Kaptan Ve Baş Mühendis Maaşları Aynı Olmalı Mı?

Durum
Özür dileriz,Bu konu cevaplara kapatılmıştır.
Maas kırıterleri oyle sorumluluğa göre belirlenmez.Öyle olsaydı.Bu gün başbakan hakim savcı dan daha fazla maaş alan yokmu? Teknik branşlar genelde yüksek kriterli maaş belirliyici olur.O yüzde univetsite puanları yuksektir.Bir gemi inşa bir makine Müh. her zaman bir adım önde branşlardır.

Acaba durum tam tersi olsaydı.güverte az makine fazla olsaydı.haliyle makineci cok güverteci az olsaydı.Siz diyecekmiydinizki.Ya burda bi haksızlık var.Makine bölümünün de maasları düzeltilsin.Bence herkes insanların aldığı parayla uğraşacağına kendi işleriyle uğraşırlarsa iyi olur.Ben anlamadım ki arkadaş bir çarkcı basının veya Makinecinin aldığı para sizi niye rahatsız ediyo.Yani biz haram para mı kazanıyoruz?

Kendi adıma konuşuyorum,tanıdığım bütün baş mühendisler mesleğine saygısı olan,işini bilen ve zabitlerine bir şeyler katan insanlardı,aldıkları para helal hoş olsun....bence herkesin sorumluğu ile doğru orantılı maaşı olması gerekir diye düşünüyorum.

Arkadaşlar bu konu ile ilgili anket açmamda ki tek amaç konu hakkında biz denizcilerin görüşlerini almaktır.Denizde hakkıyla işini yapmaya çalışan dürüst,çalışkan her denizci aldığı parayı sonuna kadar haketmektedir.Zira mesele alınan para,kimin hak edip etmediği yada ne kadar olduğu değil denizcilerin maaşlandırılmalarının yol açtığı hiyerarşik sıkıntılardır.Zaten yukarıda yorumda bulunan birçok arkadaş bunun bilincinde olarak yorumlarını yapmaktadır.

Sizden ricam konuya bu şekilde bakmanız ve yanlış düşüncelere kapılmamanızdır.Saygılarımla..

kaptanlar zabitler gerekli şeyleri söylemişler. baş makinist makinasından sorumlu kaptan makinada dahil tüm gemiden sorumlu. baş makinist ve kaptan kesinlikle birbirinin dengi değildir. kaptan güverteden makinadan ayrı bi konumdadır. kaptan güverteden yetişip geliyor diye makine ve güverte arasında rekabet amaçlı başmakinist kaptana denk olsun gibi şeyler tamamen bu tutuculukdan ileri geliyor.

dediğim gibi kaptan güverte ve makine kısımlarından AYRI bir konumdadır. kaptan bir tanedir farkındaysak gerisi zabittir :)

Kaptan baş mühendis maaşı aynı olmalı.Zaten dünyada tüm denizcilik şirketleri de bunu uyguluyor.Apoletler aynı mı.? Aynı.Kaptanda ortası siyah.Baş mühendisde ortası mavi.90 lı yıllarda ortaya çıkan ISM kod'da kaptana daha fazla yetki verilmiştir.Hepsi bu.Esasında akıllı bir kaptan gemide işlerin selametle yürümesi için Baş mühendisle iyi geçinmelidir.Gemilerde bir laf vardır.Kaptan,Baş mühendis iyi geçiniyorsa o gemide huzur var demektir.Bu alt personele de yansır işler tıkır,tıkır yürür.Zaten istenen de bu değilmi.?

Esasında akıllı bir kaptan gemide işlerin selametle yürümesi için Baş mühendisle iyi geçinmelidir.Gemilerde bir laf vardır.Kaptan,Baş mühendis iyi geçiniyorsa o gemide huzur var demektir.Bu alt personele de yansır işler tıkır,tıkır yürür.Zaten istenen de bu değilmi.?

