Gemide Bayanla Çalışmak?

horoza sormuslar "tavuk mu yumurtadan cıkar, yumurtamı tavuktan cıkar" diye. horozda "ben işime bakarım,gerisine karısmam" demiş. sen yada bır bayan ne onemi var. sende baskası da işini yaptıgı surece bi sorun olmaz. işini yapmassa bile bunun cinsiyetle alakası olmaz. onun için bir gemide bayanın olup olmaması onemlı degil, işini bilen kifayetli calısanın olması önemlidir.

Deniz perisi

herkesin eşi var kızı var bir daha böyle birşey yazmayın !!! kendi karınız veya kızınız olsa ne düşünürsünüz bide öyle bir anket yapın!!! eşiniz denizci olsa ve birisi onun hakkında böyle düşünse siz ne dersiniz bi ankette ben yapayım(!)

Bu yazı için bir bayan olarak size teşekkürler diliyorum. Bayanların da bu toplumda bir yeri oldugunu hiç bir zaman unutmayalım.

Arkadaşlar niye olaya iş olarak bakmıyorsunuz?Sonuçta bu bir iş herkez üzerine düşen görevi yapacaksa cinsiyetin burda ne önemi var.Ben hava kuvvetlerinde görev yaparken birçok kez gözlemlemişimdir, özellikle amerikalı askerlerde( er-erbaş rütbesinde) herkez kendi işini yapar kimse kimseye bayanmış diye ayrıcalık yapmaz, doğrusuda budur zaten.Er - erbaş rütbesinde olmasa bile bizdede vardı bayan askerler ve sorunsuzca işlerini yapıyorlardı.Bu arada şunuda söyliyeyim benim üniversite mezunu sivil personelim daha sonra benim amirim(sözleşmeli subay ) oldu gayette güzel çalıştık birlikte hiç sorun olmadı. Bu anket şunu ortaya koyuyor ki biz türk milleti olarak hala profesyonellikten uzak bir milletiz.....Herkezi saygı ve sevgi ile selamlıyorum

merhaba
aranızda bayanlarla calısan varmı bılmıyorum ama olay gercekten zor. bız turk denızcılerı olarak karma ortamda calısmaya henuz hazır degılız.
ayrıca benım ılerde gorusum bu meslegın buyuk bır kısmını kapatacak olanlar kadınlar.
yenı nesıl denızcılerde hava atma merakı cok fazla buda dezavantaj.

katılıyorum.. arkadaşlar kötü niyet olmadığına eminim ama cevaplara 'o da bir zabittir' gibi bir cevap koymak içgüdüsel bir ayrımcılık olmamış mı biraz..
'O' zaten zabit! bunun görüşe açık veya görüş olacak bir yanı yok ki. ayrıca 21 yuzyılda yaşıyoruz başka ülkelerde bayanlar askerlik dahil hayatın her alanına gireli 50 yılı geçti, bunlar bizde de olacak istesek de istemesek de.

İslam da kadın

İslâm kadının çalışmasını yasaklamamıştır. Fakat İslâm toplumunda gelişen İslamî kültürü, kadının yaratılış fıtratına, onur ve gururuna uygun iş yapmasını gerektirmektedir. İslâm toplumunun liderinin bir an için kadın olduğunu düşünelim:
Bu kadın lider öncelikle çocuklarından, ailesinden uzaklaşacaktır. Onlara yaklaşacak çok az bir zamanı olacaktır. Devlet başkanı olarak gelen erkek devlet başkanlarını karşılayacak, onlarla başbaşa görüşmesi gerekecektir. Bunu İslâm’ın kabul etmemektedir. Keza, yalnız başına yabancı memleketlere seyahat etmesi ve orada yine devlet başkanları ile hususî toplantılar yapması gerekecektir. Dahası, hamile veya emzikli bebeği olan kadın başkan, İslâm inancına ters düşmeden bu görevlerini nasıl yapabilir?
Kadının polis, asker olması durumunda, bir insanın üzerine silâh doğrultması inanan bir kadına ne kadar yakışır?
Kadının mühendis olmasında, köprülerin, binaların, ormanların içinde erkeklerle beraber ne kadar İslâm emirlerine ve inançlarına uygun olarak çalışabilir?
Bu misalleri daha da çoğaltmak mümkündür. Kadının yaratılış fıtratı ilk önce anne olmaktır. Dolayısıyla, çocuk yetiştirmek ve eğitmektir. Çocuğunun en sağlıklı yetişmesi için ev idaresi ve yönetiminde uzman olmasıdır. Baba evinde bu eğitim ve öğrenimini en iyi şekilde yapmalıdır. Kadın, eşinin kazancı yetişmiyorsa veya dul kalarak çocuklarına bakmak mecburiyetinde ise, sağlık, ilköğretim ve kızöğretim kurumlarında inancına, onuruna uygun ortamda görevler yapabilir.

