Niye 3000 GRT Ehliyet Sınırı var?

2Yıllıkları bu kadar neden küçümsüyorlar anlamıyorum.Bende şuan myo okuyorum.Denizcilik meslek lisesi çıkışlıyım ama ne fayda.. Neden ? Çünkü sayısal görmedim ve ygsde yapamadım.Adam anadolu lisesi veya baska bir lise çıkışlı rahat bir şekilde sayısalı kuvvetli oluyor.Kazananlara lafım yok tabikide Hakkıyla çalışır okur.Ancak Uzakyol Vardiya Zabiti olabilmek için IMO 2.5dönem eğitimi kabul ediyor.Önceden ne güzel yarım dönem kursla uzakyola geçiş sağlanıyordu.Fakat bazı okulların dava açması sonucunda mahkeme kararıyla durduruldu.En azından vardiya zabiti yerine ehliyetin yükselmesi gerek.2Yıllık MYO diye küçümsemeyin lütfen.Bizde eğitim alıyoruz,bizde okuyoruz.Herkes ekmek parasında,çalışmanın peşinde.3000grostonlarda 4zorunlulugu yok.. Daha şimdiden bir vardiya zabiti adayı olarak bu duruma malesef ki hiç iyi bakamıyorum..Selametle

Denizcilik evrensel bir meslektir, bence iki yil/dort yil meselesine takilmadan, mevzuatin - IMO standartlari ne gerektiriyorsa seklinde - yeniden duzenlenmesi faydali olur.

Binali Beye bu konuda gorev dusuyor.

Suanki Konumda 2Yıllık Ehliyeti : Vardiya Zabiti
4Yıllık : Uzakyol Vardiya Zabiti

Arasındaki farkları sitede mevcut rahatlıkla bulabilirsin

Üniversite Biteren Arkadaşların % kaç ı bu mesleği yapıyor bide bu yönden bakmak lazım. 2 yıllık okulları veya özel kursları bitirenler 15 ay yapıyor askerliği.üniversiteliler 5 ay.Üniversiteliler mezun olduklarında mühendis olarak mezun oluyorlar.2 yıllıklar sadece zabit oluyorlar.üniversite mezunlarının abileri var istedikleri firmada iş buluyorlar.2 yıllıklar her türlü gemide çalışmaya razılar.4 yıllıkların babaları 4+1 yıl 21 binlara okula para ödüyorlar.2 yıllıkların parası olsa zaten onlarda 5 yıl okuyucaklar.Parası olanın okuyabildiği bir düzende uzun yol kısa yol ayrımının olması çok normal.2 yıllık bir denizci olarak çok ama çok ve daha çok çalışarak allahın izni ile türk denizciliğini en iyi şekilde temsiz edeceğimizden hiç ama hiç şüphem yok.Herkez matematik fizik kimya bilecek diye birşeyde yok.İMO diye bir kurum var.Kuralları koymuş.İMO eğitimi veren heryerden mezun olanların anasının sütü gibi helaldir para kazanmak.Kimseye takılmayalım arkadaşlar.Toplasan türkiyede 2 bintane gemi vardır zaten.Sizlerden ricam çok ama çok güzel ingilizce öğrenmeniz sonra zaten türk bayraklı gemiden çok yabancı bayraklı gemilerde stressiz relax bir şekilde çalışırsınız.Rızk ı veren allah.Takmayın kafanıza bakın yolunuza.Saygılar Sevgiler.

Uzakyol ile 3000KW/Grt arasında uygulamada bazı yanlışlıklar var bu doğru.Ancak dünyanın hiçbir yerinde lisans mezunu olamayanlara bu ehliyet verilmiyor.İki yılla dört yıl arasında bir fark yok diyen arkadaşlar ozaman bu ehliyet lise mezunlarında verildin ortaokul mezunlarında bunun bir alt sınırı yokki bu mantıkla gidilirse ilkokul mezunlarıda bu ehliyeti alır.Madem iki yılla dört yıl arasında bir fark yok sizde mühendislik okuyunda bir fark olmadığını kanıtlayın.Biz iki kat puanla fakülte kazanıcaz termodinamik akışkanlar mekaniği gibi bir dünya kazık mühendislik derslerini vericez bunlardan bir haber arkadaşlar çıksın bir fark yok desin.Farkı bilmek için önce mühendislik okumanız gerekiyor.Mühendislik insanın ufkunu açar bir şekilde uzakyol ehliyeti almış zabitlerin yapmış olduğu saçmalıkları görünce uzakyolun önemini bir kez daha kavrıyor insan.

