Niye 3000 GRT Ehliyet Sınırı var?

yıldıray derya

Küpeşteci
Denizci
Piyasada zabit açığı varken .Neden 3000 grs/ sınırı koyulup performans kısıtlaması ile .. zabitin çalışma sahası küçültülüyor ? .. Anlamadığım şudur'' ..Sınırlı /ehliyet ile sınırsız ehliyetin arasındaki fark nedir. Eğitimi süresince almış olduğu iyi'not kötü not mu? Yoksa yetersiz öğretim görevlilerinden yetersiz eğitim almış olmaları mı=? Açık deniz stajın 12 .ay olduğunu düşünürsek sınırlı stajı 6.ay mı yapmış 'da böyle bir fark oluşmuş.. Aradaki fark sadece şu'' bir yıl hazırlık dil eğitimi ile diğerlerinden farklılaştırılıyor.. Hepsinde hazırlık olsun ..sıkıntı yok hazırlığı başaramazsa ehliyetine sınır koyabilir '' Aslında bu da parodoks '' Akdeniz de/ Karadeniz de yine her port''ta ingilizce olarak iş bitiyor..her iki öğrencininde eğitim süreleri ve stajları bire bir , goss sınavları '' sınırlı da da aynı sınırsıza da salon aynı süresi, sorular cevaplar aynı, Gmds,yine öyle,stcv'leri öyle ,vardiya süresi aynı , gemideki vazife ve sorumluluk kapsamları bire bir, havası fırtınası ve şideti,gemisi, kumanyası,manevrası,seyri hep hep aynıları saymakla bitmez.. Diğerlerini özel yapan nedir ? İdarecilik becerisi mi? Personelle iletişim ,insan ilişkilerimi ? karar verme kabiliyetimi? Teknik becerisi mi ? Bilgisini paylaşma üstünlüğümü ? Değişime ve gelişime kaplı ve duyarsız olmamasımı ? Çözüm için yeterli ve merkez odaklı oluş mu ? Mesleğe motivasyon ve Talimat verme yeteneği mi ? Bunlar bence '' ısrar ediyorum ''her şey dahil iki öğrenci de aynı aynı. Ama ters olan şu.. ''Hiç bir mesnedi olmadan'' zabitin çalışma zevkini ve hevesini kıran ilgili kurum mercinin çok büyük ve haksızca yaptığı baha biçilmez zafiyeti'dir.. Sevgili meslekdaşlar/Teşekkürler.. Yıldıray öncel Derya. A&D Şhiphing/Soussaki

bravo bravo...alkışlamak istiyorum bu yazınızı fakat şöle bi sorun var .. saydıklarınız cidden gercek olanlar bu tip bi yükselişte hemen mahkemelere veriyorlar itü,dokuzeylül,katü yakındogu bile hatta şimdi piri reis diyor ki bu tip ehliyetler yani uzak yol ve yakın yol sadece ingilizce değil konu olan mühendislik dersleri ha bunların hangileri gemide işe yarar tartışılır ama ne yazıktır ki bu ehliyeli arkadaslarımıza allah sabır versin...20 ay hizmetini tamamlayıp uzakyola geçecek suanda baska bi çaresi gözükmemekte

Okulda aldığımız eğitimin en küçük zerresine gemilerde ihtiyaç duyulmaktadır! kitaba ve almış olduğumuz eğitime ihanet ise'' önce mesleğimize sonra kendimize saygısızlık olur.. Bu düşünce mesleki yaşamımız süresince yaşam biçimimiz olmalıdır diye düşünüyorum.. (yıldıray öncel derya)

Şöyle diyebiliriz; Adam çalışmış, 4 yıllık üziversiteyi bitirmiş. Adam var biraz çalışmış meslek yüksek okulu. Adam var hiç çalışmamış lise mezunu. Diploma farkından dolayı başka ne olucak.

O na bişey dediğim yok. Elbette herkes okusa iyi olur. Ehliyet farkları olması doğaldır. Olmassa ayrımcılık olur zaten. Yanlız 2 yıllık meslek yüksek okullarının ehliyet lerini 3000 den - 5000 grt a çıkarsalardı çok iyi olurdu. Bu adilsizliğin önüne geçmelerini beklerdim. Hem piyasada zabit açığı var diyolar, önlemi belli ama yapmıyorlar, Ya şu konuyu konuşunca köpürüyorum. O kadar uğraştık bişey olcağı yok, baştaki godomanlar göbek şişirsinler bakanlık- sendika.. gerisi umurlarındamı......