Ne denir ki! Keşke yazdıktan sonra tekrar ne yazdım diye okusaydın.

capt.kerim nickindende anlasıldıgı gibi kaptan v.s bi konumdasın sanırım..bizim cok sevdigimiz abilerimiz kardeslerimiz var ve biz ayrım yapmayan ''kendini bi halt sananlardanız !!!'' tabi bu senn tabirin ile...ne yazıkki turkiyede genel manada herkesde olmasada cogunlukta bir biz kaptanız muhabbeti var...bu sadece turkiyede var.gemide bir zabit yada personel gemi kaptanına ''kaptan '' diye hitap etse o kişiyi işinden edecek ezik sözde kaptanlarımız var ki dunyada bu is böyle deil.yukarda bi kardesimizin yazdıgı gibi ki o da kaptandır gordugum kadarı herkes esit...ve sayın yunus abicim kusura bakmayın ama gemide makine dairesi icerisinde olan bi hatadan ve arızadan HİCBİR FİRMA KAPTANDAN HESAP SORMAZ!!!gemi genel amiri kaptandır ve makine dairesi sorumluluk ve kararları bas muhendise aittir.bu 2x2=4...bu piyasada ben kapranım ben oyum ben buyum ayaklarında bırdunya adamla calıstım ama neolursa olsun o gemide herkes kontratlı personeldir ve sirket kontratı bitirdiginde kaptandan usta gemiciye herkes valizini alır gider...
bu yuzden herkes o gemilerde esit olmalıdır ve bu sacma sapan maas bilmemnelerini uzatmaya gerek yoktur...o gemi kaptanın sorumlulugundadır ve o pervane donmedende kaptanın verdigi kararlarında bir anlamı yoktur...
İŞİNİ İYİ YAPMADAN HAK YİYEREK BİRDUNYA MAAS ALIP HAK YİYEN ADAMLARI TARTISIN BURADA...
SORUNUN CEVABINA GELİNCE....KAPTAN VE BAS MUHENDİSİN AYNI MAASI ALMASI NORMALDIR.HELEKI TURK GEMİLERİNDE BU ZORLUKLARDA...
BU SAYFADA BİLE MAKİNANIN PERVANENİN NASIL DONDUGUNU BİLMEDEN BEN 300 DOLAR FAZLA ALMALIYIM DİYEN KAPTANLARVA.NASILKİ BENİM 8 SERTİFİKAM FAZLA VAR VE GOC UM VAR DİYİP 3.MUHENDİSTEN COK MAAS ALMALIYIM DİYEN 3.KAPTANLAR OLDUGU GİBİ :)))
YUKARDAKİ ARKADAS 2.KAPTAN İLE BAS MUHENDİSİ BİR TUTMUSKİ KOMİKLİKTEN OTEYE GİTMEYEN BİR YORUMDUR...
MAKİNE GUVERTE FARKETMEZ.BATARSAK HEPİMİZ BATARIZ ARKADASLAR...EZİKLİK DUYAN İNSANLARIN EGOLARINI TATMIN ETMELERIYLE VAKİT KAYBETMEYELİM..TURKİYE DENİZCİLİGİN SIFIR OLDUGU BİR ULKE Kİ BEN KAPTAN CEKTİREN YAGCI BİLE GORDUM.SİZ NEYİ TARTISIYOSUNUZ..
ALLAH CUMLEMİZE SELAMET VERSİN...

gemilerde kimse eşit felan değildir sadece armatöre hizmet eden maaşlı elemandır.
gemilerde herkesin yeri vardır masa düzenide buna örnektir 2.kaptanın karsısında carkcıbası oturur kaptan ise tektir ve masanın başında oturur öle aynıdır fln bırakalım lütfen bu işleri chf eng chf off muhattabı bellidir master tekdir ve maası da saygıyıda gemide en çok o görür

kaptan grande direginden shaft yatagına kadar sorumludur carkcıbası kaptan a sormadan gemide birsey e karar veremez rapor yazar kaptan onaylar şirkete gönderir iş yapacak olur uygun mu die sorar lütfen bırakın ego yu sayın carkçılar bizler yerimizi biliriz ancak lütfen sizlerde biliniz...

