Kaptan Ve Baş Mühendis Maaşları Aynı Olmalı Mı?

Durum
Özür dileriz,Bu konu cevaplara kapatılmıştır.
arkadaşlar bence bu tartışma kimseye birşey kazandırmaz.aynı gemideki kamara gruplaşmaları gibi oldu.''yat gemilerindeki'' ''çiftliklerdeki'' gerginliklerde böyle oluyor.herkes kendi maaşına ve gemideki işlerini tamamlamaya baksın.pazarlığınıda masada yapsın, gemide mikserlik yapmasın.efendi efendi işimizi yapalım, güzel arkadaşlıklarla gemiden ayrılalım.
CAPT.KERİM bize düşman kesilmiş.nedir bu nefret arkadaş.hiçmi makinacı arkadaşın yok.hepimiz birbirimize muhtacız gemide ve denizcilik özelliklede biz kafadakiler için tam anlamıyla bir ekip, koordine işidir.misal ben güverteye '' fitter makina elamanıdır, güvertenin işlerine bakmayacak'' dersem bundan sonraki çıkacak karmaşaları hepimiz biliyoruz.kimseden üstün değildir.tabiki kaptan kaptandır.ama herkesin kendine has yetkileri,yetki alanları ve hesabının yalnız kendisinden sorulacağı mesuliyetleri vardır.birde biliyoruz ki her insanın iyiside kötüsüde var.bunun mk.,gv. başı kıçı yok.3.üyken bir abim bana: ''ümit benim için en iyi adam işini hakkıyla yapan adam'' demişti.bence işini yapmayan arkadaşlar yüzünden bu tartışmalar oluyor.
aklıma gelmişken ŞEYTAN BOŞ KALDIKÇA KENDİ ÇOCUĞUNU ...SEVERMİŞ...
umarım sözlerimle kimseyi kırmamışımdır.allah selamet versin...

eklemek istediğim birşey daha:
saygı hak edilir arkadaşlar.bende çok sakin ve saygılı biri olmama rağmen yeri geldiğinde karşımdakine amirim olmasına rağmen hak ettiği dilde karşılık verdim, kavga da ettim.hemde birden fazla gemide ve bm ve kpt'la.üstelik hiçbirinde de gemiden çekilmedim.sebepleri belliydi.bunları övünmek için de söylemedim çünkü bende gemide olmaması gerektiğini düşünüyorum.hepsindende maaş olarak az alıyordum :) (hiyerarşinin kaynağı para değildir.).hoş olmadı,keşke hiç yaşanmasaydı, ama herkesin yerini bilmesi gerekir ve herkesinde bulunduğu mevkinin ağırlığına göre hareket etmesi gerekir.gurur, kibir bunlar kimseye birşey katmaz.herkes mevkisinin hakkını versin.kaptan kaptan maaşı alsın,diğerleride hakettiğini alsın.ama masada alsın...
YUKARIDA ANLATILANLARI GEMİDE DENEMEYİN :)

oncelıkle herkeze selam ve fikirlerinden ötürü saygılarımı sunuyorum .uluslararası bi meslek denizcilik acaba biz fransızlar gibi bir kontrat vardıya zabiti .diyer kontrat vardiya muh. yada bir kontrat baş muh. sonraki kontrat gemi kaptanı olarak calısıyormuyuzki mesleyin her kademesindeki zorlukları bır bır icra ve idrak etmiş olalım.yada x bir limanda arkamızdaki baglı ısıklarıyla sehirleri andıran ıcınde bınlerce yolcuları gorkemlı restorantlarıyla dolu devasal yolcu gemısının kaptanı bas muh. calısan aynı dılı ve aynı kımlıyı tasıyan abilerimizemi misafir olduk.herkezin görev ve sorumlulukları farklı kader ortak deyilmi . bir yagcı bır carkcıdan yada bır ahcı bır zabıtten dahamı az ozlem hasret çile cekiyor . aynı gelir duzeyı olsa olmazmı herkez ailesini refah icinde yasatsa olmazmı .niye kaptan gemicinin maasını 4000-5000 dolar yapması ıcın niye bas muh. yagcının maasını 4000-5000 dolar yapması icin sırketlere baskı yapmalı yapmamalımı ,grev yapmalımı yapmamalımı,bırlık olup olmamalımı gibi anket yapılmıyorda .... benimkide laf daha lafta aileyiz deyipte daha en kutsal sofraya bile aynı yeri bırakında aynı masayı paylaşmayan abilerimizin olusu ki bu abilerimizin ben inanıyorumki aile bireylerinde bir boyacı.bir kaporta ustacısı,temizlikci.marangoz,su tesısatcısı.v.b. mesleklerını ıcra eden bireylerin olmayısından asil bir kandan geldikleri için istememekleri doğaldır .sorunlar 200-500 dolara çözulur çözulmesinede şahsiyet ,erdem ve mütavazilik ten allah hepimizin yardımcısı olsun.saygılarımla

