Vardiya Standartları Ikilemde Kalınan Sorular

arkadaşlar 23.12.2013 tarihli gasm istanbul merkez vardiya standartları sınavına girdim bir kaç yeni olduğunu düşündüğüm soru geldi.
1- radarın performasıyla alakalı bir soru geldi. şıklarda
cismin büyüklüğü - sis - radar performansı - gibi cevaplar vardı.
2- liman vardiyası olan zabit neye dikkat etmez gibi bir soru vardı
liman işçileri olmalı cevap sanırım diğerleri normal prosedürdü.
3- kısıtlı görüşün tanımına kural gereği hangisi uyar gibi bir soru vardı.
cevaplarda görüş 0.5 mile düşmeli - önümüzü görememeliyiz- pruva direği kaybolmalı gibiydi hatırladığım kadarıyla. geri kalanlar bilindik forum sorularından geldi ben 85'le geçtim girecek arkadaşlara başarılar dilerim.

arkadaşlar 23.12.2013 tarihli gasm istanbul merkez vardiya standartları sınavına girdim bir kaç yeni olduğunu düşündüğüm soru geldi.
1- radarın performasıyla alakalı bir soru geldi. şıklarda
cismin büyüklüğü - sis - radar performansı - gibi cevaplar vardı.
2- liman vardiyası olan zabit neye dikkat etmez gibi bir soru vardı
liman işçileri olmalı cevap sanırım diğerleri normal prosedürdü.
3- kısıtlı görüşün tanımına kural gereği hangisi uyar gibi bir soru vardı.
cevaplarda görüş 0.5 mile düşmeli - önümüzü görememeliyiz- pruva direği kaybolmalı gibiydi hatırladığım kadarıyla. geri kalanlar bilindik forum sorularından geldi ben 85'le geçtim girecek arkadaşlara başarılar dilerim.

bu soruların cevaplarını bilen var mı

3. soru için bilmemiz gerekn sey borda fenerlerinin görünme açılarıdır. eğer bir geminin herhangi bir borda fenerini görüyor isek o geminin pruvasından itibaren 112.5 derecelik bir periyodun içindeyiz demektir. biz ise 090 a gidiyoruz ve diger gemininde iskelesini görüyoruz. buna göre o geminin rotası 181 ile 292.5 arasında olmalıdır.

selam arkadaslar..dün girdim sınava..70 le gectim...digerleri aynıydı 2 tane farklı soru geldi..aşagıda yazıyorum...

- gırgır ile calısan aksam ne isareti veriri...
a)cakar
b)group
c)iso
d)fl+2
e)css ben a) yapmıstırm..dogru cevabı bilmiyorum...

tarak gemisi gunduz güvenli yonunu gostermesi ne ceker ?

a) iki eskenar dortgen
b)2 siyaH KONİ
C)1 siyah koni
d) ----- ben buna da a sıkkı dedim..
============================================

DUYARLI OLALIM ARKADASLAR..BEN GECTIM NE HALINIZ VARSA DIYENLER..VICDAN AZABINDAN KURTULAMAZLAR...BENDE SIZLER GIBI CALISTIM..2 KATILISIMDI..AMA 2 YENI SORU GELDI..YAZDIM...

1) Kuvvetle yürütülen ve seyir halinde bulunan bir tekne diğer tekneyi gördüğü zaman, manevra yaptığın-da vereceği düdük işaretlerine ek olarak, manevra esnasında uygun bir surette tekrarlanacak olan ışıklı bir işaret de gösterebilir. Bu ışıklı işaretler çakar şeklinde olacaktır. Her çakar ............. saniye, iki çakar arasında ise......... saniye olacaktır. Birbiri ardından verilecek işaretler arasındaki süre ........... saniyeden az olmayacaktır.
a) 1,2,5
b) 2,1,10
c) 1,1,10
d) 2,2,10
e) 1,1,5

Açıklama :
Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü Kural 34 (b) (ii)
Her çakar,yaklaşık olarak bir (1) saniye, iki çakar arasındaki süre yaklaşık olarak bir (1) saniye sürecektir. Birbiri ardından verilecek işaretler arasındaki süre 10 saniyeden az olmayacaktır.

Cevap : c şıkkı (1,1,10)

6. SORU

6. SORU
1(c) Bu Kurallarda bulunan hiçbir hüküm, herhangi bir Devletin Hükümeti tarafından savaş gemileri ya da konvoy halinde ilerleyen teknelere özgü ve istasyon ya da işaret ışıklan, şekilleri ya da düdük işaretleri, ya da filo halinde balık avlayan balıkçı teknelerine özgü ek istasyon, ya da işaret ışıklan, ya da şekilleri için konulan özel kuralların işleyişine müdahalede bulunmayacaktır. Bu ek istasyon ya da işaret ışıkları, şekilleri ya da düdük işaretleri, olanaklar elverdiğince, bu kurallar altında başka yerlere konulmasına yetki verilen ışık, şekil ya da işaretle karıştırılmayacak şekilde olacaktır.

