Piyasada zabit açığı varken .Neden 3000 grs/ sınırı koyulup performans kısıtlaması ile .. zabitin çalışma sahası küçültülüyor ? .. Anlamadığım şudur'' ..Sınırlı /ehliyet ile sınırsız ehliyetin arasındaki fark nedir. Eğitimi süresince almış olduğu iyi'not kötü not mu? Yoksa yetersiz öğretim görevlilerinden yetersiz eğitim almış olmaları mı=? Açık deniz stajın 12 .ay olduğunu düşünürsek sınırlı stajı 6.ay mı yapmış 'da böyle bir fark oluşmuş.. Aradaki fark sadece şu'' bir yıl hazırlık dil eğitimi ile diğerlerinden farklılaştırılıyor.. Hepsinde hazırlık olsun ..sıkıntı yok hazırlığı başaramazsa ehliyetine sınır koyabilir '' Aslında bu da parodoks '' Akdeniz de/ Karadeniz de yine her port''ta ingilizce olarak iş bitiyor..her iki öğrencininde eğitim süreleri ve stajları bire bir , goss sınavları '' sınırlı da da aynı sınırsıza da salon aynı süresi, sorular cevaplar aynı, Gmds,yine öyle,stcv'leri öyle ,vardiya süresi aynı , gemideki vazife ve sorumluluk kapsamları bire bir, havası fırtınası ve şideti,gemisi, kumanyası,manevrası,seyri hep hep aynıları saymakla bitmez.. Diğerlerini özel yapan nedir ? İdarecilik becerisi mi? Personelle iletişim ,insan ilişkilerimi ? karar verme kabiliyetimi? Teknik becerisi mi ? Bilgisini paylaşma üstünlüğümü ? Değişime ve gelişime kaplı ve duyarsız olmamasımı ? Çözüm için yeterli ve merkez odaklı oluş mu ? Mesleğe motivasyon ve Talimat verme yeteneği mi ? Bunlar bence '' ısrar ediyorum ''her şey dahil iki öğrenci de aynı aynı. Ama ters olan şu.. ''Hiç bir mesnedi olmadan'' zabitin çalışma zevkini ve hevesini kıran ilgili kurum mercinin çok büyük ve haksızca yaptığı baha biçilmez zafiyeti'dir.. Sevgili meslekdaşlar/Teşekkürler.. Yıldıray öncel Derya. A&D Şhiphing/Soussaki