Arkadaşlar mertebe ortada gemi kaptanından bahsediyoruz, gemideki problemler güverte ya da makine olarak sınıflandırılmıyorsa nihai anlamda yine kabak kaptanın başına patlıyorsa KAPTAN uzak ara önde olmalıdır her anlamda..

yorumları şöyle bir okudum.arkadaşların haklı olduğu yönler var haksız olduğu yönler var.şöyle bir yanılgı var,makinecinin yaptığı hatadan kaptan sorumludur.vallahi ben öyle bir kaptan görmedim henüz.çocuk yaştan bu yana ''okul''dan mezun olduktan hemen sonra deniz hayatım başladı ama henüz böyle bir kaptan görmedim.alaylı kaptanlar biraz daha vicdan sahibiydiler ama sonradan bizler gibi okullardan çıkan kaptan olan çoğu kişi sırf kendi menfaatleri uğruna çok adam harcadılar.
en basitinden,en ufak bir makineci hatasında direk sorguya tekrarında ise eline valizi veriyorlar.bu şartlarda çalışan insan ne olur?eline fırsat geçtiği an da ezer.maalesef biraz açık konuşuyorum kusuruma bakmayın lütfen.
makinecilik son dönemde ağır basmaya başladı bu da tamamen bizim insanımızda olan rahatlık düşkünlüğü,egoist saplantılar,iktidar hırsı gibi sebeplerden dolayı.okulda zehirlenmeye başlayan çocuklar yönetim sınıfına geçtiklerinde tozunu attırıyorlar.bir nevi küçük imparatorluk hayalleri.herkes yönetmek istiyor,temiz çalışmak,dünyanın öbür ucunda da olsa masa başı bir iş istiyor.
işte bu sebep ve sayamadığım birçok sebepten ötürü işler yavaş yavaş öbür tarafa kaymaya başlıyor.ben çok defa multi nation gemilerde çalıştım.inanın kurallar hiç dediğiniz gibi işlemiyor.en basit örneği,ırkçılık yasak değil mi gemilerde?gidin ingiliz ya da avustralya lılarla çalışın bakalım.
bence şu sınıf ayrımına son verin derim.senin benden farkın 4 yıl fazla okumuş olman.bu seni alıp benim efendim konumuna getirmez.egosu yüksek arkadaşlar maalesef burada da var.ben çok çektim bu sebeplerden.sizlere bardağın diğer tarafından sesleniyorum.gidin bütün gemilere bakın köprüüstleri aynıdır aşağı yukarı ama hemen hemen bütün gemilerin makineleri farklıdır.her makine bir mühendislik harikasıdır.adamın yarattığı şeyi az çok yalayıp yutman lazım.
mesleki olarak,bizler daha çabuk çöküyoruz.sıcak soğuk yemekten eklem ağrıları,kulak sorunları,stres,devamlı gaz solumak,her an bel fıtığı rahatsızlığı,uzuv kopması durumu,kırık,patlama,ayrıca yakıtı,suyu,tuvaleti osu busu.bitmez.
bence de bana sorarsanız,her ikisinin de sorumlulukları had safhada.kaptandan makineci olan bir tek abd li bir kaptanım vardı ama onun dışında çok makineci kaptan gördüm.bu şu demektir,yakın zamanda gemiler full otomasyon ve ileri bir teknolojiyle donatıldığında ya kaptanları çekecekler ya da makinecileri.şu an makineciler sanki biraz daha şanslı bir adım öndeler gibi.
herkese iyi forumlar.

