YDO ama neden.(kendi okuduğum dönemi kastediyorum)
Öğretim açısından bakıldığında diğer lisans eğitimi veren, dokuz eylül, karadeniz teknik, ve yakın doğu üniversitesiyle ydo arasında çok ciddi bir farklılık olduğun inanmıyorum açıkcası, diğer okulların kampüslerini de gezme şansım olmadığı için yorum yapamıyorum. ydo ve dokuz eylül de okuyanlar sosyal açıdan oldukça şanssız, istanbul ve izmir gibi güzel illerde bulunmalarına rağmen, 2 okulunda yeri maalesef en ücra yerlerde.
Deniz hiyerarşisi, örf ve adetleri öğrenmeden mezun olunamayacak tek okulda benim gözümde ydo dur. Diğer okullar her ne açıdan üstün olurlarsa olsun, bu konuda ydo yu yakalamaları uzun seneler istemektedir.
Geçmiş yıllarda göz önüne alındığında, okul mezunları türk denizcilik filosuna yetecek sayıda her zaman mezun vermiştir. Fakat o zamanlarda alınan yüksek maaşlar armatörlerin fazla işine gelmediği, ve parasal gücün onların elinde bulunduğu için alternatif okul ve kurslar açılmıştır. (örneğin; tüdev ve ekol) Bu okulların çoğunun altyapısı ydo mezunları tarafından oluşturulmuştur ve çoğu mezun bu okullarda ders vermektedir.
Fazla sayıda okulun olması, rekabet ortamı oluşturup kaliteyi arttırır. Bu açıdan bencede denizciliğin gelişimi için doğru.
Diğer okul mezunlarında özellikle şöyle bir ön yargı var, okullu değiliz diye bizi meslekte eziyorlar düşüncesindeler. Ben ve tanıdığım büyük çoğunluktaki okul mezunu, kendi okulundan olan adamları her zaman daha çok ezer, çünkü onlardan daha büyük beklenti içindedirler.
Ben zabitliğimin son dönemindeyim, 1 aylık hizmetim kaldı, allah nasip ederse 2. liğe terfi edicem. Çok fazla zabit ve stajyerle çalıştım. Yanıma gelecek adamların öncelikle 4yıllık okul mezunu, mümkünsede ydo lu olmasını isterim hep. Nedenine gelince, 4 yıllık okul mezunu olup gelen adam, çalışkanlığını ve zekasını kanıtlamış kişidir. Buda yanlış anlaşılmasın, nice 2 yıllık veya lise mezunu adamlar varki , meslekte olağanüstü geliştirmişler kendilerini. Çok fazla şey öğrendiklerimde oldu. Ama maalesef yoğunluk bu şekilde değil.
Neden kendi okulumdan adamı isterime gelince, en tembeli dahi olsa, ona zorla bir şekilde mesleki temel bilgiler öğretilmiştir. Ve deniz örf adetlerini bilir şekilde gemiye adımını atar. Kısacası Familiarization dönemi diğerlerine göre çok daha kısa sürer.
Şu an piyasadaki zabit kalitesi konusuna gelindiğinde ise, okul mezunlarının da genel yorumu, dokuz eylülden mezun arkadaşların başarılı olduğu.