Wallaha surekl belli basli forumlarda bu konular konusuluyor ancak bi adim yok biz yeni nesil olarakta ancak konusuyoruz is icraata geldigi zaman herkes kabuguna cekiliyor kimsecikler kalmior ortada o yuzdn toplu halde haraket etmek gerekli ki suan bunun icin cok uygun ortam ama herkes susmayi tercih ediyor...

arkadaslar... bazilarinin meslege basladıgı yasta belki daha da gec olarak 19 yasında 4 yıllık universiteye basladım ki herhangi bir zaman kaybım olmadı.. 1 yıl hazırlık ve üstüne 4 yıl lisans okudum.. bu esnada 12 aylık deniz stajımı tamamlayarak u.yol vardiya zabiti aldım.. liseden mezun olup meslege atılan ya da 2 yıl okuyup benimle aynı ehliyeti bir kisi alabiliyorsa .. yazıklar olsun derim

Arkadasim ya yazilari dogru oku yada dogru duzgun cvp at burasi senin ego tatmini yerin degil emin ol burada yazanlarin da uzakyol kagitlari var olabilir neyse bu somuru isini artik bi kenara birakmak gerekli...

Birsey isterken biraz adil olunmalı ve mantık cercevesinde istenmeli.. kapatalım o zaman 4 yıllıkları .. meslek yüksek okulları yeter diyelim ? kimse de enayilik edip bosa okumasın 5 yıl ? ayrıca benım yaptıgım ego tatmini olmayıp, tarafınızca şuursuzlukla mantık sınırları dısında tartısılmakta olan bir konuyu, mantık sınırları icine cekme cabamdır..fakat buna da "ego" yaftası yapıstırarak saldırgan bir tavırla cevap verdiginizden otürü konuya daha fazla müdahil olmaya gerek gormemekteyim.. zira arsızlardan pek hoslanmam iyi geceler

Bakin canim arkadasim hangi okulu bitirdin bilmiorm ama sole soliim buradaki vardiya zabiti arkadaslarin ehliyetlerinin az daha yukseltilmesi ve gerekli hakki kazandiklari zamanda uzakyola gecmeleri hakkinda ki buna sen karar werebilecek kadar dusundugunu sanmiyorum ben uzakyol 1.zabitim ama senin gibi dusunmuyorum snin zeka degerlendirmelerine bakildiginda ileride iyi yerlere geleceksn merak etme...ydu 2009 ....arslanoglu

Eğitim her zaman iyi birşeydir. Övünülecek birşeydir.
Tabiki diploma sizin mükemmel bir insan olduğunuzu göstermez.
Sadece şöyle bir ayrım yapabiliriz kişilik bakımından.
Eğitime önem veren bir kişi kendi sınırlarını daha iyi bir eğitim için zorlar.
Ancak eğitimin önemini anlamayan kişi en yakın yoldan farklı mecralara geçmeye çalışır.
Böyle düşünmesinin sebebi yanlış yetiştirilmesi/okuldan soğutulması/imkan yetersizliği olabilir.

Başarılı insanlar her zaman arkasındakilere değil ilerisine bakar.
Kendisine kazanacak keşfedilmemiş zaferler arar.
Böyle insanlar sayesinde teknoloji var, yaşam konforu var.
Şüphesiz ki örnek alacağımız kişilik onlar olmalıdır, bencil/anlaşılmaz/aç gözlü kişiler değil.
Eleştiri yapmak çok güzeldir ancak bunu büyük bir sorun haline getirenler yazının devamını okumalı.

Başarılı olabilmek için peşinizde kim var, ne yapıyorlar diye kendinizi yemeyi bırakın.
%100 adaletli bir dünyada yaşamıyoruz, bu kesinlikle insanlık için imkansız olurdu.
İhtiyaçlara göre kişilere haklar verilebilir, alınabilir.

Kanunlara, demokrasiye güvenerek bu ülkede yaşadığımız için tüm düzenlemelere iyi, kötü sorgulamadan uymak ve kabul etmek zorundayız. Çünkü kendi oylarımızla seçtiğimiz kişiler bizi yönetiyor.