İSLAM'DA KADIN - KUR'AN'IN KAYBOLAN YORUMLARI - Blogcu

Ekte bulunan siteden alıntı dır.
Birşeye karar verirken İslam Ahlakına göre vermeliyiz.:)

beyler ben artık sizi gerçekten anlayamıyorum ... Neden olaya sadece iş gözüyle bakılmıyo? tamam belki kontrat süresince beraber yaşanılıyo ama sonuçta bizlerde işimizi yapmaktayız değil mi? neden bayan zabitlere insan veya çalışan gözüyle değilde cinsiyyet açısından bakılıyo? yapmayın beyler lütfen biraz makull olun. bi de bazıları denizcilerin bayanlara uygun olmadığını yazmış sanki her erkek denizciliği yapabilirmiş gibi... bence her bayana göre değildir her erkeğe uygun olmadığı gibi.

Merhaba,

Geçen sene iş için altı kişilik arkadaş grubu ile İstanbul dan Japonya ya gitmek üzere bir THY uçağına binip 14-15 saatlik bir yolculuk yaptık.Uçak havalandıktan sonra bayan kaptan pilot kendini tanıtıp yolculuk hakkında bilgi verdi. Ben hemen gülmeye başladım.Yanımdaki arkadaşım hayrola dedi.Ben de ''sen- karada eşine kullansın diye arabayı vermezsin,şimdi bir bayanın kullandığı uçakla yerden kilometrelerce yükseklikte dünyanın öbür ucuna gidiyorsun döner dönmez bunu eşine ben söyleyeceğim'' dedim.Bütün grup gülmeye başladık..

Bir bayan, başbakanlık, devlet başkanlığı,yapabiliyor,asker olup savaşa gidebiliyor,dekan olup ünüversiteyi yönetiyorsa ,mesela Sabancı Holding i yönetebiliyorsa, neden bir geminin süvarisi olup gemiyi yönetemesin ? Tabiki her işin çalışma şartlarının kendine özgü zorlukları var.Cinsiyetin ne olursa olsun sen o mertebeye hak ederek yükseldiysen o zorlukların da hakkından gelirsin ..

bayanlar bayanlığını bilip işne baktıktan sonra !!!!!!!

'' bayanların bayanlığını bilmesi '' !!!!! bu ne demek açarmısınız biraz?
oldukça enteresan bir bakış açısı ......sanırım yeterli bir yanıtıda olmalı !!!

Kadınlar neden denizde calışmak ister hic düşündükmü?Karada cok iş varken neden denizler?Cevap belli DENİZ TUTKUSU.O zaman akan sular durur.Allahın yarattığı can kusursuzdur ve her canla eşittir.insanı kücük görüp yapamazlar,onlar uğursuzdur dedikmi haksızlık etmiş oluruz.gemilerde cok calıştık yeni başladığımızda kıdem hikayesi ezmek icin saldırırlar.Biz sertifika atlayalım ders calışalım kursa gidelim.sınıf atlamaya calışalım.Tecrübe kazandıkca bilgimiz büyüdükce YUNUS EMREyi hatırlayalım hoşgörüyü unutmayalım.Ben tabiki bayanlarla calışırım ,pozisyonu şirket tarafından belirlenmişse emirde alırım.Onlara bayan gözüyle değil insan gözüyle bakarım,baktımda calıştımda.Bizler BARBAROS HAYREDDİNLİYİZ bizler ORUCREİSİN torunlarıyız ecdadımız denizciydi ve yedi denize ün salmış ataların torunlarıyız.Bırakın olmazdı calışmam ben filan.Azcık hoşgörü.Bana kızan arkadşlara tavsiyem barbaros hayreddin paşanın sancağı şerifini gidip beşiktaşta görsünler ve türbeye gidip ziyaret etsinler.Bütün kardeşlerime allah selamet versin,allahın rahmeti bizi denizde bulsun fırtınamızı dindirsin limana dönmeyi,topraklarımıza dönmeyi nasip etsin.

çoğu denizcide uzun seferlerden sonra sıkça görülen azmanlık sendromu oluşur :) ve bu çoğunluğun büyük bir çoğunluğuda limana bir an önce vardıktan sonra gerek seaman's club ten gerek başka biyerden kız arkadaş edinme hevesine girer. girmesede en azından birkere düşünür. haliyle denizde bu yokluk içindeyken bir bayan zabitin gemide olması ve bu zabit eğer hoş bir bayansa eğer, şahsen ben ne rahatsız olurum nede iyi olur derim. ama gemi personelinin eminim yarısının aklından bir şeytanlık bir fantezi geçer :) bu mesele gemide bayan zabit olduğunda erkeklerin bnu nasıl karşılaması değil bayanın gemide kendini gerçekten rahat hissedebiliyor olmasıdır.. bu ankete bişey olmaz iyi olur farketmez diyenlere soru : kız arkadaşınız ablanız yada kız kardeşinizin bu ortamda çalışıyor olması sizi rahatsız edermi? beni eder

