Kerteriz Sorusu çözümünü Bilen Var Mı?

A gemisi B gemisini İskele 40'da kerteriz ettiğinden rotanın iskelesinde olduğundan çıkartılır. 070 - 40 = 30
Bu sonuç A gemisinin B gemisini hakiki kerteriz ettiği derecedir.

Buna karşılık Hakiki kerterizden 180 ekleyerek/çıkartarak (sonuç değişmez) karşı geminin Hakiki kerterizine ulaşıyoruz.
030 - 180 = 210 (B gemisinden A gemisi Hakiki kerterizi)

B gemisi Hakiki 210'da A gemisini kerteriz ettiğinden şimdi nispi kerterizine bakarak B gemisinin rotasına ulaşıyoruz.
Hakiki Kerteriz 210
Nispi Kerteriz İskele 110
Nispi Kerterizi İskele olduğundan 210 + 110 = 320

110 neden toplanıyor? sorunuza gelince:
Bir radar ekranı düşünün EBL - İskele 110'a alın. İskele 110 dereceniz Hakiki'de 210 olsun.
Bilindiği gibi dereceler sancağa gidildikçe büyümektedir, İskele 110'unuz Hakiki 210 ise ikisi toplanır, Rotanız bulunur.

Bu sorularda aklınızda hep bir Radar ekranı ve Cayro aynı anda aklınızda belirmelidir ki mantığını oluşturabilin.

Kerte hattı boylamlar ile 0 derecelik açı yaptığında departure değeri kaç olur ?
A)180 B)90 c)270 d)0
Bu sorunun mantığını anlatır mısınız?
Gemimiz 47 30 N-38 45 E / 42 30 N- 82 45 E mevkine hareket etmiştir.
A)Oluşan dlat-dlong değeri nedir
B)oluşan rota kaç derecedir
C)Oluşan departure değeri nedir
A.. 5 S- 44 E
B.. Bunu çözemedim YARDIM?
C.. 1386'

Selamlar benimde çözemediğim bir problem var yardımcı olan olursa sevinirim.

Rotası 40derece olan A gemisi, B gemisini iskele 70derecede görmektedir. B gemisi A gemisini hakiki olarak kaç derecede görür

Kerte hattı boylamlar ile 0 derecelik açı yaptığında departure değeri kaç olur ?
A)180 B)90 c)270 d)0
Bu sorunun mantığını anlatır mısınız?
Gemimiz 47 30 N-38 45 E / 42 30 N- 82 45 E mevkine hareket etmiştir.
A)Oluşan dlat-dlong değeri nedir
B)oluşan rota kaç derecedir
C)Oluşan departure değeri nedir
A.. 5 S- 44 E
B.. Bunu çözemedim YARDIM?
C.. 1386'

ilk soruda düşün ki ya 0 a gidiyorsun yada 180 e, kerte hattın kerterizin 180 i gösterseydi güneye giderdin kerte hattın 180 olurdu ancak burada kerte hattın sıfır yani yıldıza gidiyorsun.

2.soruda
düzlem seyrinde şöyle bir formül var DEPARTURE= DLONG X COS (MİD LAT.) bundan yapıyorsun. buradan departure bulduysan eğer. 1386 bulduğunu farz edelim. TAN ROTA=DEP/ ENLEM FARKI formülünden çıkması lazım. düzlem seyir konusunu çalışırsan orada var bu sorulardan.

Selamlar benimde çözemediğim bir problem var yardımcı olan olursa sevinirim.

Rotası 40derece olan A gemisi, B gemisini iskele 70derecede görmektedir. B gemisi A gemisini hakiki olarak kaç derecede görür

rota - kerteriz= hakiki değer 40-70= 330 derece B hakiki.

BİRBİRİNİ GÖREN GEMİLER aksi yönden birbirilerini görür o yüzden hakiki ile 180 derece eklenir yada çıkarılır. hakiki 180 den büyükse çıkarılır 180 den küçükse toplanır. burada 330-180= 155 derece. kerteriz konusu özeti budur aslında. pusula kerteriz yönler konusunu çalışmalısın.

Geri