Gemide Bayanla Çalışmak?

Herşeyden önce kadınlar gemilere çok yakışıyor.

Elbette numunelik 1 ya da 2 tane varsa, gemide hem onlar için, hem diğerleri için zor.

Ama gemideki kadın sayısını % 40 lara 50 lere taşıyabilirseniz herşey çok farklı olur.

Malesef bunu yapmak Türk denizciliğinde şu an itibarıyla imkansız.

Yolcu gemisinde çalışıyorum,ne demek istediğimi ancak yaşadığınızda anlayabilirsiniz.Bu saatten sonra tekrardan yük gemilerine dönmek, benim için ilkel çağlara dönüp mağaralarda yaşamakla eşdeğerdir.

Bir de, kibar olmak adına bayan denizci,bayan zabit diyenler Türkçemizi katlediyorsunuz.Doğrusu kadın denizci,kadın zabittir.

yorumunuz için teşekkürler ve görüşlerinize katılıyorum. yazıda yazdığım gibi daha önce çalıştığım hiçbir bayanla sorun yaşamadım abi kardeş gibi çalıştık. genellememek istiyorum fakat bayanın çirkefide çirkef oluyor. dört aylık zaman zarfında yaşadıklarımı şuana kadar hiçbir çalıştığım gemide yaşamadım. yine bir devlet büyüğümüzün dediği gibi "BİZDE KEDİYE KEDİ DERLER"

yorumunuz için teşekkürler ve görüşlerinize katılıyorum. yazıda yazdığım gibi daha önce çalıştığım hiçbir bayanla sorun yaşamadım abi kardeş gibi çalıştık. genellememek istiyorum fakat bayanın çirkefide çirkef oluyor. dört aylık zaman zarfında yaşadıklarımı şuana kadar hiçbir çalıştığım gemide yaşamadım. yine bir devlet büyüğümüzün dediği gibi "BİZDE KEDİYE KEDİ DERLER"

Bahsettiğiniz devlet büyüğünün kim olduğunu da,böyle bir sözü nerde kullandığını da, ne demek istediğini de bilmiyorum/anlamadım.

Genç denizcilere yanlış örnek olmaması adına bir kez daha altını çizmek istiyorum.

Bir önceki geminizde 2.kaptanla yaşadığınız problemleri onun cinsiyetine bağlamanız yanlış olur.

Ben tecrübelerime dayanarak, benzer problemleri ve belkide daha fazlasını erkek 2.kaptanlarla da yaşayacağınızı söyleyebilirim.

Malesef mesleğimizde kaliteli insanlarla çalışma konusu tamamen şansa kalmıştır.Umarım ileride daha iyi iletişim kurabileceğiniz 2.kaptanlarla çalışırsınız.

Selametle...

Bahsettiğiniz devlet büyüğünün kim olduğunu da,böyle bir sözü nerde kullandığını da, ne demek istediğini de bilmiyorum/anlamadım.

Genç denizcilere yanlış örnek olmaması adına bir kez daha altını çizmek istiyorum.

Bir önceki geminizde 2.kaptanla yaşadığınız problemleri onun cinsiyetine bağlamanız yanlış olur.

Ben tecrübelerime dayanarak, benzer problemleri ve belkide daha fazlasını erkek 2.kaptanlarla da yaşayacağınızı söyleyebilirim.

Malesef mesleğimizde kaliteli insanlarla çalışma konusu tamamen şansa kalmıştır.Umarım ileride daha iyi iletişim kurabileceğiniz 2.kaptanlarla çalışırsınız.

Selametle...

dilekleriniz için teşekkürler.

ayrıca "farklı konulara dalıp dikkatim dağılabilir" diyen 72 kişi.. bırakın bu mesleği.. uçkurunuza sahip olamadan neyin vardiyasını tutacaksınız.. gemilerin selameti için uzak durun gemilerden..

"ondan bir hamle beklerim hep" diyen 36 kişi.. daha çok hamle beklersiniz denizde de karada da.. benim gemimde bana bir denk gelinde hamlenin kralını göstereyim size..

nasıl bir hayal dünyanız var anlamıyorum.. neyin derdindesiniz neyin peşindesiniz.. çalışın işinizi adam akıllı yapın ekmeğinizi kazanmaya bakın.. saçma sapan konularla adamın canını sıkmayın..

