Kaptan Ve Baş Mühendis Maaşları Aynı Olmalı Mı?

Durum
Özür dileriz,Bu konu cevaplara kapatılmıştır.
bence baş mühendis maaşları ile ikinci kaptan maaşları aynı olmalı kaptan maaşları işe gemideki tavan maaş olmalı... ama gel görki artık gemilerde baş mühendisler artık kaptanlardan 200-300 dolar fazla maaş alıyor ve buna istinaden sanki şirketin kaptandan daha çok bunlara ihtiyacı varmış gibi sanıp gemide kaptanlık yapmaya hatta çoğu zaman kaptana baskı uygulamaya çalışıyorlar ve ne yazık ki bazı personel müdürleri sayesınde gemı kaptanın rapor yazmasına rağmen gemıden bu tıp ınsanları sırketler cekmeyerek bu insanların kendini bi bok sanmasının yanı sıra gemi kaptanlarınıda hiyerarşi düzenine göre ezmiş oluyolar...

Konu kişilik konusudur. Kendine denizciyim diyen en alt tabakasından en üst düzey yöneticisine kadar herkez yerini ve haddini bilmelidir. Maaş farkıyla düzeltilebilecek bir durum söz konusu değildir. Ya arkadaşlar hadi ama hiyerarşik düzenin para yada makamla bir alakası yok. Kesinlikle kişilikle alakalı. Bidefa hepimiz şunun farkında olalım özlük hakları bakımından hepimiz eşitiz. Akşam 8 de millet gibi evde değiliz bakın bu hükümet emeklilikle ilgili denizcilerin yıpranma paylarını prim doldurma günlerini olabildiğince iş veren lehine çevirdi. Bence bu tarz şeylerden konuşmalıyız hatta bana kalırsa konuyla alakalı tüm deniz personelinin acilen tek çatı altında toplanması gerek. Ki asla makinacı yada güverteci gibi sınıflandırmadan. Unutmayın hepimiz anı özlük haklarına tabiyiz...

Her ne kadar gemideki hiyerarsik duzende Suvari bir adim onde olsa da Basmuhendisle maas farki olmamasi gerektigini dusunuyorum.ne eksik ne de fazla.

pardon da sayın kardeşim neye göre düşünüyorsun ben onu anlamadım... chf off = chf eng ozaman ikinci kaptanında olmasın... zaten koskoca gemi kaptanını herne kadar bir adım önde olsada niye nitelendirile biliyosa bence hiç olmasın ama şuda bi gercek ki işler yolunda gitmediği zaman herkes banane benmıyım gemının kaptanı demesınıde ıyı bılıyor...

ben 2. mühendis yeni oldum evraklarımın çıkmasını bekliyorum,bu süreçte karada da ortalama 5000 lira maaşla çalışma imkanım var ve aklının almayacağı tüm sektörlerde,denizcilik ve tersane başta olmak üzere havacılık ,enerji ,mekanik bakımın olduğu her yerde , bu sebeplede makina zabitleri denizi çok tercih etmiyor ve denizde aşırı ihtiyaç doğuyor bu yüzden de makinacı maaşları yükseliyor,ki günümüz teknolojisini düşünürsende artık tamamen mekanik sistemlerden kurulu gemiler, bu yüzden baş mühendisler az bile alıyor kardeşim..

kusura bakmayin da kaptan da basmuhendis de olurken gerekli hukuk dersleri aliniyor.herkesin sorumlulugu bellidir.he soyle de birsey var.kendi sorumsuzlugu yuzunden olan bir olaya karsi benmiyim kaptan diyeni de calistirmasinlar.siz yaptiginiz yorumda kotu ornek teskil edecek kisileri baz aldiniz.ben sadece maaslarin esit olmasini dusundugumden oyle bir yorum yaptim.
conqueror 7834 gayet yalin bir bicimde makine zabitlerinin maaslarinin neden yuksek olmasi gerektigine dair bilgilendirmis.yaptigi aciklamadan dolayi kendisine tesekkur ediyorumdenizde calismaya tesvik etmek icin makinecilerin maaslarini yuksek tutmalari gerekir..bence adilmidir.degildir.
olaya gercekten tarafsiz bakarak bir yorum yapmistim ama anladigim kadariyla siz oyle degilsiniz.

siz de bilirsiniz ki gemide suvarinin de basmuhendisin de sorumlulugu fazladir.kesinlikle kiyaslama yapmiyorum yanlis anlasilmasin.suvarinin sorumlulugu tum gemiyi kapsar.gercekten kafa yorucu isleri olur.bir basmuhendis te hem kafa hem de bedenen cok yorulabilir.maas konusunda sanirim boyle bir dengeyi kurmak gercekten guctur. siz guverte zabiti oldugunuz icin suvarinin fazla almasini istersiniz ben makine zabiti oldugumdan basmuhendisin..insanoglu biraz doyumsuzdur bildiginiz gibi. :)soylemek istedigim umarim anlasilmistir.saygilarimla.iyi geceler

Öncelikle yorum yapan arkadaş ve kardeşlerimize teşekkürler..