şimdi bu arkadas anladığımız kadarıyla okullu diye tabir ettiğimiz kişilerden şimdi bak arkadaşım bizim okulda gördüğümüz mühendislik dersleri diye adlandırdıgımız konuların hiçbirini gemi hayatında gerçekleştiremezsin sadece seyir konsunda birazdaha diyorum çünkü artık bi çok okulda da seyir e önem verilerek aktarılıyor benim bu zamana kadar çok stajyerm oldu bunların en zekileri gelenlerin ktü lu idi en malı da itü lü son sınıf öğrencisi çocuk (yaranlar)diye tabir edilen gruptan dı ve bi halt bilmyordu bu adam zabit oldugu zaman gemi teslim edeceksiniz oyle mi ha şu var itü den bi arkadas gelmişti adam zeki dürüst çalışkan yani 10 parmağında 10 marifetti ...demem şu ki istersen okullu ol istersen meslek yükek okullu istersende kurslardan mezun bu çalışma azmin varsa bu mesleği yapabilme kabiliyetin yada okulun bi önemi yok denizcilik bi okul değildir denizcilik meslektir.denizcilik bi yaşam şeklidir.geçmişe baktıgında uzak yol kagıdı olanlar ilkokul mezunu sonra çıta artarak devam ediyor ve şuana geldiğimzide master lı doktoralı kaptanlarla karşılaşmamız mümkün...

yani bunca yazımın tek amacı ünv de gördüğünüz ve gördüğüm eğitimlerin hiçbirini mühendislik derslerini baz alarak konusuyorum denizcilik hayatında,denizde uygulayamazsın...mühendislik dersleri neden veriliyor bizlere biliyor musun sen gibiler boş boş konussun diye arkadasım sen kendini geliştir boşver elalemin 3 koyunundan 5 keçisinden ...buradaki arkadaslarımız onlara tanınmayan haksızlıktan bahsediyor sen kendini övme peşindesin bu deniz hepimizin makinadaki yağcıdan crkbaşına...guwertedeki gemiciden kaptananına kadar...size herseyi öğretiyorlar ama bunlar eksik kalmışş....umarım anlamışsındır farkları

Eğer sen o dersleri almış olasydın uygulama fırsatının olduğunu gayet açık görürdün.Ayrıca sen benim kendimi geliştirmediğimi ne biliyorsun.Senelrece tersanelerde donatım mühendisliği yapıp 10 un üzerinde gemi teslim ettim ben.Çıkan krizden sonra tersaneler düzelmeyince denize çıktım.Ayrıca tarzın hiç hoş değil koyunlar keçiler tırmalar sonra seni.Ayrıca bu yazıya cevap yazmanın tek amacının ezikliğn olduğu açıkca görülüyor.Son olarak eskiden zabitlik işi YDOluların tekelindeydi sıfıdsan yetişme adamların değil.

Yeterlilikte tonaj sınırı.

Dünya bütün bilim dallarında eğitimleri yeni dünya düzeyine göre sürekli güncelleştiriyor.Doğal olarak tecrübe ve taleplere göre meslek standartları da değişiyor.
Özellikle Karadeniz ve Akdeniz 'e kıyısı bulunan ülkelere yapılan deniz taşımacılığı sıklıkla [10000.Dvt] Gemilerle yapılmaktadır [kosterde 3000-5000Dvt]/ işte bu yüzden söz konusu bu zabitlerin tonaj sınırlaması nedeni ile istisnalardan yararlanamaması hakkaniyetle bağdaşır mı ! Milli deniz ticaret filomuza ve uluslar arası gemi sicili TUGS/ kayıtlarında. GEMİLERİN ALT TONAJ SINIRI 5500-6500 Dvt. çıkmaktadır bunu biliyormudunuz ? Geriye kalan diğer kayıtlı 3000grst.gemiler ise Yapım yılları. 1980/2000/arası yaşlı gemilerdir.. Bunların işletme maliyetleri çok yüksek bakıma muhtaç gemilerdir. Hele, hele Navlunların yerlerde süründüğü şu günlerde donatan tarafından bu gemiler çalıştırılamaz duruma gelmiştir bu gün yarin ½ söküm için Ali ağaya gitmeye hazırlanıyordur bunu da biliyormuydunuz? İşte bunlar düşünülmeden yapılan uygulama ile'' kim bilir kaç gencin hakkı yenmiştir meseleye böyle bakıp ve enpati yapın..Ama bu böyle kalmayacak şimdilerde öncelikli olarak alınmayan tedbirler sorun yumağı arttıkça. Bilimsel düşünen her meslek adamı tutup bir yerinden çektikçe . Dz.Ulaştırma .Gen.Müdürlüğümüz konuya en etkili çözümü bulup tonaj sınırını 10000dvt.çekecektir. Yakın seferi bölgesinde sıkıntı olmayabilir ( Karadeniz ,Akdeniz,Kızıl deniz,ıspanya ,fransa,sınırı kuzey kıyıları yakın sefer bölgesi anlamın da sorun yaratmaz diye düşünüyorum) ( uzak yol, yakın yol)muhabbetine takılmayın birini diğerinden farklı kılan'' ingilizce ''hazırlık bunu anlamakta zorlanmayalım. Denizcilik mesleğini içinde hissetmeyen insanlara , despot,ilkel,feodal,faşist tavır ve düşüncelere kendi içimizde hep karşı çıkıp ayıklayalım. Özellikle bu konu gündemde tutmak istediğimiz bir konu değil , çünkü her zaman yukarıda açıkladığım nedenlerden dolayı gündemde olmak zorunda. Denizciliğimize ait sorunları kişiselleştirmeden hep birlikte üstlenerek paylaşmak ümidi ile. Denizleriniz sakin,Vardiyalarınız kolay olsun..Yıldıray öncel Derya.