Bu tarz konular genellikle çok hassastırlar.Genelde insanlar yaşadıkları problemleri pek dillendirmek istemezler ama inanın bayanlarla ben de çalışmak istemiyorum.Eğer çalışacaksam da üzerindeki amirin duruşu çok önemli onu baz alırım.çünkü birçok yerde amir pozisyonundaki adamlar ipleri gevşetiyor ve ardından yoğun bir bayan egosuna maruz kalıyorsunuz.Allah korusun çok kötü bir durum.maalesef bayanlar çok egolu oluyorlar.Erkeklerde de var ama bayanınki hiç çekilmiyor.
Yukarıda yazdıklarımı zaten bayan zabit arkadaş ispatlar şekilde belirtmiş.yani sizinle aynı görüşü savunmuyor diye,geminizde eskaza denk gelse dünya yı dar edeceksiniz demek ki?hamlenin kralını gösterip belki de adamı sorgusuz sualsiz göndereceksiniz.bakın hanımefendi,gemiler kimsenin ne mabedi,ne sarayı,ne de karargah üssüdür.eğer gerçekten karakteriniz oturmuş olsa zaten bu söylemlerle uğraşmazsınız(anketteki 36 kişi)eğer 5 kişi aynı gemiden sizin yüzünüzden ayrılırsa bir daha zor iş bulursunuz başka bir gemide.deniz ağırdır,her anlamda.
Yabancı gemilerde zaten couple alırlar milleti veya büyük yolcu gemilerinde müşteri hariç tüm personel etkileşimde bulunabilir birbirleriyle...
beni sorarsan çalıştığım hiçbiryerde bayanlarla en ufak bir göz temasım dahi olmadı.ama onların personel müdürlerinin gazıyla ya da üzerindeki görev yapan amirin verdiği rahatlıkla insanlara neler yaptıklarını gördüm.bu köle ya da koloni ülkelerin deniz çalışanlarının sırtlarının sıvazlandığında personele ve çalışma arkadaşlarına o gemiyi dar etmeleriyle sonuçlanan olaylar dizinidir.
neyse daha fazla yazmak istemiyorum çünkü burada avukat çok.eleştiriyi ve savunmayı dahi yanlı yapan,başına gelmemiş olayları gelmiş gibi varsayıp kurgulayan adamlarla dolu.pardon zabitlerle.

Evet denizcilik zor bir meslek... Ama kadınların yapamayacağı yada gemilerde sorun yaratacağı anlamına gelmez. Her işte bu böyledir. Eğer kişiler birbirlerine saygı çerçevesinde yaklaşırsa dünyanın her işinde kadın ve erkek birlikte çalışabilir. Bu ankette kadına cinsel bi obje olarak bakıldığını sezdiğim için kendi fikrimi yazmak istedim... Maalesef insanlar artık işlerine odaklanmak dışında birçok şeye odaklanıyor,ve bu odaklanışlarını karşısındakine mâl ediyor. Herkes kadın veya erkek sadece mesleklerine yoğunlaşır,karşısındakinin cinsiyetinden önce insan olduğunu idrak edip yaklaşırsa hiçbir sorun yaşanmaz... Dilerim insana önce insan gibi bakmayı öğreniriz,çünkü bu en doğrusudur.

kadın yada erkek benım için farketmez karşımdaki insanmı insancamı davranıyor işinimi yapıyo ona bakarım...bilhakis bazı bayan arkadaşlardada kaptanlık havası tripleri felan var bunu bilhakis stajyer aşamasında olanlar onlarıda iki kelimeyle rezil ettim diyebilirim hee hepsi için geçerli değil zira bilgisinden yararlandığım bayan arkadaşlarımda oldu ..erkekte şu vardır ve herzaman yediremez gururuna bayanlar başarılı olamaz ben daha iyisiim egosu ama günümüzün şartlarında bayanlar erkeklere göre daha iyi bunuda adım gibi biliyorum dediğim gibi egosu yüksek olan bayanlarla çalışmak cidden güçken. daha insancıl egosu olmayan bayanlarla çalışmak gerçekten güzel.... cinsel obje görmek yerine insan olarak görmeyi tercih etmek lazım...... zaten cinsel obje görendede bi sapıklık ararım kaldı ki türkiyedede zamanla bayanların denizde çalışması normal olarak karşılanır