4 yıllık mezunlarının bi çoğu düz lise statüsünden veya meslek liseli dışındakü okullardan mezun biz bu işin lisesini de okuduk fakat lise aldığımız eğitim fakülte okumak için yeterli mi tartışılır. ki budrum madem 4 yıllık 2 yıllık diye ayrılıyor ben lise de dahil olmak üzere 6 yıl denizcilik üzerine eğtim almışım... aradaki fark nedir o zaman bu saçmalıkdan başka birşey değil bazı okul ve kurumlar almış işin tekelini eline öyle devam ediyor...bize baştan veriler eğitim yalnış 4 yıllık 2 yıllık unv mezunu farkına hiç girmyelimm bizde 6 yıl okuduk ama hala sürünüyoruz bunun sorumlusu eğitim ha böyle birşey yerine devlet dese ki kardeşim 2 yıllık mezunlar yani vardiya zabiti kağıdı olanlar türk bayraklı gemide zorunlu olacak eyvallah fakat öyle bi durumda yok...e biz 2 yıl hizmeti nasıl verip uzakyol alıcaz o imkanda kalkmış ortadan her yer uzakyol tutturmuş gidiyor...bizim yenen hakımızın hesabını kim verecek

DOKUZ EYLÜLDEKİ ciğeri beş para etmez kendini bilmez denizciliği tekelleştirmeye çalışan bi kaç gereksiz, bunca insanın vebalini aldı umarım hesap günü gelip çattığında herşeyin hesabını verebilirler...

3000 grt soyle bır sorun daha var madem bızım ehlıyetler sınırlı ama gırdıgımız sınavlarda uzak yol sorulan sorularla la bize sorulan sorular aynı benım akrabam uzak yok suvarılık sınavına gırdı ona gelen seyır sorularının aynıları bana geldı adaletmı sımdı bu...

4 yıl okuyanla 2 yıl okuyan arasında farklılıklar olacak elbette ama denizcilik konusundaki eğitim sistemlerimiz (devlet nezdinde) ve uygulamaları, farklılıktan çok adaletsizliği ön plana çıkarttığıda bir gerçektir malesef.

ben bu kuru kafalılıgı gercekten anlamıyorum arkadas,nedır bu uzakyol ehlıyetı olanlar cok zekı ısı bılen azımlı calıskan vsvs ınsan olarak gorunuyor ,3bın grt ehlıyetlı genc bır arkadasımız ıse cahıl ,liseli ,birsey bılmez sürünsün gözuyle bakılıyor,bu kafayla denızcılık bı yere gıtmez zaten gıttıgı de yok,suna da soyleyeyım o begenmedıgınız 3 bın grt ehlıyetlı arkadasların cogu dısardan fakulte bıtırıyor,tamam sınır ıllakı olmalı ama 3 bın grt yetersız zaten su an 3 bın grtlerın cogu bosta gezıyor cunku 3. kpt zorunlulugunu kaldırdılar,bu ulkede denızcılıgın neresınden tutsan elınde kalıyor acıkcası en ıyı devrı 2007-2009 arasındaydı 2010 dan sonra meslegı gercek anlamda bıtırdıler

Uzakyol ile 3000KW/Grt arasında uygulamada bazı yanlışlıklar var bu doğru.Ancak dünyanın hiçbir yerinde lisans mezunu olamayanlara bu ehliyet verilmiyor.İki yılla dört yıl arasında bir fark yok diyen arkadaşlar ozaman bu ehliyet lise mezunlarında verildin ortaokul mezunlarında bunun bir alt sınırı yokki bu mantıkla gidilirse ilkokul mezunlarıda bu ehliyeti alır.Madem iki yılla dört yıl arasında bir fark yok sizde mühendislik okuyunda bir fark olmadığını kanıtlayın.Biz iki kat puanla fakülte kazanıcaz termodinamik akışkanlar mekaniği gibi bir dünya kazık mühendislik derslerini vericez bunlardan bir haber arkadaşlar çıksın bir fark yok desin.Farkı bilmek için önce mühendislik okumanız gerekiyor.Mühendislik insanın ufkunu açar bir şekilde uzakyol ehliyeti almış zabitlerin yapmış olduğu saçmalıkları görünce uzakyolun önemini bir kez daha kavrıyor insan.

Geri