türk milletinin en büyük problemi zaten budur.. kısa yoldan bir yerlere ulasmak.. kendin ugrasmak, calısmak yerine ; hep baskasından beklemek.. kuralları hep kendine gore yorumlamak, kendi cıkarına uymayan birsey oldugunda kendisine haksızlık yapıldıgını savunmak.. saygılarımla

Herkes uzakyol alsın 2 veya 4 yıllık okumuş veya lise mezunu ile denk olsun varmı böle bişi ...Düzeltilmesi gerekecek bişi varsa ben 4 yıllık mezunu biri olarak 2 yıllık ile liselerin aynı ehliyeti alması...Liseler arasında bile fark oluyor 1 simülatör 1 laboratuar fazlası var diye...Bu da saçma...Herkese teşekkürler...

Neden 3000 grst

Sayın meşe.. Tartışılan konu ile , ilgisi alakası olmayan cümleleriniz konusunda/ Kişilik hakkı gösterdiğiniz için sizi tebrik ederim ! Ama siz çapınızı teyit edecek cümleler kurun diye o'görüşler bildirimler oraya yazılmadı haberiniz olsun! Bahsedilen konu eğitimin uzunluğu yada kısalığı da değil konu [Tonaj] Türkçe yazmasını ve okumasını bilen her kezin anlayacağı uslup ile yazılmıştır. Konu hakkında yazılanı '' tekrar bi okuyun '' ilgi ve görüşlerinizi sonra değerlendirmeye sunun. [Tonaj][gros][dvy][Neden.3000] sınırlaması...Üzerine odaklayıp sonra kelam edin yada susun hiç bir şey yazmayın .. Çünkü bu konu sizin yazdığınız cümlelerle hiç bir anlam kazanmadı kazanmaz da. '' Size nacizane tavsiyem budur '' yıldırayöncel derya.

Sayın meşe.. Tartışılan konu ile , ilgisi alakası olmayan cümleleriniz konusunda/ Kişilik hakkı gösterdiğiniz için sizi tebrik ederim ! Ama siz çapınızı teyit edecek cümleler kurun diye o'görüşler bildirimler oraya yazılmadı haberiniz olsun! Bahsedilen konu eğitimin uzunluğu yada kısalığı da değil konu [Tonaj] Türkçe yazmasını ve okumasını bilen her kezin anlayacağı uslup ile yazılmıştır. Konu hakkında yazılanı '' tekrar bi okuyun '' ilgi ve görüşlerinizi sonra değerlendirmeye sunun. [Tonaj][gros][dvy][Neden.3000] sınırlaması...Üzerine odaklayıp sonra kelam edin yada susun hiç bir şey yazmayın .. Çünkü bu konu sizin yazdığınız cümlelerle hiç bir anlam kazanmadı kazanmaz da. '' Size nacizane tavsiyem budur '' yıldırayöncel derya.

sayın meşe kimdir.. sayın meşe diye kime hitap ettiniz ?

