Haberleşme Dersi Muafiyeti için Yapılması Gerekenler

Yeterlilik bazında Denizde Haberleşme Sınavında Uygulanacak Muafiyetler:

Vardiya Zabiti / Uzakyol Vardiya Zabiti için:
GMDSS GOC / REO1 / REO2 yeterliliklerinden birisi,

Sınırlı Vardiya Zabiti / Sınırlı Kaptan / Yat Kaptanı 499 GRT / Açık Deniz Balıkçı Gemisi Kaptanı için ise:
GMDSS ROC/GOC/REO1/REO2 yeterliliklerinden birisi muafiyet için yeterlidir.

Bunun dışındaki ehliyetlerde Denizde Haberleşme Sınavı bulunmamaktadır.

Artik roc la olmuyor gecen hafta sinava girerken sordum bende goc var diye muaf ettiler. Roc'u kaldirmislar sadece GOC ve ustune muaflık söz konusuymuş.

“ç) 21 inci maddede belirtilen GMDSS Genel Telsiz Operatör Yeterliği müfredatını uygulayan ve 10 uncu maddede belirtilen nitelik ve standartları sağlayan ve İdare tarafından uygunluğu onaylanan denizcilik eğitimi veren dört yıllık fakülte ve yüksekokullarda denizde haberleşme dersini başarılı olarak tamamlayanlara, 8 inci maddenin birinci fıkrasının (a), (c) ve (g) bentlerinde belirtilen şartlara haiz olmaları şartıyla, GMDSS Genel Telsiz Operatör Yeterliği (GOC) Belgesi sınavsız olarak düzenlenir.

d) 22 nci maddede belirtilen GMDSS Tahditli Telsiz Operatör Yeterliği müfredatını uygulayan ve 10 uncu maddede belirtilen nitelik ve standartları sağlayan ve İdare tarafından uygunluğu onaylanan denizcilik eğitimi veren denizcilik Anadolu meslek liseleri, denizcilik Anadolu teknik liseleri, meslek yüksekokulu, yüksekokul veya fakültelerde denizde haberleşme dersini başarılı şekilde tamamlayan gemiadamlarına, 8 inci maddenin birinci fıkrasının (a), (c) ve (g) bentlerinde belirtilen şartlara haiz olmaları şartıyla, GMDSS Tahditli Telsiz Operatörü (ROC) Belgesi sınavsız olarak düzenlenir.”

GOC ile ROC arasındaki farkı biliyoruz ama sadece ROC ile gemide iş bulmak vardiya zabitleri için zor mu? İkinci sorum, hala liseliler ile iki yıllık MYO bir tutuluyor. Hiç mi farkımız yok diye düşünüyorum. İleride GOC belgesi MYO için sınavsız olacak mı? Son sorum, GOC belgesi için herhangi bir harç yatırılıyor mu?

1) ROC Yakın veya Uzak sefer yapan zabitlerin işine yaramayacaktır. Çoğunlukla liman seferi yapan veya kabotaj hattında çalışan personel ROC tercih etmektedir. Ayrıca eğitim durumu sebebiyle zorunlu ROC'a mahkum olan kişiler de mevcut. Çekirdekten yetişen personel çoğunlukla tahsil dereceleri sebebiyle böyle bir sorun yaşıyor.

2) GMDSS Denizde Haberleşme dersi gören bir öğrenci için GOC sınavını geçmek çok zor bir olay olmasa gerek. Yakınlarda böyle bir düzenleme işareti yok belki ileride olabilir ancak GMDSS ehliyetlerini idare personeli frenleyici bir vasıta olarak kullanıyor. Piyasada personel açığı olunca sınavsız, fazla olunca sınava tabi tutuyor.

3) GMDSS ehliyetleri için sınavı için harç yatırılır, sınavlardan başarılı olunduğunda Gemi adamı cüzdanına işletirken de Telsiz Operatör Yeterlilik harcı yatırılır.

Zaten GOC sınavının zor olduğunu düşünmüyorum ama şunu demeden de edemeyeceğim. TC'nde bu sınav tek yerde mi yapılır? Benim yaşadığım il ile İstanbul uzak ama daha uzak olanlar da vardır. Eğer ki İstanbul'da tanıdık yoksa vay halimize.İşin komik yanı bu konu hakkında zerre ses seda veren yok❗

Diğer konu ise benim mezun olduğum ünv. ile fakülte arasında tek fark; gemi yoktu. Donanım olarak fakülteyle eş, eğitim veren hocalar da kaliteli hocalardır. Ama neden liseler ile bir tutuluyoruz? Bu bizim zorumuza gidiyor. Resmen EŞİTSİZLİK ADALETSİZLİK var.

Bu yazdıklarım boşa biliyorum, herhangi bir fayda sağlamayacak onu da biliyorum ama öyle herşeyi kabullenmemiz bizi bu duruma getirdi. Allah yardım etsin bizlere...

Geri