valla ben oyumu verirken evet dedim nedeni ise artık baş mühendislerin kaptanlardan fazla para alması..yani eşitliği güvertecilerin lehine sölemek istedim neticede az maaş alan güverteciler...
Kesinlikle kaptan maaşı fazla olmalıdır.her türlü sorumluluk sahibi çünkü.Evet basmühendislerde oldukca zor ve yorucu işler yapıolar fakat kaptan sorumluluklaryla başmühendis zorlukları kıyaslanınca kesinlikle sorumluluklar agır basıyor bence

bu muhabbet demek ki çoğu kişinin kanayan yarasıymış.vay arkadaş demek ki kimlerle çalışıyormuşuz gemilerde.neyse ben yukarıda sebepleri-sonuçları yazdım.
çıkartılan kanunlar üzerinden yorum yapılıyor.ama iş pratiğe indi mi değişiyor.unutmadan amaç kaptan daha az alsın olgusunu vurgulamak değil,sadece boğazına kadar batmış bir sektörü daha iyi nasıl çalışılabilir bir hale getirebiliriz demek varken faşist söylemlerle insanların elde ettiği maaşlara müdahale etmek istiyorsunuz ve belki de ediyorsunuz.şu yorumları yazanların personel müdürü olduklarını varsaysak vay haline o gemilerdeki makinecilerin.Allah bizleri sizin gibi insanların şerrinden korusun...Amin!
bu arada bir şey değişir herşey değişir.yarın birgün bir kanun çıkar,o zaman işler terse dönerse burada yazdıklarınız için ne düşünürsünüz acaba?hayatın yönlendirdiği değil,hayata yön veren olun.en azından uğraşın.
selametle.

duymak istemediğiniz gerçekleri duydunuz zaman ayıplıyorsunuz...Bence ayıplanması gereken şeyler çıkara göre hareket edilen davranışlardır.Bu gerçeklerden uzak olmak,durmak imkansız ama duyumsamamak oldukça basit.Boşuna veryansın etmeyelim.Burda haklı olarak isyan eden güvertecilere destek vermemek mümkün değil.
2. zabitler veya 3. ler arası maaşlar aynı olabilir buna kimsenin dicek bişeyi yoktur sanırım.Ama kaptanla Basşmühendisin ayrımını yapan bizler değil Uluslararası denizcilik örgütü zaten

duymak istemediğiniz gerçekleri duydunuz zaman ayıplıyorsunuz...Bence ayıplanması gereken şeyler çıkara göre hareket edilen davranışlardır.Bu gerçeklerden uzak olmak,durmak imkansız ama duyumsamamak oldukça basit.Boşuna veryansın etmeyelim.Burda haklı olarak isyan eden güvertecilere destek vermemek mümkün değil.
2. zabitler veya 3. ler arası maaşlar aynı olabilir buna kimsenin dicek bişeyi yoktur sanırım.Ama kaptanla Basşmühendisin ayrımını yapan bizler değil Uluslararası denizcilik örgütü zaten

Aşağıda ITF 2013 maaş skalasını paylaşıyorum.Bakalım belirlenen standartlar nasılmış?Lafı eğip bükmeye gerek yok.

resİm yÜkleme

Gerçekten komik bir durum var.Baş mühendisin gemi kaptanıyla aynı maaşı alması gerektiğini söyleyebilen/doğruluğuna inanan denizciler var.

Bir gemide, organizasyonun en üstündeki kişi olarak gemi kaptanı, uluslararası kanunlar gereğince geminin en yetkili ve sorumlu kişisidir.Yetkileri ve sorumlulukları, gemideki diğer herkesten daha fazla olması nedeniyle, doğal olarak gemideki herkesten daha yüksek maaşa sahip olması çok normaldir.

Gemi organizasyonunu bilmeyen arkadaşlara bir kez daha hatırlatayım.Ancak konuyu daha iyi anlayabilmek adına görevleri ingilizce yazacağım.

