Konteyner Çeşitleri

Kaptan Sakin TÜRK

Kıdemli
Site Yetkilisi
Dekan
KONTEYNER ÇEŞİTLERİ

Standart Konteyner: ( Standard Container)

Standart konteynerler genel amaçlı yüklerin taşındığı ve en sık kullanılan konteynerdır. Standart konteynerin tüm duvarları kapalı olup, ön ve (ya) arka kapıları bulunmaktadır. Genel kargo yükler için dizayn edilmiş olup, konteynerin kapısından geçebilecek ve içine sığabilecek tüm yüklerin taşınabilmesi mümkündür.



Şekil 1 : Standart Konteyner​


Üstü Açılabilir Konteynerler (Hard Top Container):

Üstü açılabilir konteynerler özellikle ağır ve uzun yükler ile kapıdan yüklemenin zor olacağı durumlarda kullanılmaktadır. Bu tip konteynerlerin açılabilir çelik tavanı olması sayesinde standart konteynere yüklenmesi oldukça güç olan yükler konteynerin üstü açılarak tavandan kolaylıkla yüklenebilir.


Şekil 2 : Üstü Açılabilir Konteyner​


Üstü Açık Konteyner (Open Top Container):

Üstü açık konteynerler özellikle yüksekliği fazla yüklerin taşınmasında kullanılmak amacıyla dizayn edilmişlerdir. Bu konteynerlerin üzeri açık bırakılabilir veya branda ile kapatılabilir. Brandanın sağladığı esneklik sayesinde standart konteynerler için yüksek olan yükler bu konteyner ile kolayca taşınabilmektedir.


Şekil 3 : Üstü Açık Konteyner​




Açık Konteynerler (Flatrack Container):​

Açık konteynerlerin yan duvarları ve tavanı yoktur. Bu nedenle, standart ve üstü açık konteynerlere sığmayan (üstten ve yandan) yüklerin taşınmasında kullanılır. Özellikle iş makinesi, araç, jenaratör gibi ağır, yüksek ve(ya) genis yüklerin tasınmasında tercih edilmektedir.



Şekil 4 : Açık Konteyner​



Platform Konteynerler (Platform Container):​

Platform konteynerler yüksek ağırlıktaki yüklere dayanıklı güçlü bir tabana sahip olup minibüs, yat gibi üstten,ön ve arka taraftan tasması olup da gemiye direkt yüklenemeyen yükler için kullanılır.​


Şekil 4 : Platform Konteyner
Soğutmalı Konteynerler: (Refrigerated Container)​

Soğutmalı konteynerler, taşıma süresince sıcaklığının sabit olarak kalması gereken yüklerin (dondurulmuş gıdalar, meyve, çiçek vb.) taşınmasında kullanılır. Bu konteynerler, iç sıcaklıklarını kontrol edebilecek şekilde kendi soğutma ünitesine sahip olup, gemiye yüklendiklerinde geminin güç kaynağına bağlanarak gerekli enerjiyi sağlarlar. Ayrıca, konteynerin dışında bulunan panel sayesinde konteynerin sıcaklık değeri kontrol edilebildiği gibi sefer süresince analog veya dijital kayıt cihazı ile sıcaklık değisimleri gözlenebilir.​


Şekil 4 : Soğutmalı Konteyner


Tank Konteynerler:

Tank konteynerler sıvı veya gaz haldeki yüklerin taşınmasında kullanılmaktadır. Silindirik bir tank çelik dikdörtgen konstrüksiyon yapının içine yerleştirilmiştir. Taşıma sırasında yükün sarsıntılar sonucu çalkalanmasını önlemek maksadıyla tankın minimum %80’i dolu olmalıdır. Ancak sıcaklık ile oluşacak genleşmenin tehlike oluşturmaması için de tankın doluluk oranı %95’i geçmemelidir.


Şekil 4 : Tank Konteyner​




Dökme Yük Konteynerleri: Özellikle tahıl gibi dökme yük tasımalarında kullanılmaktadırlar.



Bu yazının yasal sahibi denizcilikfakultesi.com sitesidir, izinsiz alıntı yapılması, kopyalanması ve çoğaltılması yasal süreçlerin başlamasına sebep olacaktır.​
 
benim goss seyir sınavında koyteyner numarası verilmiş 6 haneli! aşağıdakilerden hangisi doğrudur diyordu. şıkları hatırlamıyorm ama bu numaralar hakkında bilgisi olan varsa bana çok faydalı olcak!
 
yukarıda o soru ile ilgili herhangi bir bilgi yok. tabii sorunun şıklarını da tam hatırlamıyrm ama şöyleydi 230345
konteynır ..... 230.dur.
teu 23 dür.
gibi şeyler vardı
 
KOCAELİ GOSS ÇIKAN YENİ SORU BİR ZABİT KONTEYNIRI NERESİNDEN TANIR DİYE SORMUŞ A NUMARASINDAN B TİPİNDEN İKİ ŞIKKI HATIRLIYORUM CEVAP HANGİSİ OLABİLİR
 
Geri
Üst