Sınırlı Başmakinist Elektrik Soru-cevapları

• Konuyu açan Konuyu açan ylnz
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi
SINIRLI MAKİNE ZABİTİ – SINIRLI BAŞ MAKİNİSTELEKTRİK-1. Gemilerde doğru akım jeneratörlerinin gerilimi aşağıdakilerden hangisidir?A)-115/230 V dB)-220/380 VC)-380/440 VD)-65/200 VE)-120/200 V2. Aşağıdakilerden hangisi şönt bağlı doğru akım motorunun ilk yol verme sırasında yol verme direncinin bağlanması şeklidir?A)-Endüvi sargısına seri olarak bağlanır dB)-Uyarma sargısına seri olarak bağlanırC)-Uyarma sargısına paralel olarak bağlanırD)-Endüvi sargısına paralel olarak bağlanırE)-Uyarma sargısına paralel ve seri olarak bağlanır3. Gemilerde ve kara taşıt araçlarında, akülerin veya akü bataryalarının doğrudan şarj edilmesinde aşağıdaki hangi makine kullanılır?A)-Seri jeneratörlerB)-Şönt jeneratörler dC)-Kampavunt jeneratörlerD)-ManyetolarE)-Alternatörler4. Gemide ana güç kaynağı arıza yaptığında kullanılacak olan makineye ne isim verilir?A)-Ana jeneratörB)-Yardımcı jeneratörC)-Liman jeneratörüD)-Emercensi jeneratör dE)-Şaft jeneratör5. Aşağıdakilerden hangisi mekanik gücü alternatif akım şeklinde, elektrik güce çeviren makinelere verilen isimdir?A)-StarterB)-RegülatörC)-Alternatör dD)-AkümülatörE)-Transformatör6. Küçük güçlü yüksek devirli makinelerin ilk hareketlerini sağlayan elektrik devrelerine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?A)-Şarj devresiB)-Aydınlatma devresiC)-Ateşleme devresiD)-Marş devresi dE)-Güç devresi7. Akü kabı, kurşun plakalar (elektrot) ve asitli sudan oluşan akümülatörlere ne ad verilir?A)-Alkalin aküB)-Edison-aküC)-Yunger aküD)-Kurşun plakalı asitli akü dE)-Kuru pil8. Her biri 12 V ve kapasiteleri 60 A-saat olan iki akümülatör seri bağlandığı zaman devre gerilimi ve kapasitesi ne olur?A)-12 V ve 60 A-saatB)-18 V ve 120 A-saatC)-24 V ve 60 A-saat dD)-24 V ve 120 A-saatE)-36 V ve 60 A-saat9. Bir akünün şarj akımı ne kadar olmalıdır?A)-Kapasitesinin 20’de biri olmalıdırB)-Kapasitesinin 10’da bir olmalıdır dC)-Kapasitesinin 5’te biri olmalıdırD)-Kapasitesinin yarısıdırE)-Hiçbiri değildir10. Asitli (kurşun plakalı) akülerde her bir gözün gerilim değeri kaç volta düşerse, bu akü boşalmış kabul edilir?A)-0 VB)-1 VC)-1,1 VD)-1,85 V dE)-2 V11. Bir üretecin EMK’i 2,2 V’tur. Bu üreteçten 150 A akım çekildiğinde uçlarındaki gerilim değeri 1,9 V’a düşmektedir. Bu üretecin iç direnci aşağıdakilerden hangisidir?A)-0,020-WB)-0,002-W dC)-0,200-WD)-0,100-WE)-0,040-W12. Bir akümülatör 150 Ah ile dolduruluyor. Boşalırken 120 Ah enerji verdiğine göre bu akünün verimi nedir?A)-% 50B)-% 60C)-% 70D)-% 75E)-% 80 d13. Ölçü aletleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?I--Voltmetre elektrik devresine seri bağlanırII--Voltmetre elektrik devresine paralel bağlanırIII--Ampermetre elektrik devresine paralel bağlanırIV--Ampermetre elektrik devresine seri bağlanırV--Ohmmetre elektrik devresine seri bağlanırVI--Ohmmetre elektrik devresine paralel bağlanırA)-I-III-IVB)-II-IV-VI dC)-II-III-VD)-II-III-VIE)-II-IV-V14. Doğru gerilim kullanılan ticaret gemilerinde aşağıda belirtilen hangi dağıtım sisteminden yararlanılır?A)-İki telli dağıtım sistemi dB)-Dört telli dağıtım sistemiC)-Beş telli dağıtım sistemiD)-Yıldız bağlı dağıtım sistemiE)-Üçgen bağlı dağıtım sistemi15. Ambar alabandalarından geçirilmeleri gerektiği takdirde kablolar için nasıl bir önlem alınır?A)-Kablo boyanırB)-Deterjan ile temizlenirC)-Galvaniz bir boru içinden geçirilir dD)-Üzerine gres sürülürE)-Birkaç tane kablo bir arada geçirilir16. Gemilerde akümülatördeki elektrolitin yoğunluğu yükselirse aşağıdakilerden hangisi yapılır?A)-Elektrolite deniz suyu ilave edilirB)-Elektrolite oksijen ilave edilirC)-Elektrolite asit ilave edilirD)-Elektrolite saf su ilave edilir dE)-Elektrolite içme suyu ilave edilir17. Jeneratör tarafından üretilen gerilimin miktarı dağıtım tablosu üzerindeki bir cihaz yardımıyla saptanır. Bu elektriksel cihaza ne ad verilir?A)-VatmetreB)-Voltmetre dC)-AmpermetreD)-FrekansmetreE)-Ommetre18. Gemi elektrik devrelerinde kaçak olduğu dağıtım tablosu üzerindeki hangi kontrol cihazı yardımıyla anlaşılır?A)-Ampermetreden anlaşılırB)-Voltmetreden anlaşılırC)-Kontrol lambalarından anlaşılır dD)-Voltmetre yardımıyla anlaşılırE)-Ohmmetre ile anlaşılır19. Elektrik makinelerinin izolasyon dirençleri aşağıda verilen aletlerden hangisi ile ölçülür?A)-VoltmetreB)-AmpermetreC)-FrekansmetreD)-Meğermetre dE)-Wattmetre20. Wattmetrenin devreye bağlanışı aşağıdakilerden hangisidir?A)-Sistem seri bağlanırB)-Sistem paralel bağlanırC)-Akım uçları paralel, gerilim uçları seri bağlanırD)-Akım uçları seri, gerilim uçları paralel bağlanır dE)-Akım uçları seri, gerilim uçları seri bağlanır2--