Captain gemi organizasyonunun en başındaki kişidir.

Altında, geminin tipine göre değişebilen bölüm amirleri vardır.Kaptanın arkasından (second in command) chief officer (2.kaptan) gelir.

Geminin en yetkili 3.kişisi chief engineer (baş mühendis)tir.

Ben yolcu gemisinde çalışıyorum,yolcu gemilerinde 4. en yetkili kişi hotel manager (otel müdürü)dür.

2.kaptan maaşları, geminin 2. adamı olmalarına rağmen, dünya genelinde de baş mühendis maaşlarından daha azdır.

Bunun nedeni, tüm dünyada 2.kaptanlık makamının bir geçiş makamı olmasıdır.Yani 2.kaptanlar bu makamda, ehliyetlerini aldıkları ülkenin şartlarına göre değişmek kaydıyla, 3-5 sene kalmakta ve sonrasında kaptanlığa geçiş yapmaktadırlar.

Oysa ki baş mühendisler için, baş mühendislik yolun sonudur. Daha fazla ne uzarlar ne kısalırlar ve yıllarca aynı pozisyonda kalırlar.Gelenek olarak,tüm dünyada baş mühendisler gemideki 3. adam olmalarına rağmen 2.kaptandan daha fazla maaş alırlar.

Kısaca her açıdan gemi kaptanıyla, baş mühendisi kıyaslamak abesle iştigal etmektir.

Eğer tartışılacaksa veya kıyaslanacaksa 2.kaptanla baş mühendisi kıyaslayabilirsiniz.Çünkü gemi organizasyon şemasında kaptanın altında bölüm amiri olarak onlar vardır.

Selametle...

ben 2. mühendis yeni oldum evraklarımın çıkmasını bekliyorum,bu süreçte karada da ortalama 5000 lira maaşla çalışma imkanım var ve aklının almayacağı tüm sektörlerde,denizcilik ve tersane başta olmak üzere havacılık ,enerji ,mekanik bakımın olduğu her yerde , bu sebeplede makina zabitleri denizi çok tercih etmiyor ve denizde aşırı ihtiyaç doğuyor bu yüzden de makinacı maaşları yükseliyor,ki günümüz teknolojisini düşünürsende artık tamamen mekanik sistemlerden kurulu gemiler, bu yüzden baş mühendisler az bile alıyor kardeşim..

Yorumunuzu görünce birşeyler yazmadan edemedim.
Yorumunuz arz/talep meselesine dayanıyor.Nasıl olsa baş mühendisin karada bir çok iş imkanı var, bundan dolayı denizdeki değeri yükselir diyorsunuz.Tamam haklısınız diyelim ve olaya farklı bir açıdan bakalım;
Gemide çalışan iyi bir aşçı karada her türlü iş bulur.Örnek vermek gerekirse kendi iş yerini açabilir yada lokanta, restaurant, fast food, fabrikalar, okullar, özel yemek fabrikaları vs. çalışabilir.Hatta bana göre denizde çalışıpda karada iş yapabilecek en uygun meslek grubudur.
Eee o zaman aşçıya Kaptan kadar maaş mı verilmesi gerekir ??

Yorumunuzu görünce birşeyler yazmadan edemedim.
Yorumunuz arz/talep meselesine dayanıyor.Nasıl olsa baş mühendisin karada bir çok iş imkanı var, bundan dolayı denizdeki değeri yükselir diyorsunuz.Tamam haklısınız diyelim ve olaya farklı bir açıdan bakalım;
Gemide çalışan iyi bir aşçı karada her türlü iş bulur.Örnek vermek gerekirse kendi iş yerini açabilir yada lokanta, restaurant, fast food, fabrikalar, okullar, özel yemek fabrikaları vs. çalışabilir.Hatta bana göre denizde çalışıpda karada iş yapabilecek en uygun meslek grubudur.
Eee o zaman aşçıya Kaptan kadar maaş mı verilmesi gerekir ??