Şahsen bayan ile çalışmak istemem. Buna en büyük sebep triplere girebilecek diğer amirler (Kaptan,vb...). Bundan emin olabilirsiniz. Çevremden hep böyle duyuyorum. Zaten bayanların çalıştığı şirketler bellidir. Her şirket çalıştırmaz bayanları. Çünkü şirket gemideki diğer çalışanların kalitesini bildiği için. Bayanlar ile alakası yok yani. :)

Kadın - Erkek eşitliğinden yanayım ama! Denizde değil. Denizde çalışma şartları, erkek gibi yetişmiş olsa dahi bir kadının çalışabilceği şartlarda ve uygunlukta değil maalesef. İşini çok iyi yapıyor olabilir, pek çoğumuzdan daha iyi mesleğin yükünü sırtlıyor olabilir, en şiddetli fırtınalarda deniz tutmuyor olabilir, fakat kadın psikolojisi ve çalışma prensibi, gemi hayatına uygun değildir. Başlıca sebepler olarak sıralamak gerekirse;

1- Kadın denizci, gemiye katılacağı zaman kafasında bir kere ön yargı oluşacak, personelin kendisi hakkında ilginç düşüncelere kapılacağını umacak (yanılmıyor tabi). Kimilerinin kendisinden için burada ne işi var dediğini düşünecek, kimisinin de sapıkça düşüncelere kapıldığını... (yine yanılmıyor). İşte bu düşünceler yüzünden, daha en başında bir kendisini kanıtlama çabasında olacak ve doğru ya da yanlış mevkisinin yetkilerini sonuna dek kullanacak.
2- Bir erkeği bir kadın anlayamayacağı gibi, bir kadını da erkek anlayamaz. Günlerce kara, insan görmeden ortalama 20 kişilik bir personel ile açık denizlerde seyir yapıyoruz, güverte ya da makina farketmez amir konumunda ki bir kadın, erkek çalışanlarının derdini sıkıntısını anlayabilecek kapasite maalesef olmadığı için, sorun giderme de ve ihtyaç karşılamada yardımcı olamayacak, kimi zaman gemiciler gelip vardiyada eşlik eder içlerini dökerler, bir kadın zabite bunu asla yapamayacak ve bu da gemi de içini dökememiş denizcilerin sorunlar yaşamasına sebep olacak.
3- Türk yapısı sebebiyle, kadını korumayı kendimize doğuştan görev edinmişizdir. Gemide de bu durum devam edecek, Kaptanımız bayan zabitimizi güverteye çıkarmak istemeyecek, yeri gelecek liman vardiyası tutturmayacak, gemiye korsan bölgesi geçişinde guard gelecek, bayan zabit arkadaşımızın o guard ile yalnız vardiya tutması istenmeyecek, regl olacak huysuzlanacak, acısını personelden çıkaracak, tüm bunlara göz yumacak, işini yanlış yapacak rencide etmeyecek diğer zabit arkadaşa kaptıracak, kısacası o bayan zabit arkadaşın gemide rahat hissetmesi sağlanacak.
4- Personelle bizlerin kurduğu iletişimi kuramayan bayan zabit arkadaşımız, o personel tarafından hayatı boyunca dedikoduya maruz kalacak, çünkü kimsenin kendisini tanımasına ve yaklaşmasına izin vermeyecek bayan arkadaşımız ve kendisini tanımayan gemi personeli tarafından dedikodulara maruz kalacak.
5- Kimi bayan arkadaşların gemide bazen ilişkiler kurduklarına da şahit oldum, doğanın kanunudur bu kadın ve erkek bir araya gelip belirli şartlar oluşunca yasak meyve yeniliyor, yadırgadığımdan değil, isteyen istediğini yapmakta özgür bunu kaşarlık vs olarak da adlandırmıyor fakat gemide bu tip ilişkilerin kurulması gemi huzurunu kaçıracak en önemli etkendir.
6- Bayan olduğu için herkes normal yaşam standardının dışına çıkmak zorunda kalacak, üstüne başına çeki düzen vermek zorunda kalacak, dahil olduğu her ortamda gemi personeliistedikleri konuları istedikleri ağızla konuşamayacak bu da huzur bozacaktır.
7- Yeri gelecek birden fazla kişi bu bayan arkadaşa gönlünü kaptıracak kimisi duygusal sebeplerle kimisi cinsel sebeplerle öyle ki bu kişilerin birbiriyle çatışması söz konusu olacak.