Anketi açan olarak kendi yorumlarımı yapmak isterim. Konuyu farklı maddeler ile yorumlamak istiyorum umarım bir fikir birliği sağlanabilir..

1) Bilindiği üzere uluslararası bir mesleği icra etmekteyiz. Daha önce hem karma personel ile hem de tamamıyla yabancı bir personelden aldığımız gemi devir-tesliminde gördüğüm üzere dünya üzerinde böyle bir uygulama yok.
2) IMO'nun zorunlu koştuğu Emniyetli Yönetim Sisteminde Kaptanın tüm yetkilerin üstünde bir otoritesi vardır. Gerekli gördüğü hallerde bunu kullanma hakkına sahiptir.
3) Baş Mühendis'in kontrat sonundaki performans değerlendirmesini Kaptan yapmaktadır.
4) Yine IMO Emniyetli Yönetim Sistemi yani daha çok kullanılan ismiyle ISM'deki organizasyon şemasında Baş Mühendis Kaptan'a karşı sorumludur.

Bu yazdığım maddeler adı üstünde geminin emniyetli yönetimini sağlamak için konulmuş uluslararası kurallardır ve herhangi bir durumda hiyerarşik düzende bir alt konumdaki personel bir üst konumdakinden daha fazla maaş almamalıdır aksi durumda şirket beni daha önemli görüyor ki bana daha fazla para veriyor diye düşünüp hiyerarşiyi bozacak durumların gemide oluşmasına sebebiyet verebilir.

Kaptan bütün gemiden sorumlu olduğuna göre ,hatta makinacıların yaptığı hatalardan bile sorumlu tutuluyorsa,sembolik bile olsa kaptanın maaşı fazla olmalıdır.

ben 2. mühendis yeni oldum evraklarımın çıkmasını bekliyorum,bu süreçte karada da ortalama 5000 lira maaşla çalışma imkanım var ve aklının almayacağı tüm sektörlerde,denizcilik ve tersane başta olmak üzere havacılık ,enerji ,mekanik bakımın olduğu her yerde , bu sebeplede makina zabitleri denizi çok tercih etmiyor ve denizde aşırı ihtiyaç doğuyor bu yüzden de makinacı maaşları yükseliyor,ki günümüz teknolojisini düşünürsende artık tamamen mekanik sistemlerden kurulu gemiler, bu yüzden baş mühendisler az bile alıyor kardeşim..

kardeşim şimdi burda cambazlık yapmaya gerek yok nerde bütün makinacıların 5000tl ye karada işi hazır madem hazır bi gidin çalışın bakalım ne kadar çalışıyosunuz... birbirimizi kandırmıyalım lütfen madem karada 5000tl ye iş hazır niye bunca fakülteli baş mühendisler karada 3000 bin liraya iş bulsam gemiyi bırakırım diye herkes iyi bılıyoki karadaki 3000tl gemideki 6500dolardan daha iyi sen kaptan abiimizn dediği olaya bi kulak ver eğer senin yaptın hatadanda kaptan sorumlu tutuluyorsa demek üzerine söylenecek bii laf yoktur... burda amaç güverte/makina diye sınıf ayrımı yapmak değil hiyerarşiyi korumak eğer bigün gemilerde chf.eng yerine master.eng görevlendirilirse ve makinada aksaklıklarda sadece onlardan sorumlu olursa ozaman eşitlik olur... ama bu şartlar altında değil

kimin sorumluluğu daha çoksa fazla maaşı o hakeder.kaptan sadece güvertenin değil geminin amiridir.onun için kaptanın maaşının fazla olması normaldir.

Herkese merhabalar öncelikle hiyerarşik olarak kaptanın geminin en üst otoritesi olduğunu ve ona karşı saygıda kusur edilmemesi gerektiğinın 12 yıllık denizci olarak (uzakyol 2. müh.) düşünüyorum.yanlız maaş konularının özel sektör olduğundan dolayı yanlıs yorumlandığını dusunuyorum.
Bana görede cok fazla olmamk kaydıyla bir mitar fazla olmasında bir yanlışlık görmem.Nitekim böyle calısan firmalarda var
300 -700 dolar arasında fazla maas farkı uygulayan firmalar da var.Zira cok hassas bir konu fazla abartılmamasında fayda var. Cünkü iş o zaman insanların aldığı parada gözünüz mü var mühabbetine döner. Bana kalsa bas.Müh.10000 dolar alıyosa kaptan 20000 dolar alsın beni hic ilgilendirmez cunku bu sahız la fiırma arasında kı bır kontrattır.benim düşüncem bence denizcilik örf ve adetleri doğrultusunda saygı ve sevgi yi kaybetmeden calışmaktır.