arz talep olayını doğru anlamışsın fakat yanlış örnek vermişsin,yazdıkların doğru hatta gemideki belki de en önemli adamdır aşçı ama arz talep dengesine ve senin yorumuna bakarsan şirketlerin gemiye gönderecek aşçı bulamaması lazım ki yüksek maaş alabilsinler değil mi ? nasıl ki şuan birçok şirket gemiye gönderecek 2. mühendis bulamadığı gibi..ama tüm şirketlerde elindeki gemi sayısının en az 2 katı kadar aşçı vardır ,hergünde onlarca başvuru geliyordur ..
bu anket yapılan tüm yorumlar göz önünde bulundurulduğunda biraz gereksiz olmuş zaten, kimse kaptanın yetkisine makamına laf etmiyo fakat şartlar bu şuan için ilerde de arz talep oranını göz önünde bulundurursak daha fazlası olacak, makinacılara ihtiyaç daha da artacak sadece denizde değil karada çalışacak makinacılarada ihtiyaç çok artacak ..
selametler..

değerli arkadaşlarım
okumaya basladığım anketin yorumlarını gördükçe içim acıdı denizcilik nerelere ve kimlerin eline geçmiş diyorum, arkadaşlar daha birbirinize saygınız kalmamış, aslında hepinize yazılacak çok yorum var ama kısa keseceğim.
bu anketi başlatan arkadaşımız Türk armatörüne ait gemilerden başka yerlerde çalışmadığı malum.
7 yıldır yabancı bir firmada çalışıyorum ve kaptanla baş müh, ikinci kaptanla ikinci mühendis arasında
rakamsal bir farkın olduğunu görmemişsinizdir.
4 yıldır ikinci makinist olarak aynı firmada çalışıyorum ama maaş olarak yeni katılmış ikinci kaptanın çok üstünde ve baş mühendisten 3-500 dolar az alıyorum bu baz değildir.
firmaya yeni başlamış kaptan ile ben yarın BM olduğumda kaptanın maaşından fazla alacağım.
normalde 500 ve üzeri değişen maaş farkı var eğer kaptan benden fazla maaş alırsa benim kazanılmış haklarımı kim verecek yada bu farkı benden kesip mi ayarlayacaklar yoksa kaptana daha çok verip mi

Saygılarımla,

arz talep olayını doğru anlamışsın fakat yanlış örnek vermişsin,yazdıkların doğru hatta gemideki belki de en önemli adamdır aşçı ama arz talep dengesine ve senin yorumuna bakarsan şirketlerin gemiye gönderecek aşçı bulamaması lazım ki yüksek maaş alabilsinler değil mi ? nasıl ki şuan birçok şirket gemiye gönderecek 2. mühendis bulamadığı gibi..ama tüm şirketlerde elindeki gemi sayısının en az 2 katı kadar aşçı vardır ,hergünde onlarca başvuru geliyordur ..
bu anket yapılan tüm yorumlar göz önünde bulundurulduğunda biraz gereksiz olmuş zaten, kimse kaptanın yetkisine makamına laf etmiyo fakat şartlar bu şuan için ilerde de arz talep oranını göz önünde bulundurursak daha fazlası olacak, makinacılara ihtiyaç daha da artacak sadece denizde değil karada çalışacak makinacılarada ihtiyaç çok artacak ..
selametler..

Aşçı olayı basit bir varsayımdan yola çıkılmış bir örneklemeydi.
Anlatmak istediğim bu maaş olayının arz/talep meselesine bağlı kalmaması gerektiği.Öte yandan yazdıklarım yanlış anlaşılmasın, Kaptan yüksek maaş alsın Baş mühendis maaşı düşsün gibi bir tutumumda yok.Ama en azından sembolik bir rakam maaş farkı olması gerektiğini düşünüyorum.İleride hem karada hem denizde makinacılara ihtiyaç artabilir dolayısıyla maaşlarda yükselebilir ama bu durumun maaş dengesini bozmaması gerekir.