soru ve cevaplar için teşekkürler. ilk başta sadece soruları paylaştınız sanmıştım meğerse cevaplarıda şıkların sonunda belirtmişsiniz.:)

SINIRLI MAKİNE ZABİTİ – SINIRLI BAŞ MAKİNİST ELEKTRİK-

1. Gemilerde doğru akım jeneratörlerinin gerilimi aşağıdakilerden hangisidir?

A)-115/230 V
B)-220/380 V
C)-380/440 V
D)-65/200 V
E)-120/200 V

2. Aşağıdakilerden hangisi şönt bağlı doğru akım motorunun ilk yol verme sırasında yol verme direncinin bağlanması şeklidir?

A)-Endüvi sargısına seri olarak bağlanır
B)-Uyarma sargısına seri olarak bağlanır
C)-Uyarma sargısına paralel olarak bağlanır
D)-Endüvi sargısına paralel olarak bağlanır
E)-Uyarma sargısına paralel ve seri olarak bağlanır

3. Gemilerde ve kara taşıt araçlarında, akülerin veya akü bataryalarının doğrudan şarj edilmesinde aşağıdaki hangi makine kullanılır?

A)-Seri jeneratörler
B)-Şönt jeneratörler
C)-Kampavunt jeneratörler
D)-Manyetolar
E)-Alternatörler

4. Gemide ana güç kaynağı arıza yaptığında kullanılacak olan makineye ne isim verilir?

A)-Ana jeneratör
B)-Yardımcı jeneratör
C)-Liman jeneratörü
D)-Emercensi jeneratör
E)-Şaft jeneratör

5. Aşağıdakilerden hangisi mekanik gücü alternatif akım şeklinde, elektrik güce çeviren makinelere verilen isimdir?

A)-Starter
B)-Regülatör
C)-Alternatör
D)-Akümülatör
E)-Transformatör

6. Küçük güçlü yüksek devirli makinelerin ilk hareketlerini sağlayan elektrik devrelerine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
A)-Şarj devresi
B)-Aydınlatma devresi
C)-Ateşleme devresi
D)-Marş devresi
E)-Güç devresi

7. Akü kabı, kurşun plakalar (elektrot) ve asitli sudan oluşan akümülatörlere ne ad verilir?
A)-Alkalin akü
B)-Edison-akü
C)-Yunger akü
D)-Kurşun plakalı asitli akü
E)-Kuru pil

