Daha dur bakalım bi zabit ol çalış ,yanlış anlaşılmasın hani maaş kumanya personel demişsinde,sen daha stajersin.
Personel bakımından sıkıntı çekmedim demişsin,sıkıntı çekmen yada çekmemen durumu nasıl olacak, neye göre olacak,hani gemi ortamına uyum sağlama ve mesleki bilgisi açısından dersen,sen daha yeni mesleği öğrenen bi kardeşimiz olarak nasıl olacak ki değerlendirme yapıcan.
Kumanya demişsin,kumanya isteğini yapan 2.kptn,onay veren gemi kaptanı,gönderilmeden önce armatöre kendisine boşuna para vermediğini göstermek amacıyla sanki gemideki adam/adamlar hiç düşünmeden göndermiş gibi kırpıntı yapıp boşu boşuna küfür yiyen bazı! şirket enspektörleri var.Geminin ihtiyacı,o ihtiyacın ne kadarı listeye aktarıldığı,ne kadarının şirkete gönderildiği ve ne kadarının geldiğini bilmek gereklidir,hatta bilmek gerekli olsada yeterli değildir.Bunun uzun vadeli sürdürülmesi gereklidir. 5 dolarlık brezilya etinimi gönderiyorlar,yada gönderdikleri parça etin sinirimi fazla değilmi,bunları anlamak göründüğü kadar basit olmaz.
Maaş demişsin.Şu anda onlarca şirket sıkıntıda,o şirketin senin gemide bulunduğun süre içerisinde vermiş olduğu ödemeler,o firmanın ödeme yaptığı sonucunu çıkarmaz. Öyle şirketler varki bir gemisine ödeme yaparken diğerine yapmayabiliyor,yada bir kontrat çalıştın sorun olmuyor,ikincisinde oluyor,yada gemiden iniyorsun kıstasın 2 parça halinde yatıyor.Mesela bir iki kontrat atıcan 4-5 aylık, her gelişinde de 3-4 ay tatil yapsan,kabaca 1,5 yıl gözlem yapıcan,hem kendine hem diğer gemilerine,en önemliside gemiden ayrıldıktan sonraki kıstas ödemene bakıcan,ondan sonra maaş ödemeleri için "sıkıntı yaptığını görmedim" demekte fayda var.
Seni yerdiğimi sakın düşünme,meslekte yenisin bile diyemiyorum daha başlama aşamasındasın,bunları gelişimin için yazılmış olarak düşün,çünkü inan bu bir mantık yapısı.Sonra ileride tankerde çalışırsan,2 kontrat 3.lük yaptıktan ve statoil, cepsa gibi zorlayıcı olmayan denetlere girdikten sonra ,(hatta bir adım daha gideyim,bu statoil ve cepsa ya istinaden, oldu ya total 6 aylık approval verdi,birde elemanlar diyorki biz totale girdik
kendini vetting kralı gören tiplerden biri olmanı istemem. Ardından onca gazla 2.kpt olunca,bu gazla birlikte ilk yada 2.kontratında pv lerden yük taşırmanı istemem. Bu piyasa ne şampiyonlar gördü pırt oldular , ortak özellikleri bildiklerini düşünmeleriydi.
Sözün özü,sen mesleğin başında bir kardeşimizsin,her piyasada yürümeyi öğrenmeden koşmaya çalışanlar düşerler,bunu tecrübe ederek değil,okuyarak öğrenmen için zaman ayırıp sana birşeyler katmaya çalıştım.Umarım yararlı olmuştur.
Selamlar