Bunların yanında birde sinyoritalar var, o durum firmaların politikasıdır ve haklıda bir politikadır.Benim bahsetmeye çalıştığım durum taban maaşlardır...

rüzgarla gidecekse gemiler baş mühendislerin maaşları yarıya bıle dusurulebılır.bu konuyu açan ve daha dusuk olsun dıyen denızcı kardeslerımın makına arızasından dolayı aksıyan gemı operasyonunda suvarı bey bı zamet çantanızı toplayın degıl c.basım bız sızı bıraz dınlendırelım deniyor.mesele sorumluluk meselesı ıse kaptanlar, gerektıgınde operasyonlarını yonetemıyen 2. kpt yetersızlıgını, makınadan aksıyan operasyonların bas muhendıs yetersızlıgınden kaynaklandığını one sürerek maaslarını almaya devam edebılır.denıze yakıt yag sızdımı kaptanın yanında bas muhendısede takıyolar altın bılezıgı.bugun en buyuk sorumluluk budur.

bır başka parantez açayım gemının 2. adamı olmak nedemek? sorumluluklar bedeli oranında değer kazanır.yedek parçanın olmadığı yetışmiş kaliteli ,iş ahlakı olan personelin azlığı makine dairesinin işletilmesini ve cevre kirliliği acısından bas mühendise yüklenen cezai sorumluluk ortadan kalkacaksa maas düşürülebilir.burada güverte personeli genç kardeşlerim bu konuyla ugrasacagına korsan cağından kalma kaptan fıgurunu bır an once akıllarından çıkarmalarını tavsıye ederım.kaptan istediği zaman gıden ıstemedıgı zaman gıtmeyen devre gunumuz cağında mumkun olmadığı gıbı sorumluluklar 1 tek adama bırakılmamaktadır artık.sırketın ve kıracının 1 mesajına bakıyor ısler.

Çarkçıbaşı sabah 10da kalkıp kaşar arası ekmek yemekten başka bişey yaptıgını görmedim bide sağolsun günlük yakıt değerlerini hesaplarlar :D geçin bunları kaptanın sorumluluğu yeter aldıgı paraya isteyen kızsın isteyen katılmasın ama durum bu limanda kaptan dinlenmeye vakit bulamazken baş müh. gemi kalkerken gemiye gelir bir iki gemide değil hep bunu gördüm ben.

10 da kalkan c.bası kendınden mesuldür.bende gemı yanmış kamaradan 1 hafata çıkmayan kaptanların sorumluluk almayıp c.basıların 2.kaptanların canla basla gemı ıcın mucadelesınıde yazalım.yukarıda yazan dogukan kardesım genç sanırım.herkes kendınden mesuldür.bu baslıgı açan cehalet ıcındekı denızcıde komplekslerını mesulıyetlerı harıtaları dızıp kıtapları kesıp hortumları ıstıflemeden oteye geçmeyen genç kardesım sanırım yakıt degerlerını mesajlamakta zor geliyor olsa gerek.saygı duymadığın surece saygıda gormezsın dogukan.o yazdıklarını 10 kalkan c.basına soyle.tahmınım sudur kı 20 senelik tecrübemle,gemıcılerle c.basını kaptanı cekıstıren olmamış zabıtlerdensın sanırım.

Sorumluluk ve yetki olarak gemi kaptanıyla baş mühendisini kıyaslayamazsınız.Kıyaslayabileceğinizi düşünüyorsanız zaten sizinle konuşmanın bir anlamı yoktur.

Kimse baş mühendisler az kazansın demiyor.

Maaş yapılan işe (sorumluluk ve yetki) göre belirlendiğine göre, gemi kaptanının maaşının baş mühendisinkinden daha fazla olması çok normaldir.

Örnek teşkil etmesi açısından söylüyorum; yolcu gemisinde kaptanlık yapıyorum, gemi kaptanı olarak maaşım baş mühendisinkinden 500 euro daha fazla.Bu durum başımın arşa değmesine neden olmuyor.

Zaten çok normal değil mi? Baş mühendis sadece pervaneyi döndürmeyi düşünürken ben hem pervaneyi,hem yolcuları,hem mürettebatı,hem şirketi,hem hava durumunu,hem limanı,hem psc'yi,hem health inspection'ı (yolcu gemisinde ciddi problemdir) düşünmek zorundayım.Bir zahmet sembolik de olsa maaşım gemideki en yüksek maaş olsun.

Selametle...

Durum
Özür dileriz,Bu konu cevaplara kapatılmıştır.
Geri