük işlem ve haberleşme, şimdiden kolay gelsin...(bu yazdıklarım gözünü korkutmasın, sabırlı ve azimli olduktan sonra insan her işin üstesinden gelir Allahın izniyle)