KURALA GORE HEPSI DEYILMI...

(c) Bu Kurallarda bulunan hiçbir hüküm, herhangi bir Devletin Hükümeti tarafından savaş gemileri ya da konvoy halinde ilerleyen teknelere özgü ve istasyon ya da işaret ışıklan, şekilleri ya da düdük işaretleri, ya da filo halinde balık avlayan balıkçı teknelerine özgü ek istasyon, ya da işaret ışıklan, ya da şekilleri için konulan özel kuralların işleyişine müdahalede bulunmayacaktır. Bu ek istasyon ya da işaret ışıkları, şekilleri ya da düdük işaretleri, olanaklar elverdiğince, bu kurallar altında başka yerlere konulmasına yetki verilen ışık, şekil ya da işaretle karıştırılmayacak şekilde olacaktIR

BUNA GORE HEPSI DEYILMI .... 6. SORUNUN CEVABI.

Vardiya standartları ile ilgili olarak acılan konuların hepsini gozden gecirdim. Benimde ikilemde kaldıgım ve forumda arkadaslarında ıkılemde kaldıklarını gordugum bazı sorular oldu. Yorumları olanlar belirtirse sınava gırecek benım gıbı arkadaslar ıcın faydalı olacaktır.

1) Kuvvetle yürütülen ve seyir halinde bulunan bir tekne diğer tekneyi gördüğü zaman, manevra yaptığın-da vereceği düdük işaretlerine ek olarak, manevra esnasında uygun bir surette tekrarlanacak olan ışıklı bir işaret de gösterebilir. Bu ışıklı işaretler çakar şeklinde olacaktır. Her çakar ............. saniye, iki çakar arasında ise......... saniye olacaktır. Birbiri ardından verilecek işaretler arasındaki süre ........... saniyeden az olmayacaktır.
a) 1,2,5
b) 2,1,10
c) 1,1,10
d) 2,2,10
e) 1,1,5

Bu soru ıcın a ve c sıkları arasında kalınmıs. Dogru cevabı bılen varmı?
---
2) DÇÖT'e göre aşağıdaki manevralarını engelleyenlerden hangisi/hangileri bir balıkçı tekneyi ifade eder?
I. Ağlar
II. Trol
III.Olta

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I,II
D) I,II,III
E) II

Bu soru ıcınde c ve d sıkları arasında kalınmıs. Ben d dıye dusunuyorum, net bılgısı olan varmı?
---
3)090 rotasına gitmekte olan geminin vardiya zabitisiniz iskele kemere dogrulrusunda kırmızı borda fenerini gördüğünüz geminin hakiki rotası nedir?

Bu soruda cevap için 315 derece, 225 ve 270 diyenler de var. Acıkcası pek kafada canlandıramadım. Acıklayabılecek arkadas varmı?
---
4)Liman vardiyası planlamasında hangisi göz önünde tutulur?
- Rıhtım uzunluğu - Rıhtım derinliği - Yük türü - Halatların pozisyonu - Demir atılıp atılmadığı

Yeni soruların icerisinde boyle bir soruda var. Cevap olarak derinlik denilmiş ama liman vardiyasını nasıl etkiler anlamadım. Yük türü diye dusunuyorum, doğru cevabı bilen varmı?
---
5)Gemi dudugu duyulma mesafesı ıle ılgılı sorular var. COLREG de bulamadım. Hangı metre gemı ıcın duyulma mesafesı kac mıl olmalı, bilen arkadasımız varmı?
---
6)Kural 1 c
I Savaş gemileri II Konvoy halinde tekneler III FiLo balıkçı tekneleri,
hangi/hangilerini kapsar.

Bu soru ıcın cevap ne olacak?
---
Şimdiden tesekkurler

1. c ; 1/1/10 şeklinde olacak. kural 34 b
2.olta balıkçılığı yapan bir tekne balıkçı olarak kabul edilmez. kural 26 ek II
3. 270... 90'nın tersi...
4. yük türü
5.200 ve üstü 2 mil
75/200 arası 1,5 mil
75/20 arası 1 mil
20 altı 0,5 mil
6.hepsi...

Vardiya standartları ile ilgili olarak acılan konuların hepsini gozden gecirdim. Benimde ikilemde kaldıgım ve forumda arkadaslarında ıkılemde kaldıklarını gordugum bazı sorular oldu. Yorumları olanlar belirtirse sınava gırecek benım gıbı arkadaslar ıcın faydalı olacaktır.

a) 1,2,5
b) 2,1,10
c) 1,1,10
d) 2,2,10
e) 1,1,5

Bu soru ıcın a ve c sıkları arasında kalınmıs. Dogru cevabı bılen varmı?
---
2) DÇÖT'e göre aşağıdaki manevralarını engelleyenlerden hangisi/hangileri bir balıkçı tekneyi ifade eder?
I. Ağlar
II. Trol
III.Olta

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I,II
D) I,II,III
E) II

Bu soru ıcınde c ve d sıkları arasında kalınmıs. Ben d dıye dusunuyorum, net bılgısı olan varmı?
---
3)090 rotasına gitmekte olan geminin vardiya zabitisiniz iskele kemere dogrulrusunda kırmızı borda fenerini gördüğünüz geminin hakiki rotası nedir?