İşin aslı çok üzüldüm, bu siteye geleli daha yeni olmuştu. Oldukça yararlı, insanların bilhassa benim gibi mesleğe yani adım atmış insanların kafasındaki soru işaretlerini aydınlatan, yol gösteren bir site olarak gördüm. Sakin ağabeyin ve diğer denizcilerin bir çok yazısını takip ettim okudum. Bu siteye dahil olmaktan bu anketi görene kadar gayet mutluydum ama bu anketi hele de ankete cevap olarak yazılmış bazı şuursuz ve kendiliksiz yanıtları okuyunca burada olmaktan tedirginlik duydum. 2011 senesinde arkadaşın söylediği gibi dünyanın birçok yerinde kadınlar gemilerde gemici, yağcı olarak çalışırken Türkiye de bir zabit olarak çalışıp çalışamamak tartışılıyor üstelik iğrenç bir bakışaçısıyla. Bu söylediklerimi lütfen bizleri birer kardeşi olarak gören ağabeylerim üzerine alınmasın. Benim bu söylediklerim her an bir hamle bekleyen iğrenç zihniyetlere. Hele ki bunu dinle örtpas etmeye çelışan sapık düşüncelere sahip zatlar. Burada kendine bilmez şekilde, kadınların erkeklerle aynı ortamda çalışması islama göre ne kadar doğru diye yazıyor birisi. Acınacak bir durum. Çeversindeki kadınları böylesi sapık bir anlayışla süzüp rahatsız eden bu insanlar denizde ancak deniz kirliliğine sebep olurlar. Ölesiye acınacak bir durum içindesin ey zat' ı muhterem. Buradaki bir çok arkadaşa katkım olabilirdi, denizde belki biraz yeniyim. Evet, bir bayanım ve aslanlar gibi de bir denizciyim. Üstüne üstlük ülkemi avrupa da doktorasıyla temsil etmiş bir deniz politikası uzmanıyım. Bu zihniyetler kadınları çalışamaz, okuyamaz, spor yapamaz, evde oturup çocuk bakar, kocasına biat eder, yemek yapar, dayak yer her daim kocasının ardında boynu 45 derece eğik yürür zihniyete mahkum ederken. Ben ve benim gibi bir çok bayan dünya denizlerinde aslanlar gibi yol alıyor, akademik çalışmalarla tüm dünya da deniz politikalrını yönlendiriyor bir çok köklü şirkette yüksek mevki de görev alıyor ve alacaklarda.
Siteden ayrılmayı düşünüyorum, biliyorum burada çok değerli insanlarda var ve onların bana yardımcı olduğu gibi ben de birçok konuda onlara yardımcı olabilirdim. Ama böylesi bir anketin varlığından bile çok rahatsız oldum ve kayıtsız kalamadım. Sakin ağabey, site yöneticisi olarak bayan kardeşlerinin burada yazılan bu tür şeylerle rahatsız edilmesine izin verme lütfen.
Saygılarımla...

bir erkek bayan kuaförlüğü seçip bayanlara hizmet edebiliyorsa bir bayanda denizciliği seçip herkeze hizmet verebilir.... önemli olan insanların birbirine bakış açışı...bayan erkek gibi agır işi yapamaz ama şuda bir gerçek bayan erkekden daha disiplinli ve dikkatli çalışır...artık bayan erkek ayrımcılığı olmasın saçmalık sadece herkez yapabileceği işi bilir ve tercih eder...böyle bi ankette saçmalıktır

Bu anketi açan arkadaş belki düşüncesini değiştirmiştir ama uzun zamandır gelen mesaj genellemesinde Bayanlardan "Hayır çalışıcaz" adında hep tepkili yorumlar, Baylardan da "Gemi Bayana göre değil" yorumları geldi.

Konuya fazla müdahil olmak istemiyordum çünkü buradaki her insan kendi seçimlerini ve uygun/örnek yorumlarını yapabilecek yaşta oldugunu düşünüyordum.

Yorum yapan arkadaşlarımız çalışmayın demek yerine tavsiye olarak söylerse daha uygun olacağı kanaatindeyim.

Aslına bakarsanız o kadar konuşmanın çıkacağı tek bir sonuç var;

- Mesleğimiz bay / bayan herkes için zor bir meslektir.
- Kimi bay olur , kimi bayan olur; çalışma şartları uygun gelmez veya denizciliğin nasıl oldugunu öğrendiğinde bana uygun değildir deyip kendisi vazgeçer.
- Burada mevzu sen bunu yapamazsın değil, kişisel tercihlere saygı gösterebilmektir.

Umarım karanlık düşüncelere aydınlık getirebilmişizdir.
Düşüncelere sansür uygulama yerine, meslektaşlarımızın ve gençlerin buradakileri okuyup kendi muhakemesini yapabilmesi açısından eleştiri seviyelerine güvenip konuyu engellemiyoruz.

Geri