capt.kerim nickindende anlasıldıgı gibi kaptan v.s bi konumdasın sanırım..bizim cok sevdigimiz abilerimiz kardeslerimiz var ve biz ayrım yapmayan ''kendini bi halt sananlardanız !!!'' tabi bu senn tabirin ile...ne yazıkki turkiyede genel manada herkesde olmasada cogunlukta bir biz kaptanız muhabbeti var...bu sadece turkiyede var.gemide bir zabit yada personel gemi kaptanına ''kaptan '' diye hitap etse o kişiyi işinden edecek ezik sözde kaptanlarımız var ki dunyada bu is böyle deil.yukarda bi kardesimizin yazdıgı gibi ki o da kaptandır gordugum kadarı herkes esit...ve sayın yunus abicim kusura bakmayın ama gemide makine dairesi icerisinde olan bi hatadan ve arızadan HİCBİR FİRMA KAPTANDAN HESAP SORMAZ!!!gemi genel amiri kaptandır ve makine dairesi sorumluluk ve kararları bas muhendise aittir.bu 2x2=4...bu piyasada ben kapranım ben oyum ben buyum ayaklarında bırdunya adamla calıstım ama neolursa olsun o gemide herkes kontratlı personeldir ve sirket kontratı bitirdiginde kaptandan usta gemiciye herkes valizini alır gider...
bu yuzden herkes o gemilerde esit olmalıdır ve bu sacma sapan maas bilmemnelerini uzatmaya gerek yoktur...o gemi kaptanın sorumlulugundadır ve o pervane donmedende kaptanın verdigi kararlarında bir anlamı yoktur...
İŞİNİ İYİ YAPMADAN HAK YİYEREK BİRDUNYA MAAS ALIP HAK YİYEN ADAMLARI TARTISIN BURADA...
SORUNUN CEVABINA GELİNCE....KAPTAN VE BAS MUHENDİSİN AYNI MAASI ALMASI NORMALDIR.HELEKI TURK GEMİLERİNDE BU ZORLUKLARDA...
BU SAYFADA BİLE MAKİNANIN PERVANENİN NASIL DONDUGUNU BİLMEDEN BEN 300 DOLAR FAZLA ALMALIYIM DİYEN KAPTANLARVA.NASILKİ BENİM 8 SERTİFİKAM FAZLA VAR VE GOC UM VAR DİYİP 3.MUHENDİSTEN COK MAAS ALMALIYIM DİYEN 3.KAPTANLAR OLDUGU GİBİ :)))
YUKARDAKİ ARKADAS 2.KAPTAN İLE BAS MUHENDİSİ BİR TUTMUSKİ KOMİKLİKTEN OTEYE GİTMEYEN BİR YORUMDUR...
MAKİNE GUVERTE FARKETMEZ.BATARSAK HEPİMİZ BATARIZ ARKADASLAR...EZİKLİK DUYAN İNSANLARIN EGOLARINI TATMIN ETMELERIYLE VAKİT KAYBETMEYELİM..TURKİYE DENİZCİLİGİN SIFIR OLDUGU BİR ULKE Kİ BEN KAPTAN CEKTİREN YAGCI BİLE GORDUM.SİZ NEYİ TARTISIYOSUNUZ..

engineer32 'ye ithafen;

1) Herkes birbiriyle eşit değil zaten bu yüzden herkesin görev ismi farklıdır. Kaptan'dan kamarotuna kadar..
2) Profesyonel çalışan her şirket gemide olan her türlü arıza ile ilgili Kaptan ile muhattap olur.Çünkü Kaptan şirket temsilcisidir.Kaptan'da gerekli görürse Baş.Müh. ve 1.Zabit'ten rapor ister.
3)Nasıl ki Makina dairesi sorumluluk ve kararları Baş Müh.'e ait ise Güverte sorumluluk ve kararları da 1.Zabit'e aittir ve ikiside sonunda Kaptan'a sorumludur. (ISM sertifikası almış tüm şirketlerde olduğu gibi)
4) Pervanenin dönmesi mecazidir. Mesela gemide yemekde pişmez ise o gemi gitmez ya da su da olmaz ise o işler yürümez. 1.Zabit yükü basmaz ise o gemi işlemez. Zira herkes üzerine düşeni yapmayı taahhüt ederek kontratları imzaladığına göre malı basmamak,yemek yapmamak,pervaneyi döndürmemek gibi bir lüksü yoktur.Çünkü bu işleri yapacaklarına dair şirkete dolayısıyla şirket temsilcisi olan Kaptan'a imzalı evrak vermişlerdir.
5) Pervanenin nasıl döndüğünü bilmeyen Kaptanlar var demişsin zaten Kaptan'ın bunu bilme zorunluluğu yoktur.Böyle birşeyi bileceğine dair herhangi bir taahhütte bulunmamıştır. Zaten bilse Mühendislere neden ihtiyaç vardır. Kaptan yemek yapmayı bilmiyor diye aşçı şirkete rapor vermemektedir. :)
6) 1.Zabit ile Baş Mühendis maaşları aynı olmalıdır mantığı da anlamsızdır. En nihayetinde Baş Mühendisin aldığı sorumluluk ve kontrol etmesi gereken alanın zorluğu 1.Zabit'ten fazladır ve Baş Mühendisin 1.Zabitten fazla maaş alması normaldir.
7) Sanırım Kaptan çektiren yağcı olaylarının olduğu şirketlerde çalıştığın ve buna imkan tanıyan profesyonellikten uzak enspektörler ile muhattap olmak zorunda olduğun için yazılı olmayan kendi düşüncelerinden ürettiğin bu kanaatlere varmışsın.