Bu soruda cevap için 315 derece, 225 ve 270 diyenler de var. Acıkcası pek kafada canlandıramadım. Acıklayabılecek arkadas varmı?
---
4)Liman vardiyası planlamasında hangisi göz önünde tutulur?
- Rıhtım uzunluğu - Rıhtım derinliği - Yük türü - Halatların pozisyonu - Demir atılıp atılmadığı

Yeni soruların icerisinde boyle bir soruda var. Cevap olarak derinlik denilmiş ama liman vardiyasını nasıl etkiler anlamadım. Yük türü diye dusunuyorum, doğru cevabı bilen varmı?
---
5)Gemi dudugu duyulma mesafesı ıle ılgılı sorular var. COLREG de bulamadım. Hangı metre gemı ıcın duyulma mesafesı kac mıl olmalı, bilen arkadasımız varmı?
---
6)Kural 1 c
I Savaş gemileri II Konvoy halinde tekneler III FiLo balıkçı tekneleri,
hangi/hangilerini kapsar.

Bu soru ıcın cevap ne olacak?
---
Şimdiden tesekkurler

Merhabalar..

1. soru için cvp;

COLREG KURAL 34 b (ii )

Manevra ve Uyarma ‹isaretleri

(b) Herhangi bir tekne bu kuralın (a) paragrafında belirtilen düdük iflaretlerine ek olarak,
manevra esnas›nda uygun bir surette tekrarlanacak olan ısıklı bir isaret de gösterebilir.

(ii) Her çakar, yaklasık olarak bir saniye, iki çakar aras›ndaki süre yaklasık olarak bir
saniye sürecektir. Birbiri ardından verilecek iflaretler arasındaki süre 10 saniyeden
az olmayacakt›r.

cvp: c

2. soru

COLREG KURAL 3 ( Genel tanımlar )

(d) "Balıkçılık yapan tekne" deyimi : Manevra kabiliyetini sınırlayan, ağlar, oltalar, troller veya diğer avlanma araçlan ile balık avlayan bir tekne anlamına gelecek fakat manevra kabiliyetini kısıtlamayacak olan oltalar veya diğer avlanma araçları ile balık avlayan bir tekneyi kapsamıyacaktır.

cvp:. d Tanımda da belirttiği gibi hepsi teknenın manevrasını kısıtlayan araclardır.. Kuvvetle yürütülen tekne eğer bu araclar karsısındakı teknenın manevrasını kısıtlıyor ıse soz konusu tekneyı balıkcı teknesı kabul edecek ve yol verecektır..

3. soru

090 rotasına seyır ederken lskele kemere dogrultumda yanı iskele bordamda bır teknenın iskele borda fenerini görüyorsam söz konusu teknenın rotası 270 olur.

4. soru
)Liman vardiyası planlamasında hangisi göz önünde tutulur?
- Rıhtım uzunluğu - Rıhtım derinliği - Yük türü - Halatların pozisyonu - Demir atılıp atılmayacagı hepsi yanasma öncesi dikkata alınan temel hususlardır..
sahsi düşüncem liman vardıyası sırasında da göz onune alınan Rıhtım derinliğidir çünkü gemi rıhtıma yanassa dahi echo sounder kapatılmaz duzenli olarak derinlik kontrolu yapılır..

Halatların da pozısyonlarından ziyade lacka yada deste olup olmadıgı kontrol edilir.

5. soru

colreg ek III kısmını incelemenı tavsiye ederim..

ARKADAŞLAR KİTAPTAKİ 222 SORU HARİCİNDE HERHANGİ BİR DÖKÜMAN YADA PDF ŞEKLİNDE BİR ÇALIŞMA VAR MI?NERELERDEN ÇALIŞMALIYIZ?TEŞEKKÜRLER...

ARKADAŞLAR KİTAPTAKİ 222 SORU HARİCİNDE HERHANGİ BİR DÖKÜMAN YADA PDF ŞEKLİNDE BİR ÇALIŞMA VAR MI?NERELERDEN ÇALIŞMALIYIZ?TEŞEKKÜRLER...

Merhaba.. bahsettiğiniz kitapta ki söz konusu soruları bilmediğimden muhtemelen aynı olma ıhtımıla olan sorular olsa dahı Goss calısma paketinı asağıdaki linkten bulabilirsin.. EK olarak baska dersler ve calısma notları da mevcut

https://yadi.sk/d/xx5OA7fW378FWV

Geri