bu başlık altında konuşulması gerekli konu ile yazılanlar nedense farklı ya okuyan arkadasların konuyu anlamak işlerine gelmiyor yada birçok kişi gibi kalpleri taş olmuş ve sadece kendilerini düşünüyorlar buradaki arkadaslarımıza yardım edeceğimiz yere sadece köstek olmak hangi vicdana sığar cidden merak etmekteyim..bu konu ile ilgili sayısız kez başbakanlıga ve eski adı ile denizcilik müsteşarlığına atılan maiiler mektuplar cevapsız kalmış ve arkadaslarımızın maduriyeti giderilmemiştir.ancak bu demek değildir ki onlar da uzak yol alsın statüler eşitlensin istek şudur 3000 grt gemiler artık piyasada mevcut değil ve küçük tonajlı gemilerde vardiya zabiti buşundurma zorunlulugu yok düzenlenmesini istedikleri budur ...ama yazılara baktıgımda kimisi okudugu dersleri kimisi okudugu ünv nin arkasına sıgınmaktadır.bu konu ile ilgili ben heryerde her zaman konusuyorum fakat türkiyede işler duymadım bilmiyorum ve görmedim üzerine kurulu oldugu için ne yargıda nede hukuksal bi platformda bu tip konular konuşulmamakta yada konuşulamamakta umarım bu maduriyetler giderilir ve siz değerli denizci kardeşlerimiz,arkadaslarımız gerekli hakka sahip olursunuz....

bu konuda magduriyet yasayan, yada yasadigini dusunen arkadaslar, derneklesme yoluna giderlerse seslerini daha iyi duyururlar diye dusunuyorum.

binali yildirim zaten meslege yabanci birisi degil.

ayrica bu durumda bulunan arkadaslar icin bir egitim imkani yokmudur?

Neden 3000grt.

Syn. Arkadaşlar konu hk. fikirler ön yargıdan uzak bir şekilde temsil edilmelidir.
Konumuz üniversitelerde dz.eğitimi , süresi, hangi okul ve ya eğitim şekli değil ! Yeterlilik 3000Grt/..Mevzuyu anlayan meslektaşlar konuyu hizmette bütünlük sağlamak adına iyi değerlendirmiş.. Ancak bazı denizciler ise konu hakkındaki görüşlerini belirtirken başkalarının görüşlerini iyi anlayıp değerlendirmeden ne yazıkki dayanaksız varsayımlarda bulunmuştur.. Bu yüzden asıl önemli olan fazla kelime kullanmak değil , değerlendirici ve okuyucuların dikkatini çekecek kelimelerin seçimi olduğu unutulmamalıdır!! Denizler sakin vardiyalar kolay olsun.. yıldıray öncel Derya [PSACHNA]/port]flag/panama

Bence tüm 2 yıllık okullar 4 yıllık olsun + hazırlık sınıfı gelsin. Aslına bakarsanız 2 yıllık eğitime bazı şeylerin sığmayacağıda açık. Ne adamlar var dünyadan haberi yok gemi ne bilmiyor mezun oluyor adam ben kendi sınıfımdan biliyorum şahsen o adam uzakyol alıp gemiye cıktıgında gene siz isyan edeceksiniz bilgisiz zabit oluyor diye . Benim zamanımda (2010 yılında mezun oldum ) okulumun eğitim standartı vasattanda vasattı. Ben hala bilgi açığımı kapamaya uğraşıyorum. Birde kopya etkeni var bizim zamanda okulda feci haldeydi . Ders içerikleride çok zayıftı . Standart dersleri almayı bi kenara bırak adamların kafasının içine bazı şeyleri sokamıyorsun.

Bunun yanında şu da bi gerçek ki uzakyola geçmekde çok zor , en azından bi çaba gösteren insanında önünün tıkalı olmaması lazım, Şu anki hesaba göre 3 yıl zabit olcaksınız ondan sonra tekrar başa döneceksiniz. Birde 3000grt Sınırlaması cidden düşük bir sınırlama ona da katılıyorum ama bu işin böyle forumda konuşmakla çözüleceğinide sanmıyorum. Çok derinlemesine bir inceleme gerektiren bir konu yukarıda bahsettiğim okul koşullarından adam staj yapıyor hevesi varsa birşeyler kapıyor yoksa kapamıyor ondan sonra okula gidiyor staj komisyonuna girmesi lazım ( adettendir diyip bi sayfalara göz gezdiriliyor ) ondan çıkmış soruları bilinen bi sınav ki sonuna kadar karşıyım seyir gibi bir konuyo 20 soruda ölçmeye çalışıyorlar ve sorular biliniyor... Neyse işte bu durumda siz kimseyi ölçemeyeceğiniz için bir anda bir grup için ehliyetlerde değişiklik yaparsanız denizcilik camiasını alt üst etmiş olursunuz.

Katılıyorum. Denizcilik eğitimi 2 yıla sığdırılacak bir eğitim değil.
Sıfırdan başlayan için 4 yıl ideal bir süre. Bu 4 yılın pratik eğitimle birleştirilmesi de çok önemli.
Denizcilik Liselerinden MYO'lara geçiş yapan arkadaşların hak arayışlarına katılıyorum.
Ancak diğer liselerden MYO'lara geçiş yapıp, 2 yıllık eğitim ile gemiye çıkacaklardan ayrılmaları gerekir.

Geri