İŞTE ZATEN GEMİDE HİYERARŞİYİ SARSAN OLAYLARDA BU DÜŞÜNCELERDEN OLUŞMAKTADIR.

Allah hepimize selamet versin..Daha profesyonel denizciliğe ulaşacağımız günlere inşallah..

bu golarla ezik karakterlerle gemide istenmeyen kaptan olmaktan ote hicbir sey olamazsınız...biraz beyine sahip zat-ı muhteremler yazıyı incelediklerinde genel sorumlunun kaptan yazdıgını zaten gorur.eyer goremiyoruz hala daha derseniz o kısımları ayırıp size gonderebilirim.
gelelim sorumluluga...GEMİNİN HER ANLAMDA SORUMLUSU KAPTANDIR ANCAK MAKİNA DAİRESİ İÇİNDEKİ SORUMLULUKLAR GOZ ONUNE ALINDIGINDA SİZLER GİBİ EGOSU YUKSEK HEP BEN DİYEN ZAAFİYET SAHİBİ BEYİNLER MAKİNE DAİRESİ ICINDEKİ EN KUCUK PARCADAN YAPILAN HER HATAYA KADAR BAS MUHENDİS SİRKET MUHATABIDIR.AKSİNİ İDDİA EDEN KAPTANLARDA ADAM GİBİ BAS MUHENDİSE DENK GELDİGİNDE BUNUN OYLE OLDUGUNU ACI SEKİLDE OGRENİRLER...

TEKRAR SOYLUYORUM Kİ OYOK EFENDİM KAPTAN TEKTİR GERİSİ MURETTEBATTIR....BU FİLM HAREKETLERİ ES GECİNİZ...SİRKETİN TEK SAHİBİ VARDIR ODA ARMATORDUR GERİSİDE GEMİNİN KONTRATLI ISCISIDIR...
BENDENDE SİZE NASİHAT NACİZANE OLARAK,MASANIN BASINDA OTURMAYI EFENDİLİK OLARAK DEGERLENDİRECEK KADAR BU MESLEKTE ACİZ OLMAYIN...
BEN TEKİM DİYEN KAPTN ARKADASLAR...SİDİK YARISI YAPANA KADAR ARMATORU GECTİM SİRKETTEN OSURUKTAN BİRTANE SORUMLU KISI ARADINDA BİLE TAMAM EFENDİM ANLASILDI EFENDİM DİYEN TİPLER ANNCAK NEYAZIKKİ GEMİDE EFENDİ BENİM AYGINDADIR...
ALLAHA SUKUR KAPTAN GİBİ KAPTANLARLADA BASMUHENDİS GİBİ BAS MUHENDİSLERLEDE CALISTIK EVEL ALLAH...VE ONLAR BU DANGALAK İŞİ SİDİK YARISLARINDA ASLA OLMAZLAR...
UMARIM ÖRNEK ALIRSINIZ...

Sizi saygilarimla selamliyorum..Cok guzel yazmissiniz.
Allah selamet versin..

benim nacizane görüşüm, kaptanın onure edilmek adına daha fazla maaş almasıdır.patron vekilidir.yazdıklarımıza dikkat edelim ve genelleme yapmayalım lütfen.

bence baş mühendis maaşları ile ikinci kaptan maaşları aynı olmalı kaptan maaşları işe gemideki tavan maaş olmalı... ama gel görki artık gemilerde baş mühendisler artık kaptanlardan 200-300 dolar fazla maaş alıyor ve buna istinaden sanki şirketin kaptandan daha çok bunlara ihtiyacı varmış gibi sanıp gemide kaptanlık yapmaya hatta çoğu zaman kaptana baskı uygulamaya çalışıyorlar ve ne yazık ki bazı personel müdürleri sayesınde gemı kaptanın rapor yazmasına rağmen gemıden bu tıp ınsanları sırketler cekmeyerek bu insanların kendini bi bok sanmasının yanı sıra gemi kaptanlarınıda hiyerarşi düzenine göre ezmiş oluyolar...

Durum
Özür dileriz,Bu konu cevaplara kapatılmıştır.
Geri