Ituden mezun biri olarak konuyu madde madde özetleyeceğim.
1) İtuden mezun olmak, itü diploması kazanmak, sektörün çoğuna hakim olan itülü eski mezunlarla daha iyi kaynasmanizi sağlar, aynı zamanda itü bir markadır, bu marka CV nizde hoş durur.
2) Piri Reisin imkanları, eğitim kalitesi ituden daha iyidir, itudeki gibi dümdüz slaytı hızlı hızlı geçip bir şey ogretmeden ders anlatan, dönem boyunca gelmeyip sene sonunda final yapan hocalar herhalde yoktur diye düşünüyorum. Piri Reis armatorlerin kurduğu bir okul olduğundan okulcu Zenith ( eski dünya Denizcilik) haricindeki bütün firmalarda çalışabilirsiniz. Aynı zamanda PRÜ nin geçen sene aldığı eğitim gemisi vardır, itünün ise 15 yıldır yeni eğitim gemisi alma hayali vardır maalesef.
3) Yabancı firmalara gelirsek, itü diploması gene daha baskindir ancak önemli olan kıstas yabancı dildir.PRÜ mezunu ve Toefl belgesi olan bir adayın İtü lu ve Toefl i olmayan adaydan şansı çok daha yüksektir.
4) Herşey kişinin kendisinde biter, kendini geliştirmek isteyen heryerde geliştirebilir. 1-2 is deneyiminden sonra önemli olan son iş deneyimleridir, diploma ve ortalamanın bir önemi kalmaz.
5) İtünun öğrenci işleri, staj bürosu ve yönetimi kanser sebebidir. Dilekçe yazarsınız takmazlar, hiçbir işinizi birkerede surunmeden yapamazsınız. PRU yu bilmiyorum.
6) Birde söylemeyi unuttum denizcilik mesleği asıl denizde öğrenilir, okulda değil. Daha fazla deniz tecrübesi olan adam diploması ne olursa olsun daha avantajlidir.
Kısacası özetle itü diploması daha güçlüdür ancak bu güç sadece cv de iyi durur, birde ilk kontratinizda avantaj sağlayabilir. Her geçen sene deniz tecrubeniz arttıkça diplomanın etkisi azalır ve 3-4 kontratta biter.
Butun bunlara karşın, PRÜ de ituden daha iyi eğitim alirsiniz, PRÜ nin avantajida bu.Ancak gene yineleyecegim is kişide biter. Üniversiteleri şu daha iyi bu daha kötü diye kıyaslamak saçmadır. İş hayatında önemli olan çevre, performans ve tecrubedir.