Gemiye ilk çıktığımda bu olay gözüme çarpmıştı. Herkezin maaşını öğrendikten sonra ve aldığı sorumlulukları gördüğümde bi haksızlık olduğu apaçık ortadaydı. Yeri geldiğinde kamaradan çıkmayan çarkçıbaşının gemi kaptanıyla aynı maaşı almaması gerekliydi. Yeri geldiğinde de makina dairesinden kir yağ pas içinde çıktıklarında kimin çarkçıbaşı kimin ikinci çarkçı veya üçüncü çarkçı olduğu ayırt edilemiyebiliyo. Bu da kendi bölümünün cilvesi. Fakat kaptanın sorumlu olduğu bölümlerden çarkçıbaşı sorumlu değilse ve çarkıbaşının sorumlu olduğu bölümlerden kaptanda sorumluysa bi haksızlık söz konusudur. Çarkçıbaşının ikinci kaptanla aynı maaşı alması da hiç akıllıca değil. Ama kaptan maaşı 500 veya bin dolar arası daha fazla olursa bu tip şeyleri düşünmeyerek işini daha verimli yapabilir. Bu miktar hiç bir şirketi batırmayacağı gibi zenginde etmez. Bilmem doğru mu düşünüyorum.

arkadaşlar kim neyin hesabını yapıyorki yetkiye göre maaş verilir çarkçı başı sadece geminin makinasından sorumluyken kaptan bütün gemiden sorumlu tutuluyor.yağ kayıt defterini doldurup kaptana imzalatıyorsun.yakıt eksik fazla hesabını mahkemelerde kaptan veriyor yakıt alımında yakıt taştı çevre kirliliği oluştu kaptan mahkemeye gidiyor ikinci defa aynı olay yaşanırsa kaptan hapse atılıyor, bunların çarkçıbaşı hangi bölümünde yer alıyor acaba ? hepimiz denizciyiz bu yazıda amacım ayrıştırma değildir fakat kaptanın görevleri çarkçı başına göre daha ağır ve zordur...

Çalıştığım bir gemide denize yakıt tasırıldı.helen sigorta surveyi,liman görevlileri kaptanı muhattap aldı.bas müh.sanki olay sahidiydi.baş mühendis bence hiyerarşide eşit oldugu 2.kaptan ile aynı maaşı almalı.ism manueldeki gemi organizasyon şeması incelendiğinde konu net anlasılır.kaptan gemi personeli değil armatörün gemideki yetkilisidir.raporlamalarda gemide kaç personal var die soruldugunda 20 crew member onboard un yanında including master dememizin sebebide budur.saygılar.

Bu durum ülke ve içinde bulunulan şartlara göre değişiklik gösterebiliyor. Duyduğum bir olayda çarkçıbaşı ve ikinci mühendis tutuklanıp 25 ve 10 sene hapis cezaları almıştı.

Baş Müh. İkinci Kaptanla aynı maası alsın diyen arkadaşlar. Acaba armatör olsalardı gemilerini kaldırabilecek carkcı bası bulabilirlermiydi acaba. Bu arz talep meselesidir.O kadar bu konuyu savunan ve böyle düşünen güverteci arkadaşlar birlik olup çalışmayız o zaman deyin armatörlere

Bu olay bölümle alakalıdır.6 güverte sınıfı varsa 2 yada 3 makine sınıfı vardır.Bu sektörde maaş sıkalasını belirleyen de makine bölümüdür.İşinde iyi tecrubeli uluslararası hukuku bilen görevini de yapan bir carkcı bası niye ikinci kaptanla aynı maası alsın.Askeriye değil beyler burası serbest ticaret özel sektör diye bir kavram var.

ben 3 sene asker emeklisi kaptanlarla calıstım daha ıngılızce bıle doğru duzgun konusamıyodu. altındaki 2.ve 3. kaptanlar goturuyodu işi. Şimdi bu durumda ne diyeceksiniz.Ben bisey diyemiyorum.Cünkü o paraya anca o yeterlilikte asker emeklileri calısıyo. Durum budur bence

Durum
Özür dileriz,Bu konu cevaplara kapatılmıştır.
Geri