2012-2013 İTÜ DUİM Tercih Edecekler Buraya

Kardeşlerim, öncelikle İTÜ DF ( YDO ) yu seçerek güzel bir seçim yapıyorsunuz. Ben bu okula 2006 da girdim, 2012 mezunuyum. Haliyle üniversite ortamında rahatlığa alıştığınız için okul uzuyor.. :) Sorularınıza yardımcı olmaya çalışmaktan memnuniyet duyarım, öncelikle mülakat olayını kafanızda büyütmeyin, mülakat formalitedir. Bu okuldan kilolu adamlar da mezun oldu, siz bu mesleği yapacağınıza inanıyorsanız azimliyseniz okuldaki abileriniz,hocalarınız önünüze engel çıkartmazlar.
Sağlık raporu konusunda, çoğu hastane bu raporu veriyor. Pendik Polikliniği ve Maltepe Tıp Merkezini ( Merkez Caminin altında ) tavsiye ederim. Avrupa yakasında olanlar için Alman Hastanesi ( Karaköy) tavsiyedir. Sağlık raporu almak hastaneye göre 2 saat ve 1 gün arasında sürer. Bazı hastaneler çok inceleme yaparlar,ama yukarıda bahsettiklerimde bu raporu almak kolaydır. Ücret en son 165 TL idi.
Bir diğer konu ingilizce türkçe konusu. Bizim meslekte diplomanızın çok önemi yoktur,akademik kariyer yapma planlarınız var ise ingilizce seçin. Ancak puanınız yetmiyorsa dert etmeyin,zaten denizcilik ingilizcesini mesleğiniz gereği öğrenmek zorundasınız. Bunu Türkçe bölümünde halledersiniz.
Hazırlık sınıfında profiency sınavları vardır. Toefl ayarında olan bu sınavları geçmek için biraz çaba sarfetmeniz gerekir. Hazırlığı İTÜ Maçka yabancı diller yüksek okulunda okuyorsunuz. 4 tane kur var seviyenize göre sizi bir programa yerleştiriyorlar. Yarım dönem sonunda bir sınav daha açılıyor,en başta sınavı geçemeyenler bu sınavda başarılı olurlarsa Tuzla kampüsünde 2.ci dönem dersleriyle okula başlıyorlar. ( İrregular Öğrenci oluyorsunuz.) Size tavsiyem hazırlığın tadını doya doya çıkartın. Tuzlada böyle bir şansınız pek olmayacak.
Okulumuzun belli kuralları vardır. Bu kuralları iyice benimseyin ve dert etmeyin. İleride çok yararını görüceksiniz.
1.ci sınıftayken zorlu bir maraton sizi bekliyor olacak,asıl eğitim o zaman başlayacak. Mülakat ile denizci olunmaz,sabır ve metanetinizle bu mesleği yapabilme yeteneğinizi 1.ci sınıfta keşfedeceksiniz.

Başka soruları olan kardeşlerim varsa yardımcı olmaya çalışırım. Başarılar dilerim hepinize.
 
merhaba mkarabiyik açıkçası bize yardım etmek istemene çok sevindim :D sen şuanda ne işle uğraşıyosun gelirin nedir anlatabilirmisin biraz
 
Şu an vardiya zabitiyim. Bu ne demek,halk dilimizde 3.cü kaptan. Ancak gemide çalışmıyorum şu an karada bir gemi ikmal firmasındayım. Okuldan mezun olduğunuzda karada iş bulmanız zordur,bulsanız bile maaş sizi tatmin etmez. 1500 - 2000 Tl civarı bir para alırsınız. Denize çıktığınız zaman 3.kaptan maaşları 2250-3250 USD arasıdır ve 6 ya 1 dediğimiz sistem vardır. ( Dökme Yük gemilerinde ) Nedir 6 ya 1 ? 6 ay maaş ve 1 ayda izin parası alırsın. yani 7 maaş alırsın.
Tankerlerde maaşlar daha iyidir ancak tankerler insanı çok yorar. Kontratlar 4 e 1 şeklindedir.
Türk bayraklı gemide çalışırsan sigorta primlerin şirket tarafından yatırılır. Yabancı bayrak gemilerde sigorta yoktur. Kendin yatırmak istersen şirkete dilekçe yazarsın maaşından keserler.
 
Türk firmalarında çalışabilirsin rahatlıkla,ancak boğazda gördüğün milyar dolarlar değerinde yolcu gemilerine çıkman şu an mümkün değil. Avrupalı firmalar türk personel almaktan kaçınırlar genelde,son zamanlarda bunun önüne geçmeye başladık. Bir kaç firmaya personel göndermeye başladık ülke olarak.
 
Umarım akşam akşam seni tutmuyorumdur kusuruma bakma lütfen.Bir iki sorum daha olacak.Mesela bi limana gittik biz orada napacağız? Eğer yabancı bir ülke olursa rahatça dolaşabiliyormuyuz?
 
Limanda görevinin gereği neyse onu yaparsın. Stajersin en başta,amirlerinin verdiği emirleri uygulayacaksın. Genelde limanlarda 8-17 çalışılır. Bu arada verilern işleri yaparsın. Gemi limanda yeterli süre kalacaksa,2.kaptandan izin isteyip dışarı çıkabilirsin. ( Genelde gemilere limanlarda short pass denilen kısa süreli 1-2 günlük vizeler gelir. Bazı limanlarda vize almak sıkıntıdır ve kaptanda bununla uğraşmaz. Arap limanları gibi. )
 
Yok ya benim amacım kötü değil sadece müh.lerde sınıfta kız yok denecek kadar az oluyo diyolardıda merak ettim.Onlar için zor oluyomu yoksa onlara biraz daha insaflımı davranılıyo?
 
meraba yardım edicek birilerinin cıkması gercekten sevındırıcı :) ben bır bayanım ve cok önyargılı baktım açıkcası önceleri meslege ama daha sonra konustugum kaptanlar (içlerinde bayanda vardı) artık mesleklerde pek kız erkek ayrımının olmadıgından fılan bahsetti 2. kaptanlıga kadar yukseldıkden sonra karada iş bulmanda kolaylasır fılan dedıler bıraz da bu konuda (bayanlar ıcın meslek nasıl okul ve staj zamanları staj bulabılme olanakları nasıl) bılgılendırebılırmısınız?
 
benim de birkaç sorum olacaktı;

üniforları ne zaman, nereye diktiricez?

1. sınıfı okuduk sorunsuzca bitirdik. 1. sınıfın yazında staja gidebilir miyiz? sabırsızım biraz :)

bir de stajlarda ne kadar maaş alıyoruz?

teşekkürler
 
@yurda_şen kardeşim, ben de senin gibi bu sene sınava girdim ve ilk sırada itü duim yazıyor. hiç merak etme bayan erkek diye bir ayrım yokmuş benim izlenimlerime ve bazı deneyimli abilere sorduğum kadarıyla.

ayrıca şunu bir oku istersen;

İDO'nun en genç ve tek kadın kaptanı - 28 Kasım 2010 / 00:10 / Denizhaber

neden sen de olmayasın ki ?

okul gelirse iyi olucak ınsallah benımde duydugum seyler hep ayrım olmadıgı yonunde..hayrlısı olur umarım hepimiz için
 
Geri
Üst