Ve daha pek çok sebep sayılabilir fazla uzatmadan son vermek istiyorum, Gemi erkek egemenliğinde olan bir çalışma alanıdır. Gemiye ecnebiler bile she diye hitap eder. Gemiye dişi bir varlık muamelesi gösterilir. başka dişi varlıkların o gemide bulunması gemimizi huzur eder. Tek ilgi odağı kendisi olmalıdır. Olmazsa huysuzlanır ve geminin selameti sıkıntıya düşer. Yukarıda ki maddelerin her birinin ortak noktası da budur. Kadın gemi huzurunu kaçıran bir etkendir. Bu asla göz ardı edilemez ve inkar edilemez bir durumdur. İstisnası vs de yoktur bunun. Kadının gemide işi yoktur, Asker bile olabilir fakat denizci olamaz. Gidip pilot olsunlar, doktor falan olsunlar, denizleri, gemileri bize bıraksınlar. Egolarını bir kenara bırakıp kadınlıklarını kabul etsinler. Şiddetle karşıyım ve asla bir kadınla aynı gemi ortamında bulunmak istemem, geri kafalı olduğumu düşünebilirsiniz ama gemi selameti açısından bu çok önemli bir konu.

uzun zaman once gemi adami cuzdanimi kaybettim ve simdi yeniden cikartmak istiyorum, Fethiye'de ikamet ettigimden Fethiye Liman Baskanligina gittim fakat sicilim Istanbul Liman Baskanliginda oldugu icin Istanbul'a gitmem ve dosyami oradan cikartmam gerektigini soylediler bu durumda bana Istanbul'da evrak takibi yapabilecek vve dosyami cikartip bana yollayabilecek bir evrak takipcisine ihtiyacim var, Liman cuzdanimi 1981 yili ortalarinda cikardim yeterlilik derecesi Usta gemici sicil numarasini tam olarak hatirlamiyorum 24774 olabilir bu konuda bana yardim edecek biri olursa veya tavsiye edebilieceginiz biri varsa cok memnun olurum, e-mail adresim nacitinar@yahoo.com, herkese cok tesekkurler,
Naci

Neden bir kadınla çalışmak sorun olsun ki? Sonuçta mesleğini profesyonel olarak yapan biri bu tür konulara takılmamalı diye düşünüyorum. Ayrıca kadın bir zabitle çalışırken farklı zihniyetlere sahip insanlarlada çalışmak hiç hoş olmasa gerek.

bayan zabitlerle çok çalıştım neredeyse her gemide denk geldi şimdiye kadar bir sıkıntı yaşamadım,gemide bizim kadar sosyal olamadıkları için genellikle işe yüklenip daha düzenli ve çalışkan oluyorlar.

bayanın eksik kalacağı yer güç gerektiren işlerdir. makine bölümü için konuşuyorum, işletme olarak erkek zabit kadar başarılı olabilir fakat operasyonal olarak güç gerektiren işlerde zayıf kalabilir. bunada gemideki diğer makine zabitlerinin ve personelin yardımıyla kapatılabilir. çok büyük bir eksiklik olmaz. sonuç olarak bayanlarda gemide çalışabilir.

Denizde herkes eşittir. Bizler de bazı mevkilere belirli bir okul döneminden geçerek geldik yada geleceğiz aynı şekilde bayan arkadaşlarımızda öyle. Sonuçta onlar da meslektaşımız. Saygı duymak ve meslek adabına uygun olarak davranmak gerek.

Geri