8. Her biri 12 V ve kapasiteleri 60 A-saat olan iki akümülatör seri bağlandığı zaman devre gerilimi ve kapasitesi ne olur?
A)-12 V ve 60 A-saat
B)-18 V ve 120 A-saat
C)-24 V ve 60 A-saat
D)-24 V ve 120 A-saat
E)-36 V ve 60 A-saat

9. Bir akünün şarj akımı ne kadar olmalıdır?
A)-Kapasitesinin 20’de biri olmalıdır
B)-Kapasitesinin 10’da bir olmalıdır
C)-Kapasitesinin 5’te biri olmalıdır
D)-Kapasitesinin yarısıdır
E)-Hiçbiri değildir

10. Asitli (kurşun plakalı) akülerde her bir gözün gerilim değeri kaç volta düşerse, bu akü boşalmış kabul edilir?
A)-0 V
B)-1 V
C)-1,1 V
D)-1,85 V
E)-2 V

11.Bir üretecin EMK’i 2,2 V’tur. Bu üreteçten 150 A akım çekildiğinde uçlarındaki gerilim değeri 1,9 V’a düşmektedir. Bu üretecin iç direnci aşağıdakilerden hangisidir?

A)-0,020-W
B)-0,002-W
C)-0,200-W
D)-0,100-W
E)-0,040-W

12.Bir akümülatör 150 Ah ile dolduruluyor. Boşalırken 120 Ah enerji verdiğine göre bu akünün verimi nedir?
A)-% 50
B)-% 60
C)-% 70
D)-% 75
E)-% 80

13. Ölçü aletleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

I--Voltmetre elektrik devresine seri bağlanır
II--Voltmetre elektrik devresine paralel bağlanır
III--Ampermetre elektrik devresine paralel bağlanır
IV--Ampermetre elektrik devresine seri bağlanır
V--Ohmmetre elektrik devresine seri bağlanır
VI--Ohmmetre elektrik devresine paralel bağlanır

A)-I-III-IV
B)-II-IV-VI
C)-II-III-V
D)-II-III-VI
E)-II-IV-V

14. Doğru gerilim kullanılan ticaret gemilerinde aşağıda belirtilen hangi dağıtım sisteminden yararlanılır?
A)-İki telli dağıtım sistemi
B)-Dört telli dağıtım sistemi
C)-Beş telli dağıtım sistemi
D)-Yıldız bağlı dağıtım sistemi
E)-Üçgen bağlı dağıtım sistemi

15. Ambar alabandalarından geçirilmeleri gerektiği takdirde kablolar için nasıl bir önlem alınır?
A)-Kablo boyanır
B)-Deterjan ile temizlenir
C)-Galvaniz bir boru içinden geçirilir
D)-Üzerine gres sürülür
E)-Birkaç tane kablo bir arada geçirilir

16. Gemilerde akümülatördeki elektrolitin yoğunluğu yükselirse aşağıdakilerden hangisi yapılır?
A)-Elektrolite deniz suyu ilave edilir
B)-Elektrolite oksijen ilave edilir
C)-Elektrolite asit ilave edilir
D)-Elektrolite saf su ilave edilir
E)-Elektrolite içme suyu ilave edilir

17. Jeneratör tarafından üretilen gerilimin miktarı dağıtım tablosu üzerindeki bir cihaz yardımıyla saptanır. Bu elektriksel cihaza ne ad verilir?
A)-Vatmetre
B)-Voltmetre
C)-Ampermetre
D)-Frekansmetre
E)-Ommetre

18. Gemi elektrik devrelerinde kaçak olduğu dağıtım tablosu üzerindeki hangi kontrol cihazı yardımıyla anlaşılır?

A)-Ampermetreden anlaşılır
B)-Voltmetreden anlaşılır
C)-Kontrol lambalarından anlaşılır
D)-Voltmetre yardımıyla anlaşılır
E)-Ohmmetre ile anlaşılır

19. Elektrik makinelerinin izolasyon dirençleri aşağıda verilen aletlerden hangisi ile ölçülür?
A)-Voltmetre
B)-Ampermetre
C)-Frekansmetre
D)-Meğermetre
E)-Wattmetre

20. Wattmetrenin devreye bağlanışı aşağıdakilerden hangisidir?

A)-Sistem seri bağlanır
B)-Sistem paralel bağlanır
C)-Akım uçları paralel, gerilim uçları seri bağlanır
D)-Akım uçları seri, gerilim uçları paralel bağlanır
E)-Akım uçları seri, gerilim uçları seri bağlanır

1A 8C 15C
2A 9D 16D
3B 10D 17B
4D 11B 18C
5C 12E 19D
6D 13B 20D
7C 14A