D
denizkolik
Misafir
Periyodik Klas Sörveyleri
- Klasın devamlılığı, tekne ve makina için şart koşulan sörveylerin tatmin edici bir şekilde yapılması ile sağlanır. Klasın korunması için klaslanmış olan tekne, makina, elektrik donanımı ve özel ekipmanın düzenli (periyodik) ve program dışı sörveyleri yapılmalıdır. Türk Loydu kurallarında tanımlanan bu sörveyler aşağıda belirtilmektedir:
Periyodik Sörveyler
- Yıllık Sörveyler:
Yıllık sörveyler, klas sertifikasında belirtilen klas periyodu başlangıç tarihinden itibaren 12 aylık aralıklarla yapılır. Sörvey, yürürlükteki klas periyodunun bir yılı tamamladığı günden itibaren sayılarak +/- 3 ay zaman aralığı içinde yapılmalıdır. Yolcu gemileri için yıllık sörveyler, yazılmış son survey tarihini geçirmeden yapılmalıdır. - Ara Sörveyler:
Ara sörveyler ikinci veya üçüncü yıllık sörveylerin esnasında yapılır. Bu sörvey, geminin inşasının tamamlanması tarihinin veya son yenileme sörveyi tarihinin ikinci yılının üç ay öncesinden başlayabilir ve üçüncü yıldönümününden sonraki üç ay içerisindeki bir tarihe kadar tamamlanabilir. - Klas Yenileme Sörveyleri:
Klas yenileme sörveyleri geminin çalışma ömrünün her beş yılında bir yapılır. Birinci klas yenileme sörveyi geminin teslim tarihi olarak kaydedilen ilk klaslama sörveyinden itibaren beş yıl içinde yapılır. Gemi sahibinin başvurusuyla anlaşmaya bağlı programa bağlı kalarak, klas yenileme sörveyi, her yıl yaklaşık istenen sörveylerin %20’sinin bitirileceği şekilde klas periyodu içerisine bölüştürülebilir. Bunun anlamı TL Merkez Ofisi tarafından belirlenen sörveye tabi her konunun klas periyodu boyunca en az bir kere sörvey edilmesi demektir. Her bir konunun sörveyi arasındaki period 5 yılı aşamaz. - Dip Sörveyleri:
İki dip sörveyi her bir beş yıllık period içinde yapılmalıdır, iki sörvey arasındaki süre ise 36 ayı geçmemelidir. İki dip sörveyinden biri klas yenileme sörveyi ile birlikte havuzda yapılmalıdır. İlk dip sörveyi 2. yıllık ile 3. yıllık sörveylerin periyodunda fakat 3. yıllık sörveyin periyodunu aşmayacak bir zaman aralığında yapılmalıdır. Bu dip sörveyi su altı sörvey notasyonu (IWS) taşıyan gemiler için sualtı sörveyi olarak yapılabilir. Sualtı sörveyi onaylanmış bir dalgıç firması yardımı ile yapılmalıdır. - Şaft ve Pervane Sörveyleri:
Üç farklı sörvey tipi uygulanabilir; Normal, kısmi ve modifiye. Sörveylerin periyodu sistemin ve sörveyin tipine bağlıdır. - Buhar Kazanlarının Sörveyi:
Buhar kazanları aşağıdaki test ve kontrollere tabidir.
- Harici muayeneler yıllık periyodlarda yapılır
- İçten Muayeneler her beş yıllık klas periyodunda iki defa uygulanır. Birinci içten muayene 3. yıllık sörvey zamanını aşmamak şartıyla 2. ile 3. yıllık sörveyin zaman aralığında yapılmalıdır. Her içten muayene arasındaki maksimum süre 3 yılı aşmamalıdır.
- Isı İletim Tesislerinin Sörveyi
- Buhar Borularının Sörveyi
- Basınçlı Kapların Sörveyleri
- Otomasyon Teçhizatının Sörveyi
- İnert Gas sistemlerinin Sörveyleri
Olağandışı Sörveyler
- Hasar ve Onarım Sörveyleri
- Seyirde Tamirat ve Bakım Sörveyleri
- Tadilat Sörveyleri